Όταν η βασίλισσα Όλγα έφτασε στην Αθήνα μετά το γάμο της με τον Γεώργιο, τον νέο βασιλιά της χώρας, ήταν μόλις 16 ετών. Η ιστορία της ζωής της, γεμάτη δραματικές ανατροπές, θα μπορούσε να είναι μυθιστόρημα.

O πρίγκιπας Γουλιέλμος της Δανίας επιλέχθηκε το 1863 για να γίνει βασιλιάς της Ελλάδας, λαμβάνοντας το όνομα Γεώργιος Α”. Μετά την άνοδο του στο θρόνο, ξεκίνησε την αναζήτησή για να βρει τη βασίλισσα του. Αναζητώντας υποστήριξη για την νέα πατρίδα του, συναντήθηκε με τους πιο ισχυρούς άρχοντες του κόσμου, βρήκε όμως στο τέλος το μαργαριτάρι του στην αυλή των Ρομανόφ στο πρόσωπο της Μεγάλης Δούκισσας  Όλγας Κονσταντίνοβα. Η Όλγα ήταν εγγονή του Τσάρου Νικόλαου Α” και παντρεύτηκε τον Γεώργιο τον Οκτώβριο του 1867, όταν ήταν μόλις 16 ετών.

 

https://www.instagram.com/p/B0lnYldoxFM/

 

Όταν η βασίλισσα Όλγα έφτασε στην Αθήνα μετά το γάμο της ήταν ακόμη παιδί. Είχε φέρει ακόμη και τις κούκλες της μαζί της. Ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου χορού βρήκαν τη νεαρή βασίλισσα να κλαίει κρυμμένη κάτω από μια σκάλα των ανακτόρων, μαζί με τις κούκλες της. Η βασίλισσα δεν ήθελε ακόμη να μεγαλώσει…

Η Όλγα είχε φέρει μαζί της από τη Ρωσία μια μοναδική συλλογή από σμαράγδια σε διάφορα σετ. Τιάρα, περιδέραια, καρφίτσες που πέρασαν από γενιά σε γενιά στην Ελληνική βασιλική οικογένεια και σήμερα συνθέτουν ένα σετ που φορά συχνά η βασίλισσα Άννα Μαρία.

 

https://www.instagram.com/p/CAQqSNDnbVv/

 

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου και ιδιαίτερα ευτυχισμένου γάμου της με τον βασιλέα Γεώργιο απέκτησαν οκτώ παιδιά. Τον Κωνσταντίνο Α΄ της Ελλάδας Βασιλιά των Ελλήνων ο οποίος γεννήθηκε δέκα μήνες μετά τον γάμο μεταξύ των γονέων του, τον πρίγκιπα Γεώργιο την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα που πέθανε σε νεαρή ηλικία, τον πρίγκιπα Νικόλαο της Ελλάδας, την πριγκίπισσα Μαρία, τον πρίγκιπα Ανδρέα, τον πρίγκιπα Χριστόφορο της Ελλάδας και την πριγκίπισσα Όλγα που δεν έζησε…

 

Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας, Βασίλισσα Όλγα, Πρίγκιπας Γεώργιος, Βασιλιάς Γεώργιος. Πίσω, από αριστερά προς τα δεξιά:, η Βασίλισσα Σοφία, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, η Πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδας και ο Μεγάλος Δούκας Γεώργιος Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας.

Στην οικογενειακή φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας, Βασίλισσα Όλγα, Πρίγκιπας Γεώργιος, Βασιλιάς Γεώργιος. Πίσω, από αριστερά προς τα δεξιά:, η Βασίλισσα Σοφία, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, η Πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδας και ο Μεγάλος Δούκας Γεώργιος Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας.

 

 

Η Όλγα αφιερώθηκε στα παιδιά της αλλά και σε ένα έντονο κοινωνικό έργο: Ίδρυσε αριθμό νοσοκομείων- δημιούργημά της είναι το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο κέντρο της Αθήνας, όπως και το Ρωσικό Νοσοκομείο στον Πειραιά- και κέντρα βοήθειας προς τους οικονομικά ασθενέστερους.

 

https://www.instagram.com/p/B_S_YZ-H13p/

 

Οι μεγάλες ανατροπές στη ζωή της ξεκίνησαν με τη δολοφονία του συζύγου της: Το 1913, ο Γεώργιος δολοφονήθηκε από έναν αναρχικό ενώ περπατούσε χωρίς συνοδεία στη Θεσσαλονίκη. Μετά από αυτό η Όλγα έφυγε για τη Ρωσία. Όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ίδρυσε στρατιωτικό νοσοκομείο εντός του Παλατιού του Παβλόφσκ, το οποίο ανήκε στην οικογένειά της.

 

 Η βασίλισσα Όλγα με το διάσημο διάδημα της από διαμάντια και ρουμπίνια

Η βασίλισσα Όλγα με το διάσημο διάδημα της από διαμάντια και ρουμπίνια.

 

 

Ωστόσο, όταν έλαβε χώρα η Ρωσική Επανάσταση το 1917, βρέθηκε κρατούμενη στο ανάκτορο και χρειάστηκε η παρέμβαση της πρεσβείας της Δανίας στην χώρα, ώστε οι Μπολσεβίκοι να της δώσουν, επιτέλους, την άδεια να αποχωρήσει από την γενέθλιο χώρα της. Δεν της επέτρεψαν ωστόσο να πάρει τίποτα και κανέναν μαζί της.

Έχοντας γλυτώσει από βέβαιο θάνατο την ύστατη στιγμή, η Όλγα δεν μπορούσε ωστόσο να επιστρέψει στην Ελλάδα όπου ο γιος της, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, είχε μόλις απομακρυνθεί του θρόνου. Εγκαταστάθηκε, λοιπόν, στην Ελβετία, όπου κατοικούσαν, πλέον, τα περισσότερα των παιδιών και εγγονιών της. Θα επέστρεφε στην Αθήνα υπό τις πιο τραγικές συγκυρίες.

Η βασίλισσα Όλγα, ήταν το μόνο πρόσωπο από την οικογένεια του βασιλιά Αλέξανδρου στο οποίο η κυβέρνηση είχε δώσει άδεια να έλθει στην Αθήνα καθώς ο νεαρός βασιλιάς, γιος του Κωνσταντίνου έσβηνε στο νεκροκρέβατο του, μετά το μοιραίο δάγκωμα του πιθήκου. Η Όλγα έφυγε από την Ιταλία με ένα μικρό ιδιωτικό σκάφος, το οποίο όμως συνάντησε στην Αδριατική σφοδρή τρικυμία και καθυστέρησε πολύ. Δεν θα προλάβαινε να δει τον εγγονό της ζωντανό.

Έφθασε στο Τατόι είκοσι τέσσερις ώρες μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου. Στα Ανάκτορα είπε στον ιατρό Σάββα που ήταν παρών: «Σε ευχαριστώ εγώ και η Βασιλική Οικογένεια ολόκληρη, για τους κόπους τους οποίους κατέβαλες για τον εγγονό μου επί τόσες ημέρες. Αλλά γιατί δεν τον κρατήσατε μία μέρα ακόμα στη ζωή, για να τον δω ζωντανό, αφού τον άφησα παιδί και τον βρίσκω τόσο μεγάλο και ωραίο; Πως σας έφυγε αυτός ο άγγελος από τα χέρια σας;» Έπειτα βλέποντας τον ξαπλωμένο ανάμεσα στα άνθη, φορώντας τη στρατιωτική στολή του στο νεκρικό κρεββάτι ψιθύρισε: «…Τι ωραίος που είναι ο Αλέξανδρος μου…» και προσέθεσε: «…Το παιδί μου θ′ αναπαυθεί στον Παράδεισο… Το παιδί μου ήταν καλό…»...

 

Στην εξορία το 1924 σε μια από τις τελευταίες της φωτογραφίες, με την κόρη της πριγκίπισσα Μαρία και τον δεύτερο σύζυγο της πριγκίπισσας Ναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη.

 

 

Μετά την έκπτωση της Δυναστείας το 1924, η βασίλισσα Όλγα ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στην εξορία. Πέθανε στις 18 Ιουνίου 1926 στη Γαλλία. Η ταφή της έγινε στην Ιταλία, όπου έμενε η εξόριστη οικογένειά της. Όταν η Ελλάδα έγινε ξανά βασίλειο τα οστά της μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στις 17 Νοεμβρίου 1936 στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι…
Το άγαλμα της βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν το 2014, βρίσκεται στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος, στη λεωφόρο που φέρει το όνομα της.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Εδουάρδος H’ & Wallis Simpson: Ο έρωτας που οδήγησε το βασιλιά της Αγγλίας σε παραίτηση

Βασίλισσα Σοφία: Αντέχοντας τις καταιγίδες

Photo: Getty Images/Ideal Image

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ