Τα κρεμμύδια ανήκουν στην οικογένεια allium (όπως και το σκόρδο) και η χαρακτηριστική του οσμή και γεύση οφείλονται κυρίως στα θειούχα συστατικά του. Τα κρεμμύδια περιέχουν την ουσία allyl propyl disulphide, καθώς και άλλα στοιχεία όπως χρώμιο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολλά φλαβονειδή προεξάρχοντος της κουερσιτίνης.

Μείωση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
Η κατανάλωση κρεμμυδιού έχει σχετισθεί με τη μειωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και αυτό φαίνεται να οφείλεται σε δύο πιθανούς μηχανισμούς. Ο πρώτος, συνδέει το allyl propyl disulphide όπου έχοντας όμοια χημική δομή με την ινσουλίνη (δισουλφίδιο και αυτή) εμποδίζει την απενεργοποίηση της από τους ειδικούς υποδοχείς του ήπατος. Συγκεκριμένα allyl propyl disulphide του κρεμμυδιού συνδέεται με τους υποδοχείς του ήπατος που είναι υπεύθυνοι για την απενεργοποίηση της ινσουλίνης, με συνέπεια η κυκλοφορούμενη στο αίμα ινσουλίνη να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο δεύτερος μηχανισμός έχει να κάνει με την περιεκτικότητα του σε χρώμιο. Πρόκειται για ένα στοιχείο που αποτελεί το κύριο συστατικό ενός συμπλέγματος, του GTF (Glucose Tolerance Factor). Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το σύμπλεγμα αυτό σε διαβητκούς μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ενώ παράλληλα βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη και τα τριγλικερίδια και αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη. Η ευεργετική αυτή δράση του χρωμίου αποδίδεται στην αυξημένη ανταπόκριση των κυτάρρων στην ινσουλίνη με τη βοήθεια του GTF.

Προασπίζοντας την καλή υγεία της καρδίας
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το χρώμιο συμβάλλει στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Όμως η ευεργετική δράση του κρεμμυδιού στην λειτουργία του καρδιοαγγειακού μας συστήματος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (ουσίες που σχετίζονται με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του) και αυτά ασκούν έντονα αντιοξειδωτική δράση εμποδίζοντας έτσι την οξείδωση της κακής LDL-χοληστερόλης μειώνοντας παράλληλα το κίνδυνο αθηροσκλήρυνσης. Τέλος το κρεμμύδι περιέχει δύο βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τη Β6 και το φυλλικό οξύ που πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τα επίπεδα της επικίνδυνης για την δημιουργία καρδιοαγγεικών επεισοδίων, ομοκυστείνης. Μπορεί λοιπόν με την κατανάλωση λίγου κρεμμυδιού να δυσφορήσει ο σύντροφός σας, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι αυτό είναι το τίμημα για να έχει θέση για μεγαλύτερο χρόνο στην καρδιά σας.

Προστατευτική ασπίδα κατά του καρκίνου
Οι περισσότερες μελέτες που αναδεικνύουν τη διατροφή ως τη μόνη φυσική ασπίδα του σύγχρονου ανθρώπου κατά του καρκίνου, δείχουν την κατανάλωση λαχανικών ως «το κρυμμένο μυστικό». Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν τα κρεμμύδια λόγω της περιεκτικότητας τους σε διάφορα φλαβονοειδή όπως η κουερσιτίνη και η καεμπφερόλη φαίνεται ότι βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως του στομάχου και του εντέρου.
Παράλληλα μαγειρεύοντας κρέας με κρεμμύδι φαίνεται να προστατεύουμε το σώμα μας από την επικίνδυνη δράση διαφόρων συστατικών του κρέατος. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κυρίως κρέατος σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης καρκίνου. Κύρια συσπαστικά του κρέατος για την επικίνδυνη αυτή δράση του φαίνεται να είναι οι νιτροζαμίνες που παράγονται από τη θερμική του επεξεργασία. Τα αντιοξειδωτικά του κρεμμυδιού φαίνεται να εξουδετερώνουν τμήμα των ουσιών που δημιουργούνται από την επίδραση της θερμοκρασίας στο κρέας, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα καρκινογένεσης.

Τόνωση του ανοσοποιητικού.
Μη ξεχάσετε στις σούπες σας να ρίξετε και λίγο κρεμμυδάκι, όχι μόνο για λόγους γεύσης, αλλά και για λόγους τόνωσης του ανοσοποιητικού. Η κουερσιτίνη μαζί με τη βιταμίνη C δρούν συνεργιστικά στην αντιμετώπιση διαφόρων βακτηρίων ενδυναμώνοντας έτσι τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας. Συνδυάστε λοιπόν τη σούπα σας με λίγη ντομάτα, σέλινο, σκόρδο και φυσικά κρεμμύδι, ώστε να είστε πάνοπλοι για να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις του χειμώνα.

1 μεγάλο κρεμμύδι
Συστατικό
% κάλυψη ημερήσιων αναγκών
Χρώμιο
21
Βιταμίνη C
17
Βιταμίνη Β6
18
Φυλλικό οξύ
8
Κάλλιο
7

Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος www.drpapalazarou.gr
Instagram @drpapalazarou
F/b Αναστασιος Παπαλαζαρου

Πηγή: www.nutrimed.gr

Φωτογραφίες: Freepik.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ