Tο Halloween, η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη γιορτή έχει τις ρίζες της σε παγανιστικές παραδόσεις των Κελτών και συνδέεται με μεταφυσικές τελετές που συμβολίζουν την αλλαγή των εποχών, αλλά και τη μετάβαση από τον κόσμο των ζωντανών στον κόσμο των νεκρών.
Στο εξωτερικό, μικροί και μεγάλοι συνηθίζουν να μεταμφιέζονται με τρομακτικές στολές, να επισκέπτονται σπίτια και να διασκεδάζουν με φάρσες τους οικοδεσπότες που δεν τους ανταμείβουν με κάποιο γλύκισμα.
Πλέον το Halloween, αν και συγχέεται πολλές φορές με τις απόκριες, είναι πολύ γνωστό και στην Ελλάδα και πολλοί είναι εκείνοι που διοργανώνουν θεματικά πάρτι.
Μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές για τα κεράσματα του Halloween είναι οι εξής:
- Μπισκότα αράχνη
Υλικά για 12 τεμάχια:
12 μπισκότα τύπου oreo
210 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
Άσπρη ζαχαρόπαστα
Μαύρη ζαχαρόπαστα
Εκτέλεση:
1.Λιώνουμε τη σοκολάτα με τη μέθοδο μπεν μαρί και την αδειάζουμε σε ένα δοσομετρικό δοχείο ή σε ποτήρι.
2 Έπειτα, βουτάμε μέσα στη λιωμένη σοκολάτα τα μπισκότα, τα αφαιρούμε με ένα πιρούνι με προσοχή και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει η σοκολάτα.
3 Μόλις στεγνώσει, παίρνουμε τις ζαχαρόπαστες, δημιουργούμε πάνω στα μπισκότα τα μάτια και τα πόδια της αράχνης και σερβίρουμε.
2. Halloween Donuts
Υλικά για 10 τεμάχια:
140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
140 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
Για το σερβίρισμα:
Ζαχαρόπαστα
Πολύχρωμα σοκολατάκια
Μπισκότα τύπου oreo, κομμένα στη μέση
Εκτέλεση:
1. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα την κρέμα και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να λιώσει και να δημιουργηθεί μία λεία γκανάζ.
2. Κατόπιν, παίρνουμε ένα donut και το βουτάμε μέσα στη γκανάζ, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του κι έπειτα, το μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή μια σχάρα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα donuts και τα αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα.
3. Μόλις κρυώσει η σοκολάτα, στολίζουμε τα donuts με ζαχαρόπαστα, σοκολατάκια και μπισκότα δημιουργώντας μάτια & δόντια.
3. Μπισκότα κολοκύθας με δάκρυα σοκολάτας
Υλικά:
340 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
300 γρ. δάκρυα σοκολάτας
180 γρ. ψητή σάρκα κολοκύθας, περασμένη από το μύλο λαχανικών
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη, καστανή
100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1 αυγό, large
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
¼ κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C βαθμούς στον αέρα.
1.Σε ένα μπολ αδειάζουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ τις ζάχαρες, το βούτυρο και τα χτυπάμε με ένα φτερό σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
3. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.
4. Ρίχνουμε τον πουρέ κολοκύθας και χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
5. Προσθέτουμε σε δόσεις το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
6. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
7. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
8. Φοράμε γάντια μιας χρήσης, πλάθουμε μπαλάκια των 45-50 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, φροντίζοντας να αφήσουμε κενό ανάμεσα τους, διότι θα απλώσουν.
9. Ψήνουμε τα μπισκότα για 12 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.