Το Πάσχα πλησιάζει και το τσουρέκι διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο γιορτινό τραπέζι. Συνήθως η συνταγή του ταλαιπωρεί τους περισσότερους που επιχειρούν να το παρασκευάσουν αλλά υπάρχουν και πιο εύκολες εκδοχές του. Για τους πιο πολυάσχολους από εμάς η συνταγή αυτή για ατομικά τσουρεκάκια που θα τιμήσουν σίγουρα μικροί και μεγάλοι, θα μας λύσει τα χέρια.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

Για το προζύμι

  • 220 γρ. νερό
  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κτσ ζάχαρη

Για την ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 150 γρ. γάλα(κρύο)
  • 2 μέτρια αυγά
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι(κρύο)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κτγ μαχλέπι
  • 1/2 κτγ κάρδαμο (κακουλέ)
  • 4-5 δάκρυα μαστίχα (2 γρ.)
  • 2 βανιλίνες
  • 50 γρ. ηλιέλαιο

Για το άλειμμα

  • 1 μέτριο αυγό
  • 1 κτσ γάλα

Για το πασπάλισμα

  • Σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό ,την μαγιά ,την ζάχαρη  ανακατεύουμε για 1 λεπτό και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά , το γάλα , τον χυμό πορτοκάλι (κρύα), την ζάχαρη , το λιωμένο βούτυρο , το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
  3. Σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε το μαχλέπι, τις βανιλίνες, το κάρδαμο, την μαστίχα, την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  4. Το προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το προζύμι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για το τσουρέκι και ζυμώνουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται ζύμη.
  6. Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  7. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  8. Παίρνουμε την ζύμη και κάνουμε διπλώματα πάνω στον πάγκο με λίγο αλεύρι.
  9. Χωρίζουμε την ζύμη σε 20 μπαλάκια των 100 γραμμαρίων και τα σκεπάζουμε να μην ξεραθούν.
  10. Παίρνουμε ένα μπαλάκι το ανοίγουμε σε φιτίλι και το κάνουμε κόμπο ενώνοντας τις 2 άκρες.
  11. Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο αφού τα φτιάξουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.
  12. Χτυπάμε ένα αυγό μαζί με 1 κουταλιά της σούπας γάλα και τα αλείφουμε πολύ καλά.
  13. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 25-30 λεπτά στους 190 c .
  14. Τα πιο νόστιμα και αφράτα τσουρεκάκια που έχετε δοκιμάσει.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ