Μένοντας στο σπίτι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε μια υγιή ρουτίνα, η οποία θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες και να διατηρήσουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή την περίοδο η διατροφή μας είναι σημαντική τόσο από άποψη θρεπτικών συστατικών όσο και από άποψη συμπεριφοράς. Η διαδικασία της παραμονής στο σπίτι περιλαμβάνει έλλειψη δραστηριότητας γι’ αυτό διαλέξετε κάποιους τρόπους ενδυνάμωσης, ώστε να διατηρήσετε ένα δυναμικό μεταβολισμό και προσαρμόστε τον τρόπο με τον οποίο πλέον τρέφεστε.
Τι αλλάζει στη διατροφή μας:
Λιγότερα γεύμα, περισσότερη νηστεία: Η Ειρήνη Χριστάκη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, εξηγεί: «Αυτή την περίοδο στόχος μας είναι η καλή ρύθμιση της όρεξης και της πείνας ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της ρύθμισης του σωματικού βάρους. Τα πέντε γεύματα ίσως να μην είναι απαραίτητα σε αυτή τη φάση. Κάποιες ώρες νηστείας (fasting) φαίνεται να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και κατ’ επέκταση της όρεξης. Υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που συμφωνούν ότι ένας τρόπος να βελτιώσουμε το μεταβολισμό μας είναι να μειώσουμε λίγο τις ώρες και τον αριθμό των γευμάτων μας μέσα στο 24ωρο. Μάλιστα, μια πρόσφατη ανασκόπηση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η νηστεία κάποιες ώρες την ημέρα συμβάλλει στην καλύτερη καύση του λίπους, όπως επίσης και στην παραγωγή του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), ο οποίος φαίνεται να παίζει ρόλο σε εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη και η μάθηση. Παράλληλα, πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τα αυξημένα επίπεδα του BDNF με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. Σύμφωνα με το Harvard Medical School, η διαλλειματική νηστεία φαίνεται να συμβάλλει και στον περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό, όπως επίσης και στην βελτίωση της εντερικής μικροχλωρίδας. Επομένως τα οφέλη είναι πολλαπλά στην ψυχική και τη σωματική μας υγεία».
Με ποιο τρόπο όμως μπορούμε να κάνουμε τη νηστεία; «Ένα χαλαρό πρωτόκολλο είναι 12-16 ώρες νηστείας το 24ωρο. Κάποιος μπορεί μια μέρα να κάνει τα γεύματά του 11.00-19.00 (δηλαδή μέσα σε 8 ώρες) και μια άλλη μέρα να τα κάνει 10.00-20.00 (δηλαδή μέσα σε 10 ώρες). Δεν είναι εποχή για αυστηρούς περιορισμούς στην διατροφή, αλλά για καλύτερη θρέψη.
Θρεπτικά συστατικά: «Αν κάτι δεν μας προσφέρει σημαντικά μικροθρεπτικά, δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά, είναι καλύτερο να το αποφύγουμε. Για να λειτουργεί εύρυθμα ο μεταβολισμός δεν έχει ανάγκη μόνο από θερμίδες. Χρειάζεται όλα αυτά τα συστατικά που συμμετέχουν στα διάφορα μεταβολικά μονοπάτια του μεταβολισμού, τα οποία απαιτούν σίγουρα νερό, βιταμίνες και μέταλλα» τονίζει η κα Χριστάκη.
Το comfort food: Αποφύγετε τα τυποποιημένα και προτιμήστε να φτιάξετε σπιτικά για να ενισχύσετε την δημιουργικότητά σας αλλά και να διατηρήσετε την καλή σας διάθεση. Μια πολύ απλή σύσταση για υγιεινό σνακ που αρέσει σε όλη την οικογένεια είναι το σπιτικό ποπ κορν με ελαιόλαδο ή τα τρουφάκια από χουρμάδες, κακάο και ξηρούς καρπούς, αναφέρει η διατροφολόγος.
Διαβάστε περισσότερα στο elle.gr
Φωτογραφίες: Freepik.com