Σπεσιαλιτέ της συμπρωτεύουσας, η μπουγάτσα έχει τα μυστικά της κι αυτή η συνταγή τα ξέρει όλα!
Με κρέμα ή με τυρί, με κιμά ή με σοκολάτα, η μπουγάτσα είναι μία από τις ένοχες απολαύσεις, που ξεκίνησαν από τη Βόρεια Ελλάδα και γρήγορα εξαπλώθηκαν παντού! Η αλμυρή της εκδοχή, με τυρί φέτα και όχι μόνο, είναι τέλεια για το πλούσιο πρωινό του Σαββατοκύριακου, αρκεί φυσικά να καταναλωθεί ζεστή, ακριβώς όπως της ταιριάζει!
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 λίτρο γάλα φρέσκο
500 γρ. φέτα σε τρίμματα
400 γρ. τυρί τριμμένο (γκούντα, έμενταλ, ένταμ ή ό,τι άλλο έχετε)
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. πιπέρι
2 αβγά
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα 350 γρ. του βουτύρου σε κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει καλά ρίχνουμε το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε με το σύρμα να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να αρχίσει να πήζει.
Αφήνουμε την κρέμα να πάρει μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα και τα αβγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τα τυριά κι αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει.
Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μπολ και το λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στον πάγκο και βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Ακουμπάμε μέσα το πρώτο, ώστε να ακουμπάει από τη μία μεριά στα τοιχώματα και να εξέχει από την άλλη. Βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο και κάνουμε το ίδιο και με το επόμενο, ακουμπώντας το από την άλλη πλευρά.
Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα, τοποθετώντας τα ακτινωτά και βουτυρώνοντας. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάντα καλά και χώνοντας τις άκρες στα πλάγια του ταψιού.
Βουτυρώνουμε καλά και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45-50΄ μέχρι να ροδίσει η μπουγάτσα. Την αφήνουμε κρυώσει λίγο αλλά φροντίζουμε να τη φάμε όσο είναι ακόμη ζεστή.
Photo credits: istock