Ο αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας πρίγκιπας Χαμζά, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό υπό το βάρος σοβαρών κατηγοριών, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιορδανίας Άιμαν Σαφάντι δήλωσε πως ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα και πρώην πρίγκιπας-διάδοχος, πρίγκιπας Χάμζα συνεργαζόταν με “ξένα μέρη” σε μια συνωμοσία που είχε σαν στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών εδώ και κάποιο καιρό.
Ο πρίγκιπας δέχτηκε στις 3 Απριλίου στην κατοικία του, την επίσκεψή του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου της κυβέρνησης στρατηγού Γιουσέφ Χουνέιτι ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση του ζήτησε να πάψει τις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε τον πρίγκιπα για δραστηριότητες που άνθρωποι με γνώση του θέματος λένε ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με μια συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση της Ιορδανίας, την ώρα που σημαντικές προσωπικότητες της χώρας συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δύο αξιωματούχοι σε θέσεις ευθύνης συνεργάστηκαν με τον πρίγκιπα Χάμζα με στόχο την υπονόμευση του βασιλείου και συνολικά συνελήφθησαν 15 εμπλεκόμενοι σε αυτό που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως συνομωσία.
Ο πρίγκιπας Χαμζά ωστόσο, έχει μια διαφορετική εκδοχή για το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Ο πρίγκιπας Χάμζα κατήγγειλε, σε ένα βίντεο που έστειλε στα διεθνή μέσα το Σάββατο, ότι βρίσκεται υπό κατ’ οίκον κράτηση και ότι του ζητήθηκε να μείνει στο σπίτι και να μην επικοινωνήσει με κανέναν.
Ο πρίγκιπας Χαμζά, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιορδανία, ήταν τον τελευταίο καιρό αρκετά ενεργός στο twitter ασκώντας συχνά κριτική στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη της Ιορδανίας, αφήνοντας υπόνοιες για διαφθορά που σταμάταγαν ακριβώς πριν αγγίξουν τον βασιλιά Αμπντάλα, ξεπερνώντας μάλλον τα περιθώρια δημόσιας διαφωνίας της χώρας του.
Ο Χαμζά δήλωσε ωστόσο πως δεν θα υπακούσει στις εντολές που του δόθηκαν από τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου να μην χρησιμοποιεί το twitter και να μην επικοινωνεί με κανέναν άλλο παρά με την οικογένεια του.
Η μητέρα του πρίγκιπα, βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας, χήρα του βασιλιά Χουσεΐν, πατέρα του σημερινού βασιλιά, διαβεβαίωσε πάντως με μήνυμα στο Twitter ότι οι κατηγορίες των αρχών σε βάρος του γιου της αποτελούν «συκοφαντία».
«Προσεύχομαι η αλήθεια και η δικαιοσύνη να υπερισχύσουν για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακοήθους συκοφαντίας», έγραψε η 70χρονη βασίλισσα στο Twitter. «Ο Θεός να τους κρατά ασφαλείς».
Ο 41χρονος Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της τέταρτης συζύγου του, βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζα Χάλαμπι.
Ο βασιλιάς Χουσεϊν, εμβληματική προσωπικότητα στην ιστορία της Ιορδανίας είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και είχε αποκτήσει συνολικά 11 τέκνα.
Ο σημερινός βασιλιάς της χώρας, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία γιος του, καρπός του δεύτερου γάμου του με την Αγγλίδα Αντουανέτ Γκάρντινερ, την οποία χώρισε το 1971, προκειμένου να παντρευτεί την τρίτη του σύζυγο, Αλία που όμως βρήκε τραγικό τέλος σε πτώση ελικοπτέρου το 1977.
Η τέταρτη σύζυγος του βασιλιά, ξανθιά και χαρισματικά όμορφη πρωταγωνίστησε στην ζωή της χώρας κάνοντας τη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες συζύγους του, αναλαμβάνοντας κοινωνική και φιλανθρωπική δράση σε διεθνές επίπεδο. Η δραστηριότητα της συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ό έρωτας με τον βασιλιά ήταν ξαφνικός και μυθιστορηματικός. Γεννημένη στην Αμερική, η αραβικής καταγωγής Χάλαμπι είχε γνωρίσει τον Χουσείν όταν βρέθηκε στο Αμμάν για να εργαστεί στο αεροδρόμιο της χώρας. Ήταν είκοσι έξι ετών, και εκείνος σαράντα δύο.
Παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, με πρώτο τον πρίγκιπα Χαμζά που γεννήθηκε το 1980. Ο Χουσεΐν λάτρευε την σύζυγό του στην οποία έδωσε το όνομα Νουρ-που σημαίνει «φως»- όταν εκείνη ασπάστηκε τον ισλαμισμό προκειμένου να παντρευτούν. Η Νουρ ήταν λοιπόν για τον βασιλιά το φως του. Η αδυναμία που της είχε μεταφερόταν και στον πρίγκιπα Χαμζά, τον οποίο ο βασιλιάς αποκαλούσε «φως του φωτός» του.
Η παραμυθένια κοινή ζωή του ζευγαριού ωστόσο έλαβε τέλος, όταν ο βασιλιάς προσβλήθηκε από καρκίνο και έφυγε από τη ζωή στα 63 του χρόνια το 1999.
Διάδοχος του ήταν ο μεγάλος του γιος, πρίγκιπας Αμπντάλα, ο σημερινός βασιλιάς της χώρας. Η σύζυγός του, βασίλισσα Ράνια, η νεότερη βασίλισσα του κόσμου εκείνη την εποχή, διάσημή τόσο για την ομορφιά και την κομψότητα της, όσο και την έντονη κοινωνική της δράση, αντικατέστησε την Νουρ ως σύμβολο της σύγχρονης γυναίκας του αραβικού κόσμου. Ο Χουσεΐν όμως είχε ορίσει σαν διάδοχο του γιου του, τον Χαμζά.
Πράγματι για τα επόμενα έξι χρόνια, ο Χαμζά έφερε τον τίτλο του πρίγκιπα διαδόχου. Το 2004 ωστόσο, προς μεγάλη ενόχληση της βασίλισσας Νουρ, ο βασιλιάς Αμπντάλα άλλαξε τη σειρά διαδοχής και του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρεσβύτερο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσεΐν.
Λέγεται ότι παρόλο το παρασκήνιο ο βασιλιάς Αμπντάλα και ο πρίγκιπας Χαμζά είχαν καλές σχέσεις. Ωστόσο όλα δείχνουν πως οι κινήσεις του πρίγκιπα τα τελευταία χρόνια ανάγκασαν τελικά τον βασιλιά να επιδείξει πυγμή στα μέλη της οικογένειας του.
Οι καταγγελίες του πρίγκιπα για διαφθορά της άρχουσας τάξης για την ώρα δεν έχουν συγκινήσει το διεθνές ακροατήριο. Οι χώρες της Δύσης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, αλλά και τα αραβικά κράτη έσπευσαν να δηλώσουν τη έμπρακτη στήριξη τους στον βασιλιά Αμπντάλα αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο της Ιορδανίας ως πυλώνας σταθερότητας και μετριοπάθειας στην πάντοτε ταραγμένη Μέση Ανατολή.
Διαβάστε επίσης:
Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας εμφανίστηκε φορώντας δημιουργία Έλληνα σχεδιαστή | Hello Magazine
Η πριγκίπισσα και ο bodyguard | Hello Magazine
Ο πρώτος βασιλικός γάμος εν μέσω κορωνοϊού | Hello Magazine
Photo: Getty Images/Ideal Image