Ο  πρίγκιπας Φίλιππος που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 99 ετών, έγινε ο Δούκας του Εδιμβούργου με τον γάμο του με την βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο ξεκίνησε τη ζωή του στην Ελλάδα και ήταν Έλληνας πρίγκιπας.

Όταν γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος, η Ελλάδα ήταν βασίλειο με βασιλέα τον θείο του Κωνσταντίνο Α’ και ο ίδιος, ως γιος του αδελφού του βασιλιά, ήταν έκτος στη σειρά διαδοχής του ελληνικού θρόνου.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας της Ελλάδας, ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

O πρίγκιπας Ανδρέας και η πριγκίπισσα Αλίκη το 1922, λίγο πριν τη δραματική μεταστροφή των γεγονότων.

Ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας είχε γεννηθεί επίσης στην Ελλάδα το 1882 και με τους γονείς του, βασιλιά Γεώργιο και βασίλισσα Όλγα, μιλούσε μόνο Ελληνικά. Την ίδια ανατροφή ήθελε να έχει και ο Φίλιππος, αυτό όμως δεν συνέβη λόγω των εξελίξεων.

Σήμερα ο Φίλιππος δεν μιλά την γλώσσα, ωστόσο καταλαβαίνει αρκετά. Η μητέρα του άλλωστε, πριγκίπισσα Αλίκη, δεν άφησε την Ελλάδα ούτε στα χρόνια της Κατοχής.

Ο ίδιος όμως έζησε ελάχιστα στην Ελλάδα. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 η οικογένεια του αναγκάστηκε να φύγει εξορία με ιδιαίτερα επεισοδιακό τρόπο εξ αιτίας της συμμετοχής του πρίγκιπα Ανδρέα στην Μικρασιατική εκστρατεία.

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1922 και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο. Ο πρίγκιπας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1921.

Η απόφαση ωστόσο δεν εκτελέστηκε, χάρη στη μεσολάβηση της Bρετανικής Kυβέρνησης. Ο Ανδρέας αναχώρησε από το Φάληρο με το βρετανικό αντιτορπιλικό “Καλυψώ”. Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του υπό δραματικές συνθήκες: ο Φίλιππος μεταφέρθηκε στο σκάφος μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια.

Η οικογένεια του Φίλιππου διέφυγε τελικά στη Γαλλία και εγκαταστάθηκε στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλου, φιλοξενούμενοι της Μαρίας Βοναπάρτη, της εύπορης συζύγου του αδελφού του Ανδρέα, πρίγκιπα Γεωργίου.

O πρίγκιπας Φίλιππος ντυμένος εύζωνας σε ηλικία 9 ετών.

O πρίγκιπας Φίλιππος ντυμένος εύζωνας σε ηλικία 9 ετών.

Σύντομα οι τέσσερις αδελφές του παντρεύτηκαν Γερμανούς ευγενείς και μετακόμισαν στη Γερμανία, η μητέρα του τοποθετήθηκε σε άσυλο καθώς είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, και ο πατέρας του μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μόντε Κάρλο. Παρά την επιστροφή της μοναρχίας στην Ελλάδα τη δεκαετία του 30, ο ίδιος δεν εγκαταστάθηκε ξανά εκεί αλλά παρέμεινε στη Γαλλία.

Δεν μπόρεσε ποτέ να συγχωρήσει την αποδοκιμαστική στάση των Ελλήνων απέναντι του και μετέφερε το αίσθημα αυτό και στον γιο του.

Αν και η Αλίκη επίσης επέστρεψε στην Αθήνα λίγο πριν τον πόλεμο και επιθυμούσε διακαώς να μείνει μαζί με τον Φίλιππο στην Ελλάδα και εκείνος να πάρει τη θέση του στην Ελληνική βασιλική οικογένεια τόσο πριν όσο και μετά τον πόλεμο, αυτό δεν συνέβη. Η γνωριμία του με την πριγκίπισσα Ελισάβετ και η επιθυμία του θείου του, λόρδου Μάουντμπάτεν για έναν γάμο μεταξύ τους καθόρισε τις εξελίξεις.

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα το Δεκέμβριο του 1950. Έγιναν δεκτοί από το βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη και είχαν περιηγηθεί στην Ακρόπολη.

Όσο καιρό η μητέρα του ήταν σε κλινικές και ο πατέρας του στο Μόντε Κάρλο, ο Φίλιππος πέρασε αρκετό καρό χωρίς σταθερό σπίτι, φιλοξενούμενος από συγγενείς μέχρι που τον ανέλαβε ο αδελφός της μητέρας του Λόρδος Μάουντμπάτεν, ο οποίος πήρε τη θέση του πατέρα του και τον έφερε στην Αγγλία όπου φοίτησε στο κολλέγιο Γκόρντονστουν. Προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ παραιτήθηκε των Ελληνικών τίτλων του και ασπάστηκε το αγγλικανικό δόγμα.

Μετά την αποφοίτησή του από το Γκόρντονστουν, το 1939, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε καταταχθεί στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου. Για τις υπηρεσίες του τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό.
Παρ όλα αυτά όπως εξηγεί ο ιστορικός και βασιλικός βιογράφος Ούγκο Βίκερς, ο Φίλιππος «δεν αγαπούσε την Ελλάδα καθώς πέρασε το πατέρα του από στρατοδικείο και παρά λίγο να τον εκτελέσει».

Ο πρίγκιπας Φίλιππος στην Ακρόπολη το 1964 μαζί με τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα.

Όσο η μητέρα του πριγκίπισσα Αλίκη παρέμενε στη χώρα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60 οπότε και μετακόμισε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο Φίλιππος την επισκεπτόταν τακτικά. Το 1964 μάλιστα τον συνόδευσαν στην επίσκεψη τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του πρίγκιπας Κάρολος και πριγκίπισσα Άννα.

Στη βάπτιση του πρίγκιπα Φιλίππου της Ελλάδας, μικρότερου γιου του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας, το 1983, με νονά την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Ίσως τότε να ξεκίνησε και το μεγάλο ενδιαφέρον και η αγάπη του πρίγκιπα Καρόλου για τη χώρα όπου γεννήθηκε ο πατέρας του. Ένα ενδιαφέρον που μόνο μεγάλωσε με τα χρόνια, μαζί με την του πρίγκιπα για την Ορθοδοξία που έχει εκδηλωθεί με τις συχνές του επισκέψεις στο Άγιο Όρος και επιβεβαιώθηκε πλήρως με την πρόσφατη επίσκεψή του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Απεβίωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών (hellomagazine.com)

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η άγνωστη επίσκεψη στην Ελλάδα | Hello Magazine

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η μυθιστορηματική ζωή του συζύγου της βασίλισσας Eλισάβετ | Hello Magazine

Photo: Getty Images/ Ideal Image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ