Η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας, η μεγαλύτερη κόρη του διαδόχου του αυτοκρατορικού θρόνου πρίγκιπα Φουμιχίτο Ακισίνο και ανιψιά του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, παντρεύτηκε σήμερα στο Τόκιο έπειτα από οκτώ χρόνια αρραβώνα και κατόπιν δύσκολων διαπραγματεύσεων τον αγαπημένο της Κέι Κομούρο.
Προκειμένου να μπορέσει να παντρευτεί ένα κοινό θνητό η 30χρονη πριγκίπισσα στερήθηκε τον τίτλο αλλά και την ύψους περισσότερου του ενός εκατομμυρίου ευρώ προίκα της. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση της δίχασε την κοινή γνώμη της χώρας.
Οι αυστηροί νόμοι της Ιαπωνίας για τη διαδοχή στο θρόνο απαγορεύουν στις γυναίκες μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας να ανέβουν στον θρόνο του Χρυσάνθεμου και τις αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τους τίτλους τους σε περίπτωση που παντρευτούν κοινούς θνητούς.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε με μία χαμηλών τόνων τελετή η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς καμία από τη μεγαλοπρέπεια άλλων βασιλικών γάμων της Ιαπωνίας, που παραδοσιακά περιλαμβάνουν εορτασμούς κάθε είδους.
Η πριγκίπισσα, ντυμένη απλά με ένα παστέλ φόρεμα αποχαιρέτησε τους γονείς της τον πρίγκιπα Φουμιχίτο Ακισίνο και την πριγκίπισσα Κίκο, κρατώντας ένα μπουκέτο λευκά λουλούδια έξω από την κατοικία τους στα ανάκτορα Ακασάκα και μοιράστηκε μια αγκαλιά με την μικρότερη αδελφή της πριγκίπισσα Κάκο, 26.
Στη συνέχεια ένα αυτοκίνητο την μετέφερε στο ληξιαρχείο όπου την περίμενε ο Κέι Κομούρο. Μετά τον γάμο τους οι νεόνυμφοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία ζήτησαν συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία προκάλεσε η ένωσή τους.
Η πριγκίπισσα Μάκο υπερασπίστηκε την απόφασή της να παντρευτεί, περιγράφοντας τον Κέι ως «αναντικατάστατο»: «Ο γάμος μας ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε την καρδιά μας» είπε.
Η πριγκίπισσα μίλησε επίσης για την φημολογία που είχε σκιάσει τη ζωή της τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζοντας τα πρωτοσέλιδα ως ψευδή και μίλησε επίσης για τον πόνο και την στενοχώρια που της προκάλεσαν. Τα ανάκτορα έχουν παραδεχθεί επισήμως πως η πριγκίπισσα πάσχει από Η διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Στη συνέχεια, οι νεόνυμφοι υποκλίθηκαν στις κάμερες πριν αναχωρήσουν για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή, η οποία πιθανότατα θα έχει έδρα στις ΗΠΑ, όπου ο Κομούρο εργάζεται σε μια δικηγορική εταιρεία.
Η Μάκο και ο Κέι Κομούρο γνωρίστηκαν στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο το 2013 και αρραβωνιάστηκαν κρυφά, πριν ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να παντρευτούν τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο γάμος τους όμως καθυστέρησε έπειτα από ένα οικονομικό σκάνδαλο που αφορούσε ένα απλήρωτο χρέος που φέρεται να όφειλε η μητέρα του Κέι και τους ψίθυρους που τον ήθελαν να παντρεύεται την πριγκίπισσα για οικονομικούς λόγους.
Ο πατέρας της Μάκο ζήτησε από τον Κέι Κομούρο να δώσει διευκρινίσεις και εκείνος εξέδωσε μια ανακοίνωση υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν το ζήτημα έχει επιλυθεί πλήρως.
Στον απόηχο του σκανδάλου, ο Κομούρο μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει νομικά. Πρόσφατα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Fordham στη Νέα Υόρκη, όπου πλέον ζει και εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο.
Επέστρεψε στο Τόκιο τον περασμένο μήνα λίγο πριν ανακοινωθεί ότι το ζευγάρι τελικά θα παντρευτεί.
Τα ανάκτορα, ανακοινώνοντας το γάμο του ζευγαριού, διευκρίνισαν πως η Μάκο θα παραιτηθεί από τους τίτλους της και δεν θα λάβει την προίκα ύψους περισσότερου από ένα εκατομμύριο ευρώ.
Είναι το πρώτο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που παντρεύεται κοινό θνητό και δεν θα λάβει προίκα. Η απόφαση ήρθε μετά την κριτική για την επιλογή της Μάκο καθώς μερίδα της κοινής γνώμης θεωρεί τον Κομούρο ανάξιο και ακατάλληλο για την πριγκίπισσα.
Το ζευγάρι αναμένεται τώρα να μετακομίσει στις ΗΠΑ για να ξεκινήσει μια νέα ζωή με την Μάκο να αποκτά για πρώτη φορά επίθετο, παίρνοντας αυτό του συζύγου της.
«Θα υπάρξουν διαφορετικών ειδών δυσκολίες καθώς ξεκινάμε τη νέα μας ζωή, αλλά θα βαδίζουμε μαζί όπως κάναμε και στο παρελθόν», είπε η Μάκο ευχαριστώντας όλους εκείνους που στήριξαν το ζευγάρι.
Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για την Μάκο αλλά και για την αυτοκρατορική οικογένεια γενικά, καθώς τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας κρατούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την προσωπική τους ζωή. Η Μάκο πάντως ήταν το πρώτο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας που σπούδασε στο πανεπιστήμιο, πρώτα στην Ιαπωνία και μετά στην Αγγλία.
Οι ζωές των μελών της δυναστείας των Χρυσανθέμων ελέγχονται απόλυτα από την αυλή των ανακτόρων Ακασάκα, που αποφασίζει για την κάθε τους κίνηση σε ένα περιβάλλον συχνά ασφυκτικό και ολέθριο για την ψυχική υγεία των μελών της.
Η σημερινή αυτοκράτειρα Μασάκο είχε αποσυρθεί στο παρελθόν από τη δημόσια ζωή, έπειτα από την γέννηση της μοναδικής κόρης της και την πίεση που δεχόταν από τα Μέσα Ενημέρωσης, τα μέλη της πανίσχυρης αυτοκρατορικής αυλής αλλά και την κοινή γνώμη προκειμένου να αποκτήσει άρρενα διάδοχο και να αποφευχθεί μια συνταγματική κρίση στη χώρα. Μια κρίση που θα άλλαζε το νόμο και ανατρέποντας παραδόσεις χιλιετηρίδων θα επέτρεπε σε μια γυναίκα να ανέβει στον θρόνο.
Η κρίση αποφεύχθηκε καθώς ανέλπιστα, ο πρίγκιπας Φουμιχίτο Ακισίνο, μικρότερος αδελφός του σημερινού αυτοκράτορα Ναρουχίτο και η πριγκίπισσα Κίκο δώδεκα χρόνια μετά τον ερχομό των κοριτσιών τους απέκτησαν το 2006 έναν γιο, τον πρίγκιπα Χισαχίτο ο οποίος μια μέρα θα ανέβει στο θρόνο. Η κατάσταση είχε ωστόσο βαρύ αντίκτυπο για τη σημερινή αυτοκράτειρα που αντιμετώπισε έντονα ψυχοσωματικά προβλήματα.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ένα μέλος της οικογένειας, ειδικά κάποιο που βρίσκεται αρκετά πίσω στη σειρά διαδοχής όπως η Μάκο, θέλει να αφήσει πίσω τη βασιλική της ιδιότητα για μια πιο απλή ύπαρξη και να ζήσει ως κοινή θνητή μακριά από τον θρόνο των Χρυσανθέμων.
Photo; Getty Images/Ideal Image
Διαβάστε επίσης:
Royal Weddings: Οι ωραιότεροι βασιλικοί γάμοι στην Αθήνα (hellomagazine.com)
Σοφία της Ισπανίας: Το life story μιας βασίλισσας (hellomagazine.com)
Πριγκίπισσα Diana: Γιατί κυκλοφορούσε μεταμφιεσμένη με περούκα; (hellomagazine.com)