Το ζεστό κρασί είναι μια πολύ καλή ιδεά για το βράδυ των Χριστουγέννων να το απολαύσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δίπλα στο στολισμένο δέντρο μας.
Το ζεστό κρασί με μπαχαρικά σε ταξιδεύει σε χώρες που έχουν πολύ κρύο, ενώ προσφέρει μια ζεστασιά στην ατμόσφαιρα.
Ας δούμε αναλυτικά την εύκολη συνταγή μας.
ΥΛΙΚΑ
1 φιάλη κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση Αγιωργήτικο, cabernet sauvignon, merlot, syrah, κοτσιφάλι
1 πορτοκάλι με 8 καρφάκια γαρύφαλλο καρφωμένα επάνω του
2 πορτοκάλια, σε φέτες
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
2- 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 ξυλαράκια κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι ίσα που να βράσει, αλλά να μην βράζει τελείως, σκεπάστε το και αφήστε το σε χαμηλή φωτιά να μείνει ζεστό με τα αρωματικά για 15-20 λεπτά .
Με τον βρασμό σκοπός είναι να βγάλουν τα αρώματά τους, χωρίς να εξατμιστεί το αλκοόλ. Άρα δεν πρέπει να το αφήσετε να κοχλάσει.
Όταν το μείγμα είναι πλέον έτοιμο, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρετε αμέσως γεμίζοντας τα ποτήρια με μια κουτάλα της σούπας.
Μπορείτε σε κάθε ποτήρι να έχετε βάλει σταφίδες και αμύγδαλα μαζί με κομμάτια πορτοκάλι ή ξυλαράκια κανέλας.
Εναλλακτικά, σουρώστε το κρασί σε μπουκάλι ή γυάλινο βάζο και φυλάξτε το στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες.
Ξαναζεστάνετέ το όταν το χρειαστείτε.
Εναλλακτικά υλικά που του ταιριάζουν:
2 κ.γ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ ή τζίντζερ σε σκόνη
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φύλλο δάφνης
3-4 σπόρια κάρδαμο
60 μλ λικέρ, όπως Cointreau ή Grand Marnier ή μπράντυ
2 κ.σ. σταφίδες ή κράνμπερι