Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που έχουν υποστεί εκτενή επεξεργασία και περιέχουν συστατικά που δεν είναι φυσικά μέρος της παραδοσιακής διατροφής. Συνήθως, αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν πρόσθετα, όπως συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις και χρωστικές, που βελτιώνουν τη γεύση και την εμφάνιση, αλλά ενδέχεται να μειώνουν τη θρεπτική τους αξία.
Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιοαγγειακές νόσοι. Σε αυτή την εισαγωγή, θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά αυτών των τροφίμων, τις επιπτώσεις τους στην υγεία και τη σημασία της επιλογής πιο φυσικών και λιγότερο επεξεργασμένων διατροφικών επιλογών.
Ενώ έρευνες έχουν συνδέσει τα UPFs με την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επιστήμη δεν έχει δώσει ικανοποιητικές λύσεις επειδή δεν κάνει διάκριση μεταξύ προϊόντων όπως τα αναψυκτικά και τα πρωτεϊνούχα ροφήματα, παρά τις τεράστιες διαφορές στη διατροφική τους αξία.
Δύο δημιουργοί περιεχομένου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) για 30 ημέρες και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, επισημαίνοντας ότι δεν συνιστούν να το δοκιμάσετε στο σπίτι. Και οι δύο αναφέρουν ότι το πείραμα τους άφησε να νιώθουν δυστυχισμένοι, ανήσυχοι και πεινασμένοι, αν και παρατήρησαν κάποιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) για έναν από αυτούς.
Ο 46χρονος Gavin Wren, ειδικός σε θέματα πολιτικής τροφίμων από το Λονδίνο, σταμάτησε να καταναλώνει όλα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (τα οποία περιλαμβάνουν πάνω από πέντε συστατικά), πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να αποχωριστεί αγαπημένα του προϊόντα, όπως τα Oreos, τα δημητριακά bran flakes, το oat milk, τα protein shakes και το φυστικοβούτυρο. Η νέα του διατροφή περιλάμβανε κυρίως ψάρι, ρεβίθια, dahl, αυγά, λαχανικά και άλλα τρόφιμα με ελάχιστα συστατικά.
Ανέφερε ότι το άγχος από την ανάγκη να ελέγχει τα συστατικά των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, η αύξηση των δαπανών για φαγητό και η ανησυχία του σε κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω του ότι δεν μπορούσε να βρει κατάλληλα φαγητά τον οδήγησαν να επαναστατήσει με το πείραμα. Ο Wren δήλωσε ότι το άγχος του αυξήθηκε, ιδιαίτερα όταν έτρωγε έξω ή όταν αγόραζε τρόφιμα. Τόνισε ότι η συνεχής ανάγκη να ελέγχει τα συστατικά δεν είναι υγιής και συμβούλεψε να καταναλώνουμε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με μέτρο.
Ο Jon Kuhn, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το πείραμα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τον έκανε να νιώθει θυμό και ενοχλήσεις, όπως όταν αποτοξινώθηκε από το κάπνισμα. Προτού ξεκινήσει το πείραμα, η διατροφή του ήταν ανθυγιεινή, με ζαχαρούχα δημητριακά και συχνές παραγγελίες fast food. Ελπίζοντας να χάσει βάρος και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα UPFs και να γίνει πρότυπο για τα παιδιά του.
Αν και οι πρώτες εβδομάδες του πειράματος ήταν δύσκολες λόγω της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη, ο Kuhn παρατήρησε βελτίωση στην υγεία του, ιδιαίτερα στη μείωση των συμπτωμάτων του IBS. Πλέον, έχει ενσωματώσει περισσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή του, αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμα χώρος για ορισμένα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα UPFs μπορεί να επηρεάσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, προκαλώντας φλεγμονές που σχετίζονται με ασθένειες όπως το IBS.
Ο Jon Kuhn παρατήρησε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) τον έκαναν να νιώθει τόσο θυμωμένος όσο όταν προσπαθούσε να σταματήσει το κάπνισμα στην αρχή της αποτοξίνωσης. Συνέδεσε αυτό το συναίσθημα με την εξάρτησή του από τη ζάχαρη. Πριν από το πείραμα, η διατροφή του ήταν ανθυγιεινή, καθώς ένα τυπικό πρωινό περιλάμβανε ζαχαρούχα δημητριακά και κατανάλωνε fast food αρκετές φορές την εβδομάδα. Αποφάσισε να απομακρυνθεί από αυτά τα τρόφιμα, με την ελπίδα να χάσει βάρος, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να αποτελέσει θετικό πρότυπο για τα παιδιά του.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan επισημαίνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, καθώς το σώμα σταδιακά αναπτύσσει ανοχή και απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα για την ίδια «εκρηκτική» αίσθηση της ζάχαρης. Αυτός ο μηχανισμός είναι πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα όπως ενοχλητικότητα, άγχος και αλλαγές στη διάθεση κατά την αποτοξίνωση από τη ζάχαρη.
Στις πρώτες εβδομάδες του πειράματος, ο Jon ανέφερε ότι ήταν συνεχώς ανήσυχος και εύκολα εκνευρισμένος, με τους ήχους και τις μυρωδιές να τον ενοχλούν. Όταν προετοιμαζόταν να μαγειρέψει το δείπνο του την πρώτη μέρα, ένιωθε έντονη θυμό. Ωστόσο, η σύζυγός του του εξήγησε ότι πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα της αποτοξίνωσης από τη ζάχαρη. Παρά τις δυσκολίες, προς το τέλος του πειράματος, παρατήρησε ότι το IBS του είχε βελτιωθεί σημαντικά.
Πλέον, ο Jon έχει ενσωματώσει περισσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή του και παραδέχεται ότι η σωστή διατροφή έχει βελτιώσει την υγεία του με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη χώρος για μερικά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στη ζωή του.
Τα UPFs μπορεί να προκαλούν IBS μέσω της διαταραχής της μικροβιακής κοινότητας στο έντερο, οδηγώντας σε φλεγμονές που προκαλούν την ασθένεια. Είπε επίσης ότι είχε ξεκινήσει να τρώει vegan εναλλακτικά UPFs όπως τα vegan meats.
Φωτογραφίες κειμένου: Istock