Ο Εδουάρδος Η‘  και η Wallis Simpson έζησαν τον πιο σκανδαλώδη έρωτα του 20ου αιώνα. Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας αντί να παραμείνει στο θρόνο του και να αντιταχτεί στους Ναζί, παραιτήθηκε προκειμένου να παντρευτεί  την Αμερικανίδα διαζευγμένη αγαπημένη του. Εγκατέλειψε την χώρα στην τύχη της για χάρη της, θυσιάζοντας τα πάντα στον βωμό του έρωτα. Ο Δούκας και η Δούκισσα του Ουίνδσορ, όπως ήταν οι τίτλοι τους μετά την παραίτηση του Εδουάρδου εκτός από αδυναμία να πράξουν το καθήκον τους  χαρακτηρίζονταν από μοναδικό στυλ, και είχαν έναν τρόπο ζωής που παραμένει πρότυπο για τους vips που τους ακολούθησαν.

Περιζήτητοι προσκεκλημένοι στις εκδηλώσεις του διεθνούς τζετ σετ, σύμβολα ματαιότητας ,παραμένουν σημεία αναφοράς ειδικά σήμερα, που ένας άλλος πρίγκιπας του οίκου των Windsor έχει γυρίσει την πλάτη στην οικογένεια του για χάρη μιας ακόμη διαζευγμένης Αμερικανίδας. Υπάρχει πάντα ο φόβος ότι ο Χάρι θα σπαταλήσει τη ζωή του όπως ακριβώς έκανε και ο μεγάλος θείος του.

Η ιστορία του ζευγαριού ξεκινά το 1931, όταν ο τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Εδουάρδος συνάντησε για πρώτη φορά την Wallis Simpson που ήταν τότε ακόμη παντρεμένη με τον δεύτερο συζυγό της, ΄Ερνεστ. Τους είχε συστήσει η τότε ερωμένη του πρίγκιπα, Λαίδη Φέρνις.

 

https://www.instagram.com/p/B79tqkEB9fr/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Ο Εδουάρδος, ως πρίγκιπας της Ουαλίας έχαιρε υψηλής δημοτικότητας. Οι περιοδείες του ανά τον κόσμο τον είχαν κάνει διάσημο. Η αμεσότητα του με τα πλήθη, δημοφιλή. Ο ίδιος όμως απεχθανόταν τις πριγκιπικές του υποχρεώσεις. Τον ενδιέφεραν πολύ περισσότερο οι ερωτικές του περιπέτειες, ειδικά αυτή με την κυρία Simpson

Για τα επόμενα τρία χρόνια και καθώς ο γάμος των Σιμπσον έπνεε τα λοίσθια το ζευγάρι συναντιόταν όλο και συχνότερα με τον διάδοχο. Το 1934 εκείνος και η Wallis Simpson έγιναν εραστές. Η Γουόλις κατάφερε να παραμερίσει όλες τις ερωμένες του πρίγκιπα και να γίνει το επίκεντρο της προσοχής του.

Ο Εδουάρδος ήταν απόλυτα αφοσιωμένος σε εκείνη και είχε φτάσει στο σημείο να την συστήσει στη μητέρα του βασίλισσα Μαίρη που μέχρι τότε δεν είχε συνομιλήσει με διαζευγμένη γυναίκα. Η Wallis Simpson είχε παραδεχθεί κάποτε πως δεν είχε ερωτευθεί τον Εδουάρδο από την αρχή του δεσμού τους, αλλά πως αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας κρουαζίερας που πήγαν μαζί εκείνο το καλοκαίρι.

 

Εδουάρδος H' & Wallis Simpson στο Παρίσι το 1937. Αν και απέφευγαν τις κοινές δημόσιες εμφανίσεις στην Αγγλία, μακριά από τη χώρα ο Εδουάρδος και η Γουόλις δεν έκρυβαν τη σχέση τους.

Εδουάρδος H’ & Wallis Simpson στο Παρίσι το 1937. Αν και απέφευγαν τις κοινές δημόσιες εμφανίσεις στην Αγγλία, μακριά από τη χώρα ο Εδουάρδος και η Γουόλις δεν έκρυβαν τη σχέση τους.

 

Μετά το θάνατο του πατέρα του Γεωργίου του 5ου και έχοντας ανέβει ο ίδιος στο θρόνο, τα μέλη της αυλής άρχισαν να ενοχλούνται από τη σοβαρότητα του δεσμού του με την ζωντοχήρα. Θεωρήθηκε ότι ο νέος βασιλιάς αδιαφορούσε για τα καθήκοντα του και του ζητήθηκε όχι απλά να ξεχάσει την πιθανότητα να παντρευτεί τη Wallis Simpson , όπως διακαώς επιθυμούσε αλλά και να διαλύσει το δεσμό του με αυτήν, καθώς είχε γίνει πλέον γνωστός και συζητείτο αρνητικά από τους πολίτες

Ο βασιλιάς της Αγγλίας, αρνήθηκε να διαλύσει το δεσμό. Λέγεται ότι η ίδια η Γουόλις είχε προσπαθήσει να πείσει το βασιλιά να διακόψουν το δεσμό, προκειμένου να μην αναγκαστεί να παραιτηθεί από το θρόνο, καθώς ως Κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας δεν μπορούσε να παντρευτεί μία διαζευγμένη γυναίκα.

Στις 11 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όμως, ο Εδουάρδος ανήγγειλε στους υπηκόους του, με ένα λόγο που εκφώνησε από το ραδιόφωνο, πως δεν δύνατο πλέον να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, “χωρίς τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της γυναίκας που αγαπώ”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Χρόνια αργότερα, η Wallis Simpson θα τύπωνε το λόγο του πάνω σε ένα φουλάρι, το οποίο θα γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας της.

Αυτό που δεν είχε συνειδητοποιήσει ο Εδουάρδος τη στιγμή που εκφωνούσε το διάγγελμα ήταν ότι δεν παραιτείτο απλώς από το θρόνο, αλλά ως συνέπεια της πράξεώς του, θα εξοριζόταν από την Αγγλία και θα έχανε σχεδόν κάθε επαφή με την οικογένειά του. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν έτρεφαν τα καλύτερα των συναισθημάτων για εκείνον, ιδιαίτερα όμως για τη Γουόλις, την οποία τελικά ο πρώην βασιλιάς θα παντρευόταν τον Ιούνιο του 1937, στη Γαλλία.

 

Wallis Simpson

Το ζεύγος παντρεύτηκε στις 3 Ιουνίου 1937.

 

Μετά την παραίτηση του Εδουάρδου, στο θρόνο της Αγγλίας ανέβηκε ο αδελφός του Άλμπερτ, δηλαδή ο Γεώργιος ο 6ος. Η σύζυγός του, Ελισάβετ, βασιλομήτωρ της νυν βασίλισσας Ελισάβετ μισούσε τη Wallis Simpson μέχρι το τέλος της ζωής της. Θεωρούσε ότι εξαιτίας της Γουόλις έπεσε στους ώμους του ντροπαλού συζύγου της το τρομακτικό φορτίο του θρόνου. Την κατηγορούσε για τον πρόωρο θάνατο του τον οποίο απέδιδε στο άγχος που έφερναν οι υποχρεώσεις του.

Η βασιλομήτωρ, μαζί με την πεθερά της, βασίλισσα Μαίρη, ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την απόφαση να απαγορευτεί στο δούκα και την δούκισσα του Ουίνδσορ η επιστροφή τους στην Αγγλία και, κυρίως, από τη στέρηση της Γουόλις από τον τίτλο της Αυτού Υψηλότητας, γεγονός το οποίο δεν ξεπέρασε ποτέ η ίδια, όπως άλλωστε ούτε και ο δούκας.

Η συμπεριφορά του ζεύγους έδινε ωστόσο πολλά δικαιώματα για αρνητικό σχολιασμό. Η Wallis Simpson  και ο Εδουάρδος ταξίδεψαν το 1937 στο Βερολίνο, όπου έγιναν ενθουσιωδώς δεκτοί από τον Αδόλφο Χίτλερ. Αν και ο Εδουάρδος δεν απέκρυψε ποτέ ότι ήταν γερμανόφιλος, κάποιο δικαιολόγησαν την επίσκεψη λέγοντας πως το ζεύγος γνώριζε ότι θα γινόταν δεκτό με τιμές που πουθενά αλλού δεν τους περιποιούντο.

 

Wallis Simpson

Το στυλ: Το ζευγάρι το 1939.

 

Σύμφωνα με τους περισσότερους βιογράφους του ζεύγους, ο δούκας και η δούκισσα δεν μπορούσαν -ή δεν ήθελαν- να έχουν ερωτικές επαφές. Ο πρώην γιατρός του δούκα είχε δηλώσει σε έναν βιογράφο τους ότι “ο δούκας δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις επιθυμίες μίας γυναίκας. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, σαν μικρό παιδί”. Ο δούκας είχε μεγαλώσει κάτω από την απόλυτη αυστηρότητα τόσο του πατέρα του, Γεωργίου του 5ου, όσο και της μητέρας του, βασίλισσας Μαίρης.

Ένα από τα πρώτα φλερτ του είχε δηλώσει πως ο νεαρός τότε πρίγκιπας “εξαρτιόταν απόλυτα από την εκάστοτε αγαπημένη του. Αυτή ήταν η φύση του. Του άρεσε, επίσης, να του φέρονται μειωτικά. Ήταν μαζοχιστής”.

Ο διακοσμητής Νίκι Χάλσαμ, ο οποίος γνώριζε τους Ουίνδσορ στη δεκαετία του ’60, είχε πει: “Στο Δούκα άρεσε να του φέρονται σαν να ήταν ένα μικρό άτακτο αγόρι, να τον τιμωρούν όταν ήταν άτακτος. Όλα τα αδέλφια του είχαν καταστραφεί από τη βασίλισσα Μαίρη. Ο ίδιος ο δούκας ήταν γκέι. Αυτό το ξέρω σίγουρα. Μου το είπε κάποιος που είχε κοιμηθεί μαζί του, όταν ήταν ακόμη πρίγκιπας “.

Ερωτευμένη ή όχι με το δούκα, η Wallis Simpson έμεινε μαζί του, παρότι σύντομα συνειδητοποίησε ότι, τελικά, δεν θα γινόταν ποτέ βασίλισσα της Αγγλίας, όπως πίστευε αρχικά. Ακόμη και την εποχή της παραίτησης του Εδουάρδου, δεν είχε καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

“Μην παραιτηθείς”, την άκουσαν να τον εκλιπαρεί από ένα δημόσιο τηλέφωνο στο Λονδίνο, λίγο πριν εκείνη φύγει για τη Γαλλία και εκείνος εκφωνήσει τον περίφημο λόγο του. “Ή αν πρέπει να παραιτηθείς, δεν μπορείς να παραμείνεις αυτοκράτορας της Ινδίας;”.

Όταν έμαθε πως ο δούκας είχε διοριστεί από το βασιλιά Κυβερνήτης στις Μπαχάμες, μία θέση που θα κρατούσε μέχρι το 1945, υπέστη το πρώτο μεγάλο σοκ καθώς έκρινε ότι η θέση δεν ήταν αντάξια τους. Επρόκειτο ουσιαστικά για εξορία. Ήταν η εποχή που ο δούκας πληροφορήθηκε από τον αδελφό του πως αν επιχειρούσε να επισκεφθεί την Αγγλία χωρίς άδεια, θα του διέκοπτε το επίδομα των 21.000 λιρών, με το οποίο τον τροφοδοτούσε.

Ο δούκας θα επέστρεφε στην Αγγλία για την κηδεία της μητέρας του, βασίλισσας Μαίρης, το 1953. Θα έγραφε στη Γουόλις: “Η θλίψη μου είναι ανάμικτη με την αδυναμία μου να κατανοήσω πως η μητέρα μου ήταν τόσο σκληρή μαζί μου. Φοβάμαι ότι το υγρό στις φλέβες της ήταν τόσο παγωμένο στη ζωή, όσο είναι και τώρα, στο θάνατο”. Για τους εν ζωή συγγενείς του έγραψε: “Τι σιχαμένο αυτάρεσκο τσούρμο που είναι οι συγγενείς μου! Δεν έχεις δει τι ξοφλημένες γριές έχουν γίνει οι περισσότεροι από αυτούς!”

 

Wallis Simpson

Το 1967, όταν ο Δούκας αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα υγείας.

 

Είχαν όλο το δίκαιο με το μέρος τους. Είχε πλέον αποκαλυφθεί πως κατά τη διάρκεια του πολέμου ο τέως βασιλιάς είχε συνομιλίες με τους Ναζί, και πως ο Χίτλερ σχεδίαζε να τον επαναφέρει στο θρόνο με αντάλλαγμα τη συνεργασία του.

Η δούκισσα δεν έγινε ποτέ βασίλισσα της Αγγλίας. Έγινε, όμως, βασίλισσα του στυλ, μία από τις πιο καλοντυμένες και chic γυναίκες του κόσμου, μούσα της Νταϊάνα Βρίλαντ και διαχρονικό ίνδαλμα εκατομμυρίων fashionistas. Η δούκισσα ξόδευε περιουσίες σε κοσμήματα και ρούχα, πάντοτε όμως προσπαθούσε να τα αποσπά από τους σχεδιαστές δωρεάν. Ο δούκας θεωρείτο, επίσης, από τους πλέον καλοντυμένους άνδρες στον κόσμο.

Οι δυο τους ήταν περιζήτητοι οικοδεσπότες και προσκεκλημένοι με την προϋπόθεση ότι κάποιος αποδεχόταν ή έστω αδιαφορούσε για τις αρτηριοσκληρωτικές απόψεις του δούκα, που ήταν γνωστός αντισημίτης και έπεφτε συχνά σε αντικομουνιστική παράνοια, μοιράζοντας τη ζωή τους ανάμεσα στο Παλμ Μπιτς, το Μόντε Κάρλο και το Le Moulin De Touleries, το σπίτι τους έξω από το Παρίσι.

Λέγεται ότι προκειμένου να αποδεχθούν μια πρόσκληση ζητούσαν μια διόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή. Την οποία κανείς δεν φείδετο να δώσει καθώς η απλή παρουσία τους σε μια κοινωνική εκδήλωση ανέβαζε τη φήμη των οικοδεσποτών στη στρατόσφαιρα.

Ο δούκας του Ουίνδσορ πέθανε το 1972, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε στο Ουίνδσορ. Μετά τη λήξη της νεκρώσιμης τελετής, πολλοί είδαν έκπληκτοι τη Wallis Simpson στην οποία επετράπη να επιστρέψει στην Αγγλία ειδικά για την περίσταση, να συνομιλεί με τη βασιλομήτορα. Μία φίλη της δούκισσας δεν μπόρεσε να μην τη ρωτήσει τι έλεγαν μεταξύ τους οι δύο μεγάλες αντίπαλες.

“Ω, πάντοτε τα ίδια! Μιλούσαμε για το πρόβλημα του να βρεις καλό προσωπικό”, απάντησε η Wallis..

 

Wallis Simpson

Η Δούκισσα στην κηδεία του Εδουάρδου μαζί με την βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η δούκισσα έζησε μόνη άλλα δεκατέσσερα χρόνια. Πέθανε το 1986, έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της κατάκοιτη και σε τόσο κακή κατάσταση, τόσο ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν από τους φίλους της να τη δει. Τα κοσμήματά της δημοπρατήθηκαν στη μυθική τιμή των 45.000.000 δολαρίων και κληροδοτήθηκαν στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Λίγο καιρό μετά το θάνατο της, επέστρεψε για τελευταία φορά στην Αγγλία, για να ταφεί δίπλα στο δούκα, στο κοιμητήριο του πύργου του Ουίνδσορ. Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας που δεν μπόρεσε ποτέ να  αποδεχθεί την Wallis Simpson εν ζωή, αναγκάστηκε να το κάνει μετά θάνατο…

 

Διαβάστε επίσης:

Ελισάβετ & Φίλιππος: Τα μυστικά ενός γάμου
Πριγκίπισσα Άννα: Ο εξωσυζυγικός δεσμός που κατέληξε σε προδοσία έρχεται ξανά στο φως εξ αιτίας του “The Crown”
Πριγκίπισσα Μαργαρίτα: Το μαύρο πρόβατο των Windsor

Photo: Getty images/ Ideal image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ