Τα διάφορα φυτικά γάλατα έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η πιο οικολογικά συνειδητή διατροφή η οποία περιορίζει τα ζωικά προϊόντα όπως είναι τα γαλακτοκομικά και στρέφεται στα φυτικά. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν ιδιαίτερα και απόψεις που θέλουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα να είναι υπεύθυνα για ακμή.
Πλέον βρίσκουμε φυτικά γάλατα σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πολύ συχνά σε μεγαλύτερη ποικιλία και από το συμβατικό γάλα αγελάδος. Μάλιστα στις προσφορές ΑΒ βρίσκουμε εκτός του κλασσικού γάλακτος αμυγδάλου ή του γάλακτος σόγιας, επιλογές με γεύση σοκολάτα, βανίλια ή και φυστίκι ή φυτικά ροφήματα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη τόσο από ξένες όσο και από ελληνικές επωνυμίες. θα επιδεινώσουν καταστάσεις όπως η ακμή, ίσως νομίζετε ότι πρέπει να σταματήσετε τα γαλακτοκομικά για χάρη. πιο καθαρό δέρμα.
Ωστόσο, ενώ ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της ακμής, οι λόγοι ίσως δεν είναι αυτοί που νομίζετε. Να τι ξέρουμε:
Τι προτείνει η επιστήμη;
Η διατροφική έρευνα είναι δύσκολο να διεξαχθεί και λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής γενικά, ενώ τα αποτελέσματα είναι συχνά αντικρουόμενα. Οι ειδικοί μπορούν μόνο να υποθέσουν τι ακριβώς συμβαίνει, και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των μελετών ήταν περιορισμένα και ανάμεικτα.
Σε μια μελέτη με 225 εφήβους που δημοσιεύθηκε το 2016, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν γάλα με χαμηλά λιπαρά ή άπαχο ήταν πιο πιθανό να έχουν ακμή από εκείνους που έπιναν πλήρες γάλα. Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 και πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλήρες γάλα (εκτός από το γάλα με μειωμένα λιπαρά) συνδέεται με την εμφάνιση ακμής. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το γιαούρτι και το τυρί, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερη ακμή.
Μερικοί δερματολόγοι προτείνουν ότι η ποσότητα γάλακτος (και όχι ο τύπος γάλακτος) που καταναλώνετε μπορεί να είναι πιο σημαντική για τις εξάρσεις της ακμής. Άλλοι έχουν υποθέσει ότι οι τεχνητές και φυσικές ορμόνες που υπάρχουν στο γάλα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ξεσπάσματα. Και περιορισμένη έρευνα έχει προτείνει ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος που βρίσκεται στο γάλα μπορεί να συνδέεται με τα σπυράκια σε μερικούς ανθρώπους, με βάση περιπτωσιολογικές μελέτες αθλητών των οποίων η ακμή βελτιώθηκε μετά τη διακοπή των συμπληρωμάτων ορού γάλακτος.
Μπορεί να είναι η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες, όχι το γάλα
Ωστόσο, η πιο δημοφιλής θεωρία όλων όσον αφορά τη σχέση μεταξύ τροφής και ακμής έχει να κάνει με τον γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου (Gl). Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σάκχαρα και απλούς υδατάνθρακες τείνουν να κατατάσσονται υψηλότερα στον γλυκαιμικό δείκτη και αφομοιώνονται γρήγορα από το σώμα σας, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τρώγοντας συχνά τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως πίτσα, μπισκότα και ζαχαρούχα γιαούρτια μπορεί να αναγκάσετε το σώμα σας να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης και να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, όπως φλεγμονή και ακμή. Ενώ πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν χαμηλό G.I., η υπερβολική κατανάλωση μπορεί επίσης να προκαλέσει επιδείνωση της ακμής.
Μελέτες έχουν προτείνει ότι η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πολλά λαχανικά και φρούτα, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως, όχι μόνο βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης, αλλά οδηγεί και σε μείωση της ακμής.
Τι είναι πραγματικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει την ακμή;
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η διακοπή των γαλακτοκομικών μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σας, δεν είναι κακό να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η διατροφή σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής και σημειώνετε πότε ορισμένα τρόφιμα ή ποτά φαίνεται να προκαλούν ένα ξέσπασμα ή να επιδεινώνουν την υπάρχουσα ακμή. Στη συνέχεια, πειραματιστείτε με τη διακοπή αυτών των τροφών ή ροφημάτων για να δείτε αν αυτό βοηθά.
Εάν πιστεύετε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα επιδεινώσουν την εικόνα του δέρματός σας, ξεκινήστε με την εξάλειψη αυτών που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το παγωτό, το milkshake και τα ζαχαρούχα γιαούρτια. Αλλά βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη και ασβέστιο, από άλλα μέρη της διατροφής σας. Λάβετε υπόψη ότι εάν δείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στο δέρμα ως αποτέλεσμα της αποκοπής ορισμένων τροφών από τη διατροφή σας, δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη.
Ωστόσο, το να διατηρήσετε το δέρμα σας χωρίς ακμή μπορεί να απαιτεί κάτι περισσότερο από μια αλλαγή διατροφής. Η διατροφή είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ακμή. Η γενετική, οι ορμόνες, η ποιότητα του ύπνου και το περιβάλλον σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ακμή. Και στο τέλος θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει μια μαγική λύση που να ταιριάζει σε όλους.