Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

7 φύλλα κρούστας
200 γρ. βούτυρο 82% λιωμένο

Για την κρέμα
860 γρ. γάλα πλήρες
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
25 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
0,5 γρ. βανιλίνη
60 γρ. κρόκους αβγών
ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Για το σιρόπι
130 γρ. νερό
320 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. γλυκόζη
χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση
Κρέμα
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τους κρόκους. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια ενσωματώνουμε σε αυτό το μείγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα χειρός και πολλή προσοχή για να μην κολλήσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Σιρόπι
Βάζουμε το νερό και τη γλυκόζη στη φωτιά και, μόλις ζεσταθούν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λεμόνι. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, το αφήνουμε να κοχλάσει για 1΄ και το αποσύρουμε από την εστία. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σύνθεση
Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. Στρώνουμε σταυρωτά 4 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα προς ένα.
Στη συνέχεια αδειάζουμε την κρέμα και την καλύπτουμε με τα φύλλα που προεξέχουν. Τα βουτυρώνουμε και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης βουτυρώνουμε ένα προς ένα. Κόβουμε όση ζύμη προεξέχει από το ταψί και διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο ώστε να φυλακίσουμε την κρέμα. Χαράσσουμε ελαφρώς την επιφάνεια του γλυκού και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 40΄-45΄ έως ότου αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Το βγάζουμε από το φούρνο και, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με περίπου 300-350 γρ. κρύο σιρόπι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ