Ο θησαυρός των Τσάρων, η αυτοκρατορική συλλογή από βαρύτιμα κοσμήματα κάθε είδους, ήταν ίσως η πλουσιότερη από αυτές των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Η συλλογή των πολύτιμων κομματιών είχε ξεκινήσει από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου. Μια από τις πολλές καινοτομίες που εισήγαγε ο τσάρος Πέτρος Α’ το 18ο αιώνα στη Ρωσία, ήταν η δημιουργία του κρατικού Tαμείου των Διαμαντιών για τη στέγαση της συλλογής κοσμημάτων που δεν ανήκαν στα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας αλλά στο κράτος.

Ο Μέγας Πέτρος εξασφάλισε έτσι τη δημιουργία μιας μεγάλης συλλογής κοσμημάτων που θα κληροδοτούνταν από γενιά σε γενιά, εξασφαλίζοντας ότι θα παρέμεναν στην κατοχή του στέμματος τα κομμάτια της οποίας δεν μπορούσαν να μεταβληθούν, να πωληθούν ή να παραχωρηθούν.

 

 

Θησαυρός των Τσάρων

Μετάλλιο του 18ου αιώνα με το πορτραίτο του Μεγάλου Πέτρου. Σήμερα βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου του Κρεμλίνου.

 

Κάθε αυτοκράτορας ή αυτοκράτειρα που θα ακολουθούσαν θα έπρεπε να αφήσει στο Ταμείο ένα ορισμένο αριθμό κοσμημάτων που θα αποκτούσε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, εξασφαλίζοντας την αίγλη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο ίδιος ο Μέγας Πέτρος άφησε στο Ταμείο όλα τα κοσμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην τελετή της στέψης του, καθώς και πολλά κειμήλια του 15ου και του 16ου αιώνα. Τα κοσμήματα στεγάζονταν  σε ειδική αίθουσα στο Χειμερινό Ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης.

 

 

https://www.instagram.com/p/B5a2PSQF8el/?utm_source=ig_web_copy_link

Στη φωτογραφία, η  Mεγάλη Δούκισσα Ελισάβετ με μια κυρία των τιμών, φορά το περίφημο devant de corsage από σμαράγδια και διαμάντια το οποίο πούλησε η ίδια στον Σουλτάνο Αβδουλ Χαμίτ το 1905. Το κόσμημα πωλήθηκε κατόπιν στο Παρίσι το 1911…

 

θησαυρός των Τσάρων

Το αυτοκρατορικό στέμμα της Μεγάλης Αικατερίνης φτιαγμένο από 4936  διαμάντια και 74 μαργαριτάρια.

 

Με το πέρασμα των αιώνων οι συλλογές του ταμείου εμπλουτίστηκαν από τις Τσαρίνες και τους Τσάρους που διαδέχθηκαν τον Μέγα Πέτρο με αμύθητους θησαυρούς: «Διαμάντια μεγάλα σαν καρύδια, ρουμπίνια, σμαράγδια λαμπερά, κατακόκκινα ή καταπράσινα και μεγάλα σαν αβγά περιστεριών, μαργαριτάρια σαν φουντούκια, δεμένα μεταξύ τους σε άψογες σειρές, πλατίνα, χρυσό και εκτυφλωτικά μπριγιάν που λάμπουν όπως το κρυστάλλινο νερό που σχηματίζει χρώματα όταν πέφτει πάνω του ο ήλιος…» Έτσι θα περιέγραφαν χρόνια αργότερα οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που είχαν την ευκαιρία να δουν κάποια από τα πολύτιμα κομμάτια από κοντά. Ο θησαυρός των Τσάρων ήταν πλέον μύθος.

Το 1914, υπό την απειλή μιας πιθανής γερμανικής εισβολής λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όλη η συλλογή συσκευάστηκε προσεκτικά και στάλθηκε από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα, όπου τοποθετήθηκε σε θυρίδες κάτω από το Κρεμλίνο για ασφάλεια. Μέσα στη θύελλα της επανάστασης που ακολούθησε ωστόσο η τύχη των κοσμημάτων αγνοείτο. Η αυτοκρατορική συλλογή έμοιαζε να είχε ξεχαστεί μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 1926 στο Κρεμλίνο και τα κομμάτια της ταξινομήθηκαν και φωτογραφήθηκαν στο σύνολό τους.

 

https://www.instagram.com/p/CKw4rx9FzIJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Το γαμήλιο στέμμα της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας Φεοροντόβνα, (στη φωτογραφία επάνω) με διάμετρο μόλις 4 ίντσες, στολισμένο με 320 μεγάλα διαμάντια και 1200 μικρά διαμάντια από της συλλογή της Μεγάλης Αικατερίνης. Πωλήθηκε από τον οίκο Christies to 1927.

 

 

https://www.instagram.com/p/CKfA3UrF7Lk/?utm_source=ig_web_copy_link

H τιάρα Κochli δημιουργήθηκε το 1894. Πήρε το όνομά της από το κοσμηματοπωλείο που την κατασκεύασε και ήταν παραγγελία του Τσάρου Αλέξανδρου Γ ‘, ως δώρο στην πριγκίπισσα Αλεξάνδρα πριν από το γάμο της με τον μέλλοντα Τσάρο Νικόλαο. Αποτελείτο κυρίως από διαμάντια καθώς και από ζαφείρια από το Σιάμ, με συνολικό βάρος 220 καράτια. Το κόσμημα φορά η Αλεξάνδρα στο πορτρέτο της που φιλοτέχνησε ο Friedrich von Kaulbach. Η τιάρα εξαφανίστηκε μετά το 1925.

 

https://www.instagram.com/p/CELTLyDn6uc/?utm_source=ig_web_copy_link

Η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Πάβλοβνα φορά το γαμήλιο αυτοκρατορικό περιδέραιο με την τιάρα, το στέμμα και τα σκουλαρίκια που το συνοδεύουν για το γάμο της με τον πρίγκιπα Γουλιέλμο της Σουηδίας. Μετά την επανάσταση το πολύτιμο διαμαντένιο περιδέραιο εξαφανίστηκε…

 

θησαυρός των Τσάρων

Η τελευταία τσαρίνα, Αλεξάνδρα Φεοροντόβνα με την τιάρα της αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας, από διαμάντια και μαργαριτάρια. Μετά την επανάσταση πωλήθηκε και διαλύθηκε ώστε οι πολύτιμοι λίθοι της να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή άλλων κοσμημάτων.

 

 

 

https://www.instagram.com/p/CKeGP1YFTyN/?utm_source=ig_web_copy_link

Τι απέγινε ο θησαυρός των Τσάρων; Όσο παράδοξο και αν φαίνεται σήμερα, οι Μπόλσεβίκοι αποφάσισαν να εκποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο το 1927. Η περίφημη αυτή πώληση, ακόμη και οι κατάλογοι της οποίας αποτελούν σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι σήμερα, διασκόρπισε τα κομμάτια της συλλογής στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αν και γνωρίζουμε που βρίσκονται κάποια από αυτά, όπως το γαμήλιο στέμμα της Τσαρίνας Αλεξάνδρας Φεοροντόβνα που αγοράστηκε από την Αμερικανίδα κληρονόμο Marjorie Merriweather Post, η τύχη των περισσότερων αγνοείται σήμερα.

Τα κοσμήματα αυτά όμως δεν ήταν τα μοναδικά των Ρομανόφ. Τουλάχιστον 150 πολύτιμα κοσμήματα φυγαδεύτηκαν από την αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα κατά την αιχμαλωσία της και κρύβονταν σε μοναστήρι μέχρι να ανακαλυφθούν το 1933.

 

Κάποια βρίσκονται στο Κρεμλίνο, ενώ κάποια άλλα απέκρουσαν τις σφαίρες των δολοφόνων των Ρομανόφ, κρυμμένα μέσα στα ρούχα και τους κορσέδες των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας την στιγμή της εκτέλεσής τους…

Διαβάστε επίσης:

Το θρίλερ με τα σμαράγδια των Τσάρων #ElenasDiary | Hello Magazine

Royal Jewelry: Tα κοσμήματα της βασίλισσας Σοφίας | Hello Magazine

Fabulous Jewelry: H ιστορία του διάσημου διαδήματος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας #ΕlenasDiary | Hello Magazine

 

Photo: Getty Images/Ideal Image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ