Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερη γιορτή και η αγαπημένη μικρών και μεγάλων που μας γεμίζει συναισθήματα και μας “ανοίγει την όρεξη” για να μπούμε στην κουζίνα για να δημιουργήσουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Είναι αυτές οι μέρες που κάνουν τη μαγειρική διαφορετική, αφού μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να φτιάξουμε ένα σωρό φαγητά δίνοντάς τους μια διαφορετική γεύση και αισθητική.

Η αγάπη είναι το καλύτερο συστατικό για τα φαγητά και τα γλυκά που κάνουν το γιορτινό τραπέζι μας ακόμα πιο ξεχωριστό.

Είναι η στιγμή που θα φορέσουμε τα καλά μας για να υποδεχτούμε το νέο έτος παρέα με όσους αγαπάμε και θέλουμε να έχουμε δίπλα μας αυτή τη ξεχωριστή μέρα.

Μια καλή ιδέα για το φετινό γιορτινό τραπέζι είναι να κάνουμε update στην κλασσική συνταγή γεμιστής γαλοπούλας. Σίγουρα όσοι τη δοκιμάσουν την παρακάτω συνταγή θα σας … βγάλουν το καπέλο.

Η εμφάνιση της γεμιστής γαλοπούλας στο τραπέζι, αναμφίβολα θα ικανοποιήσει όλους όσοι τη δοκιμάσουν, καθώς τα φρούτα που θα προσθέσετε θα την κάνουν ξεχωριστή.

συνταγή

ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα 3-3.5 κιλά

500 γρ. ξερά σύκα

250 γρ. ξερά δαμάσκηνα

150 γρ. σταφίδα μαύρη

2 μήλα, καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

100 γρ. καρυδόψυχα

50 γρ. κουκουνάρι

8 κάστανα ψημένα ή βρασμένα

300 ml ζωμό κότας

1 1/2 φλ.τσ. Μαυροδάφνη

4 κ.σ. βούτυρο

ελαιόλαδο

2 κ.σ. μέλι + 1 κ.σ. μουστάρδα

1 πορτοκάλι, το χυμό

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η γαλοπούλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Την αλατοπιπερώνουμε και τη λαδώνουμε, μέσα και έξω. Κόβουμε σε κομματάκια όλα τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τις σταφίδες και ρίχνουμε τη Μαυροδάφνη μέχρι να καλυφθούν όλα καλά. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς για να προθερμανθεί.

Με το μπλέντερ χοντροκόβουμε τα καρύδια.

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει, για 5′-6′.

Προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα μήλα και την υπόλοιπη Μαυροδάφνη, αλάτι και πιπέρι και σιγοψήνουμε για 5′-6′.

Βγάζουμε το τηγάνι μας από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κάστανα, κομμένα, και γεμίζουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα.

Με μια χοντρή κλωστή την ράβουμε για να μην βγει έξω η γέμισή μας.

Στη συνέχεια, τη βάζουμε στο φούρνο, τη ραντίζουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και την ψήνουμε για 2 – 2.30′ ώρες, αλείφοντάς την συχνά με τους χυμούς της.

Μισή ώρα πριν τη βγάλουμε, την αλείφουμε με το μέλι και τη μουστάρδα.

Αφήνουμε τη γαλοπούλα να σταθεί περίπου 1 ώρα πριν τη σερβίρουμε.

Tip: Ολοκληρώνεις το γεύμα με ένα ποτήρι Cîroc on the rocks, το καλύτερο κλείσιμο για μία εορταστική βραδιά με καλή παρέα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ CÎROC, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ