H Elsa Peretti μια από τις πιο επιτυχημένες designer στο χώρο του κοσμήματος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών, σε ένα μικρό χωριό έξω από την Βαρκελώνη όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.
Τα κοσμήματα και τα σχέδια της για την Tiffany & Co. περιλαμβάνονται στη συλλογή του 20ου αιώνα του Βρετανικού Μουσείου, του Μουσείου Καλών Τεχνών, της Βοστώνης και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Χιούστον.
https://www.instagram.com/p/CMzVeoInODx/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CMzGcQ-slJU/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.instagram.com/p/CMm0mO4BDku/?utm_source=ig_web_copy_link
«Ήσουν υπεύθυνη για μια επανάσταση. Η σχέση της Elsa με το στυλ και το φυσικό περιβάλλον ήταν βαθιά προσωπική και αντανακλάται στις δημιουργίες της. Τα τελευταία 50 χρόνια η Elsa είχε σχεδιάσει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα και έχει εξερευνήσει τη φύση με το πνεύμα ενός επιστήμονα και το όραμα ενός γλύπτη» ανέφερε για εκείνη εκπρόσωπος του οίκου Tiffany & Co.
Η Elsa Peretti γεννήθηκε στη Φλωρεντία και αργότερα μετακόμισε στην Ισπανία όπου εργάστηκε ως μοντέλο.
Όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του 70 έγινε αμέσως ένα από τα «φοβερά παιδιά» της πόλης που περνούσε τη χρυσή εποχή της. Η Elsa Peretti βρισκόταν στο κέντρο του κύκλου του του Andy Warhol και του Halston, ζώντας τις άγριες νύχτες του Studio 54 και άλλων exclusive κλαμπ της πόλης.
H Peretti σχεδίασε μερικά από τα iconic μπουκάλια αρωμάτων για τον Halston ήταν όμως η συνεργασία της με τον οίκο Tiffany που την καθιέρωσε.
https://www.instagram.com/p/CMs6z_agXak/?utm_source=ig_web_copy_link
Η συνεργασία κράτησε για πενήντα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ωστόσο η Elsa τα πέρασε μακριά από τα φώτα στο μικρό χωρίο που ήταν η μόνιμη κατοικία της. Είχε φτιάξει ένα ίδρυμα που υποστήριζε πρότζεκτ για το περιβάλλον.
https://www.instagram.com/p/CMzLyp-D6jm/?utm_source=ig_web_copy_link
Εκτός από τα κοσμήματα και το στυλ της, όμως θα είναι πάντα ταυτισμένη με την ωραία ξένοιαστη Νέα Υόρκη των seventies. O Ντίμης Κρίτσας, διηγείται στο βιβλίο του “Vip Stories” (εκδόσεις Φερενίκη) μια από τις χαρακτηριστικές τους νυχτερινές περιπέτειες.
“Στη Νέα Υόρκη στα 70s υπήρχαν πολλά gay club μόνο για άνδρες, ορισμένα πολύ ωραία διαμορφωμένα, με ανδρικά shows, θεωρεία για σεξουαλικές πράξεις ενώ το πάτωμα ήταν όλο τρύπες για να εμποδίζει τις γυναίκες με τα τακούνια στιλέτο αλλά και τις τραβεστί από το να μπουν. Βέβαια, για να πας σε όλα αυτά έπρεπε να ήσουν μέλος με συνδρομή και κάρτα με φωτογραφία για να σε αναγνωρίζουν.
Ένα από αυτά ήταν το “Saint”(ο Άγιος). Μια μέρα μετά από ένα μεγάλο πάρτυ δεν θυμάμαι ακριβώς που, η Έλσα Μαρτινέλι, η Ελσα Περέτι του Tiffany’s και η γυναίκα του προέδρου του Μεξικού Κάρεν Αλμαν που είχαν ακούσει για το κέντρο, αποφάσισαν να πάμε όλοι μαζί. Τις συνοδεύαμε εγώ και ο Λουντοβίκ Ωτέτ, και σ’ εκείνον βασιζόντο περισσότερο να τις βάλει λόγω δημοσίων σχέσεων, παρόλο που τους είχε πει ότι ήταν αδύνατον να μπουν. Αυτές βέβαια σκέφτηκαν «ποιος μπορεί να αρνηθεί σε τέτοια τρανταχτά ονόματα σαν τα δικά μας».
Πράγματι στη Νέα Υόρκη αυτό παίζει ρόλο. Όχι όμως σε ένα τέτοιο κλαμπ που ίσως και να μην τις γνώριζαν. Αυτό όμως δεν είχε σημασία για τις τρεις κυρίες. Η Έλσα Περέτι, πλουσιοτάτη, γνωστή ως η μεγάλη σχεδιάστρια κοσμημάτων του Tiffany’s, ψηλή, κομψή κι αδύνατη, με ένα παλτό από βιζόν black μέχρι το πάτωμα, όταν φθάσαμε στο Saint πήγε προς το ταμείο. Από πίσω η Κάρεν Αλμάν, ξανθιά και ωραία, με κοσμήματα χιλιάδων δολαρίων και μια ζιμπελίν και η Έλσα Μαρτινέλι πιο απλή αλλά εξίσου θεαματική .
Ο Λουντοβίκ κι εγώ στην άκρη περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. «Πέντε εισιτήρια παρακαλώ, είμαι η Eλσα Περέτι». Η απάντηση; «Μπορεί να είσαι και η Τζιν Χάρλοου, γλυκειά μου, αλλά εδώ δεν επιτρέπονται γυναίκες». Αν κάποιος δεν γνώριζε την Έλσα που ίσως να ήταν και λίγο high δεν θα περίμενε αυτό που ακολούθησε. Έβγαλε τη γούνα της την έριξε μπροστά στην απαγορευμένη πόρτα και κάθισε επάνω. «Εάν δεν μπούμε εμείς, δε θα μπει κανένας!», τους είπε. Ακολούθησε αναταραχή, και οι υπεύθυνοι φώναξαν τελικά την αστυνομία, που έφτασε λίγο αργότερα. Ευτυχώς που μαζί μας ήταν η γυναίκα του προέδρου του Μεξικού, αλλιώς δε γνωρίζω τι θα γινόταν.
Οι άλλες δεν τους ενδιέφεραν. Ο Λουντοβίκ κι εγώ βέβαια με το που ακούσαμε για αστυνομία πήραμε ένα ταξί και γίναμε καπνός. Την υπόλοιπη ιστορία τη μάθαμε από τη Μαρτινέλι με την οποία τηλεφωνηθήκαμε την άλλη μέρα. Η Περέτι μας κρατούσε μούτρα που τις αφήσαμε μόνες και η Κάρεν, φίλη δική μου, με την ιδιαίτερη προφορά της μου είπε: «Darling, έπρεπε να μου πεις πόσο επικίνδυνα ήταν. Ευτυχώς που είχα το διαβατήριό μου και απέφυγα το μεγάλο σκάνδαλο!». Τους έκαναν όμως έντονη παρατήρηση.”
Photo: Getty Images/ Ideal Image
Διαβάστε επίσης
Iconic 70s Style: Μεγάλες στιγμές μόδας από τη δεκαετία του 70 | Hello Magazine
Royal Jewelry: Tα κοσμήματα της βασίλισσας Σοφίας | Hello Magazine