0 Γιώργος Τσούλης κάνει τη μαγειρική, διασκέδαση, κι έρχεται να αποδείξει ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν στην κουζίνα!

Καθημερινά στις 15:30, μαγειρεύει λαχταριστές, δροσερές συνταγές που θα μας δώσουν ιδέες για τα καλοκαιρινά μας τραπέζια.

Μαζί του μια sous chef από το… μέλλον, ρωτάει ότι θα θέλατε να ρωτήσετε εσείς.

Τυρένια Pretzel με σπιτική μουστάρδα μαύρου σκόρδου

Τεμάχια: 8

Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 8-12 ώρες

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτρια

#tsoulotip: Βουτάμε τα πρέτσελ στο νερό, για να δημιουργήσουμε μία κρούστα στην εξωτερική επιφάνεια της ζύμης.

Υλικά

Για τα πρέτσελ:

2.600 ml νερό χλιαρό, + extra 390 ml

590 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο

160 γρ. γραβιέρα τριμμένη

125 γρ. μαγειρική σόδα

60 γρ. βούτυρο, λιωμένο

7 γρ. μαγιά, ξερή

2 κρόκους αυγού, για το άλειμμα

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

½ κ.γ. αλάτι

Για τη μουστάρδα μαύρου σκόρδου:

50 γρ. σκόνη μουστάρδας

6 κ.σ. σπόρους μουστάρδας

3 κ.σ. ξύδι, από λευκό κρασί

1 κ.σ. πουρέ μαύρου σκόρδου

1 κ.σ. μέλι

2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. κουρκουμά, σε σκόνη

120 ml νερό ή μπύρα

Εκτέλεση

Για τη μουστάρδα μαύρου σκόρδου: Αδειάζουμε σε ένα μπολ τους σπόρους μουστάρδας με το ξίδι και το τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, μέχρι να φουσκώσουν.

Μόλις φουσκώσουν οι σπόροι, τους μεταφέρουμε σε ένα multi μαζί με την σκόνη μουστάρδας, το αλάτι, τον κουρκουμά, το νερό, το σκόρδο, το μέλι και τα χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, αφού ομογενοποιηθούν, περνάμε τη μουστάρδα από μία λεπτή σίτα, ώστε να αποκτήσει μια πιο λεία υφή. Αφήνουμε τη μουστάρδα στο ψυγείο για 6 ώρες, ώστε να δέσει.

Για τα πρέτσελ: Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε τα 390 ml νερού, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά, προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο και ζυμώνουμε με το γάντζο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι (προσέχουμε να είναι κολλώδες).

Κατόπιν, μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπολ, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μπαλάκια, τα ανοίγουμε σε μπαστούνια μήκους 50 εκ. Αν κολλάει το ζυμάρι, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ύστερα, σχηματίζουμε με το κάθε μπαστούνι ένα πέταλο (U), φέρνουμε τις 2 άκρες προς τα μέσα και τις στριφογυρίζουμε δημιουργώντας μία θηλιά. Αμέσως μετά, ακουμπάμε τις 2 άκρες που προεξέχουν στο κάτω μέρος του πέταλου, τις πατάμε ελαφρώς, ώστε να κολλήσουν και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Παράλληλα, τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα 2.600 ml νερού και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τη σόδα.

Κατόπιν, βουτάμε μέσα στην κατσαρόλα τα πρέτσελ και τα αφήνουμε εκεί για 30 δευτερόλεπτα.

Τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε ξανά στο ταψί του φούρνου.

Τέλος, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με γραβιέρα τριμμένη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 12-14 λεπτά.

Μόλις ψηθούν, τα αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε με τη μουστάρδα μαύρου σκόρδου.

Καπνιστά spare ribs με γλυκόξινη λαχανοσαλάτα

Μερίδες: 8

Χρόνος Εκτέλεσης: 2 ώρες & 30 λεπτά

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Ευκολία: Εύκολη

#tsoulotip: Αλείφουμε με τη bbq sauce και ψήνουμε πάλι, ώστε να καραμελώσουν περισσότερο τα ribs.

Υλικά

Για τα spare ribs:

2 κιλά spare ribs

10 γρ. σκόνη καπνού

1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

1 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη

2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

½ κ.γ. κύμινο, τριμμένο

¼ κ.γ. τσίλι, σε σκόνη

3 κ.σ. ελαιόλαδo

100 ml νερό

Αλάτι

Πιπέρι

Για σάλτσα bbq:

400 γρ. κέτσαπ

100 ml ξύδι από λευκό κρασί

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

5 κ.σ. ζάχαρη καστανή

1/2 κ.γ. πιπέρι

Για τη γλυκόξινη λαχανοσαλάτα :

200 γρ. λάχανο, χοντροκομμένο

100 γρ. καρότο, τριμμένο

100 γρ. μαγιονέζα

4-5 βερίκοκα, ψιλοκομμένα

1/2 φρέσκο κρεμμύδι

2 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. κάρυ

30 ml μηλόξιδο

Εκτέλεση

Για τα spare ribs: Διαλύουμε σε κατσαρόλα με νερό τη σκόνη καπνού και παράλληλα, αδειάζουμε μέσα σε ένα βαθύ μπολ το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πάπρικα, το κύμινο, το τσίλι, αλατοπιπερώνουμε και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα μυρωδικά στην άκρη.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα spare ribs πάνω στον πάγκο εργασίας και τα λαδώνουμε πολύ καλά και από τις δύο πλευρές με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης. Έπειτα, τα πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του κρέατος, ώστε να πάνε παντού.

Κατόπιν, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τα περιχύνουμε με το μείγμα καπνού και το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 1,5 ώρα.

Για τη σάλτσα bbq: Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, μέχρι να καραμελώσει. Αμέσως μετά, προσθέτουμε το σκόρδο.

Μετά από 3-4 λεπτά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέτουμε το ξύδι, μαγειρεύουμε για ακόμα 2 λεπτά κι έπειτα, προσθέτουμε την κέτσαπ, το πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει τελείως η σάλτσα.

Όταν είναι έτοιμη, αδειάζουμε τη σάλτσα στο multi και χτυπάμε μέχρι να γίνει λεία.

Αφού περάσουν η 1,5 ώρα ψησίματος, αφαιρούμε τα ribs από το φούρνο και τα αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από τη bbq sauce. Τα ψήνουμε ξανά για ακόμη 10 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα αλείφουμε με την υπόλοιπη ποσότητα της bbq sauce και τα ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.

Για τη γλυκόξινη λαχανοσαλάτα: Προσθέτουμε σε ένα μπολ το λάχανο, το καρότο, το φρέσκο κρεμμύδι, τα βερίκοκα, το κάρυ, το μηλόξιδο, το μέλι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τέλος, προσθέτουμε τη μαγιονέζα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να πάει παντού.

Μόλις ψηθούν τα ribs, τα αφαιρούμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε ζεστά με τη γλυκόξινη λαχανοσαλάτα.

τ

Σοκολατένιο κέικ με κρέμα καραμελέ (flancake)

Μερίδες:8-10

Χρόνος Εκτέλεσης: 1 ώρα& 30 λεπτά

Χρόνος Προετοιμασίας:15 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας:Μέτρια

#tsoulotip: Το νερό που θα ρίξουμε μέσα στο ταψίπρέπει να είναι βραστό, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα το κέικ.

Υλικά

Για το κέικ:

210 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

210 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο

140 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ. σιρόπι καραμέλα

40 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

1 μέτριο αυγό

1 κ.σ. κανέλα, τριμμένη

¾ κ.γ. μπέικινπάουντερ

¾ κ.γ. μαγειρική σόδα

300 ml ξινόγαλο

Για το flan:

400 ml ζαχαρούχο γάλα

350 ml γάλα, εβαπορέ

120 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

3 μέτρια αυγά

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα:

Σιρόπι καραμέλας

Καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Για το κέικ: Προσθέτουμε σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα, με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν, ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.Έπειτα, αδειάζουμε σε δόσεις το ξινόγαλο και το μείγμα με το αλεύρι στον κάδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά ακόμη. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη.

Βουτυρώνουμε ελαφρά μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 25εκ. Περιχύνουμε το σιρόπι καραμέλας σε όλη την επιφάνεια της, αδειάζουμε μέσα το μείγμα για το κέικ και την αφήνουμε στην άκρη.

Για το flan: Σε ένα μεγάλο μπλέντερ αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα εβαπορέ, το τυρί κρέμα, τη βανίλια, τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη ζύμη του κέικ με προσοχή.

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη φόρμα μέσα σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει μία πετσέτα, το γεμίζουμε μέχρι τη μέση της φόρμας με βραστό νερό και τυλίγουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο.

Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα.

Μόλις είναι έτοιμο το chocolateflancake, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, βγάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά πάνω σε μια σχάρα.

Μόλις κρυώσει, το ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με καραμέλα, ψιλοκομμένα καρύδια, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Γιώργος Τσούλης κάνει τη μαγειρική, διασκέδαση, κι έρχεται να αποδείξει ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν στην κουζίνα!
Καθημερινά στις 15:30,μαγειρεύει λαχταριστές, δροσερές συνταγές που θα μας δώσουν ιδέες για τα καλοκαιρινά μας τραπέζια.

Μαζί του μια sous chef από το… μέλλον, ρωτάει ότι θα θέλατε να ρωτήσετε εσείς.

Δείτε το βίντεο:https://www.youtube.com/watch?v=jlhh4F5OFWY&feature=youtu.be

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο alphatv.gr/minmasas

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ