Κάποτε η Vogue την είχε αποκαλέσει «Ρόδο της Ερήμου» της Συρίας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι περισσότερο γνωστή ως «Η Πρώτη Κυρία της Κολάσεως». Σήμερα η Asma al-Assad, σύζυγος του προέδρου της Συρίας Bashar al-Assad βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για τρομοκρατία και κινδυνεύει να χάσει το βρετανικό της διαβατήριο.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα στη Βρετανία εξετάζοντας αν η Πρώτη Κυρία της πολύπαθης χώρας υποκίνησε, βοήθησε και ενθάρρυνε εγκλήματα πολέμου από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει στα χέρια της η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου , οι ομιλίες της και οι δημόσιες εμφανίσεις της Asma al-Assad, προς υποστήριξη του συριακού στρατού την εμπλέκουν στα εγκλήματά του, που συμπεριλαμβάνουν της χρήση χημικών όπλων με στόχο άμαχο πληθυσμό.

Η Asma al-Assad είναι 45 ετών. Συριακής καταγωγής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Ο πατέρας της ήταν καρδιολόγος και η μητέρα της, διπλωμάτης που είχε εργαστεί στην Πρεσβεία της Συρίας στη βρετανική πρωτεύουσα. Μετά την αποφοίτησή της από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, εργάστηκε ως οικονομική αναλύτρια στον Όμιλο της Deutsche Bank ενώ το 1998, εντάχθηκε στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της εταιρείας J.P. Morgan.

 

 

Bashar και Asma Al Assad

O Bashar και η Asma Al Assad στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο Jacques Chirac και την σύζυγο του  Bernadette Chirac το 2001.

 

H μεγάλη ανατροπή στη ζωή της ήρθε το 2000 όταν κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο σπίτι της θείας της στη Δαμασκό, γνώρισε έναν καλό φίλο της οικογένειας τον Bashar al-Assad γιο του τότε προέδρου της χώρας Hafez al-Assad.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά και έπειτα από τον ξαφνικό θάνατο του Hafez al-Assad από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, ο Bashar al-Assad τον διαδέχθηκε στην εξουσία. Έτσι η Asma al-Assad έγινε η Πρώτη Κυρία της Συρίας.

Ο ξαφνικός γάμος με τον Assad θεωρήθηκε σημάδι συμφιλίωσης και προόδου καθώς η Asma είναι Σουνίτισα αντιπροσωπεύοντας την πλειοψηφία των Σύριων ενώ ο Bashar al-Assad είναι Αλαουίτης. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά.

Η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης του Assad είχε θετικό πρόσημο με μεταρρυθμίσεις και προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας και πάταξης της διαφθοράς.

 

Asma al-Assad

Στυλ: Φτάνοντας στην Τουρκία το 2006.

 

Ως Πρώτη Κυρία η Asma al-Assad είχε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, με έμφαση σε ζητήματα ισότητας ανδρών και γυναικών. Κομψή και δραστήρια σύντομα αναγνωρίστηκε ως μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Μέσης Ανατολής.
Το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία ωστόσο ανέτρεψε τη λαμπερή δημόσια εικόνα της. Η Πρώτη Κυρία δέχθηκε διεθνώς εντονότατες επικρίσεις για τη σιωπή της κατά τη διάρκεια της Συριακής εξέγερσης που πνίγηκε στο αίμα υπό τις διαταγές του συζύγου της.

Οι σύζυγοι του Βρετανού και του Γερμανού πρέσβη στη Συρία έκαναν δημόσια έκκληση στην Asma να ζητήσει την παύση της αιματοχυσίας, λέγοντας πως δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το σύζυγό της.

 

 

Asma al-Assad

Εθελοντές διασώζουν παιδιά κάτω από τα ερείπια έπειτα από βομβαρδισμό του Συριακού στρατού στην βόρεια Συρία το 2019.

Δύο επιτροπές του ΟΗΕ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα χημικά όπλα εναντίον πολιτών. Άλλες καταγγελίες θέλουν τον στρατό να έχει διαπράξει, δολοφονίες, βιασμούς και άλλες πράξεις βίας.

Η Asma al-Assad δεν έχει μιλήσει ποτέ ευθέως για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη της σε Ρωσικό δίκτυο, την πρώτη μετά από σειρά ετών, να αναγνωρίσει τον πόνο και την αιματοχυσία που έχουν υποφέρει όλες οι πλευρές.

 

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες εναντίον της ωστόσο η Asma έχει δώσει ομιλίες στις οποίες επαινούσε τις μητέρες των σκοτωμένων στρατιωτών και έχει κάνει δηλώσεις στις οποίες υποστήριζε τη δράση του συζύγου της και δόξαζε τους στρατιώτες για την υπεράσπιση της πατρίδας της.

Το 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε τα περιουσιακά της στοιχεία μαζί με αυτά του συζύγου της και άλλων μελών της οικογένειας του ως μέρος των κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Συρίας. Ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η είσοδος της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως και στην Βρετανία καθώς εξακολουθεί να έχει βρετανικό διαβατήριο. Για την ώρα τουλάχιστον καθώς τώρα κινδυνεύει να το χάσει υπό το βάρος των καταγγελιών εναντίον της.

 

Asma al-Assad

Το προεδρικό ζεύγος στη Μόσχα το 2006.

 

Έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις της έγιναν σπάνιες και είχαν σαν σκοπό να αποδείξουν πως δεν είχε εγκαταλείψει τη χώρα, όπως συχνά ήθελαν οι φήμες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μετά το θάνατο της μητέρας του Bashar al-Assad το 2016, η Asma απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην κατεστραμμένη Συρία, όπου σήμερα οι εχθροπραξίες έχουν μεν υποχωρήσει αλλά η χώρα μαστίζεται από μια τρομερή οικονομική κρίση ζητώντας της στήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Εκτός από τις καταγγελίες που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, η Asma al-Assad έχει αντιμετωπίσει και άλλες σοβαρές δυσκολίες. Το 2018 διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού τον οποίο αντιμετώπισε με επιτυχία, προλαμβάνοντας τον σε αρχικό στάδιο, ενώ στις αρχές Μαρτίου έγινε γνωστό πως τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της προσβλήθηκαν από Covid 19…

 

Διαβάστε επίσης:

Royal θρίλερ: Γιατί ο βασιλιάς της Ιορδανίας έθεσε τον αδελφό του σε κατ’ οίκον περιορισμό; | Hello Magazine

Η κατάρα των Pahlavi: Η δραματική ιστορία της τελευταίας αυτοκρατορικής οικογένειας του Ιράν | Hello Magazine

 

Photo: Getty Images/Ideal Image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ