Ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι δεν επιζητούσαμε τόσο πολύ να έχουμε καθαρό, ποιοτικό πόσιμο νερό, όσο σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η ζήτηση για συστήματα φιλτραρίσματος νερού, η οποία αυξήθηκε θεαματικά στις ανεπτυγμένες χώρες, ως και 100% σε ορισμένες περιπτώσεις. Η αύξηση του χρόνου παραμονής στο σπίτι, σε συνδυασμό και με την τηλεργασία, ανέδειξε την ανάγκη για καθαρό, ποιοτικό νερό είτε για απευθείας κατανάλωση είτε για την ετοιμασία του καθημερινού γεύματος.
Οι πρόχειρες ή μη βιώσιμες λύσεις
Το γεγονός ότι ο κόσμος στρέφεται τόσο πολύ σε συστήματα φιλτραρίσματος δείχνει αφενός ότι “παραδοσιακές” λύσεις δεν είναι βιώσιμες -όπως το βράσιμο- αφετέρου ότι το νερό του δικτύου υποβαθμίζεται από διάφορες αιτίες. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο εμφιαλωμένο νερό. Ωστόσο, αυτή η “λύση” τελικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ 2019), οι κακές συνθήκες αποθήκευσης (υψηλές θερμοκρασίες) ευνοούν την ανάπτυξη βλαβερών ουσιών, όπως χημικά που μπορούν να περάσουν από το πλαστικό από το οποίο είναι φτιαγμένες οι φιάλες (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Επιπλέον, το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι ούτε πρακτικό ούτε οικονομικό για να το χρησιμοποιήσουμε στο καθημερινό μαγείρεμα ή πλύσιμο φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
Τι ισχύει για την ποιότητα του νερού στην Ελλάδα
Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι εκτεθειμένος, όπου κι αν βρισκόμαστε, ακόμα και στην Ελλάδα, το νερό της οποίας θεωρείται γενικά καθαρό. Μπορεί να μολυνθεί από χημικά, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και βαρέα μέταλλα που έτσι κι αλλιώς περιέχει στη φυσική, αφιλτράριστη μορφή του.
Δεν μπορούμε επίσης να παραβλέψουμε το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού, ένα στοιχείο που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία μας. Από την αντίδραση του χλωρίου με οργανικές ενώσεις στο νερό ευνοείται ο σχηματισμός τριαλομεθανίων (ΤHMs), όπως το χλωροφόρμιο, το οποίο με τη σειρά του είναι ιδιαίτερα τοξικό.
Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από “ατυχήματα”, όταν περνούν στο νερό παθογόνοι μικροοργανισμοί (ιοί, βακτήρια κ.λπ.). Δυστυχώς, τέτοια ατυχήματα έχουν παρατηρηθεί ακόμα και στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Ξάνθης, το 2006, όταν τμήμα του πληθυσμού προσβλήθηκε από ιογενή γαστρεντερίτιδα λόγω μόλυνσης του νερού. Στη Δυτική Ελλάδα, το 2004, υπήρξαν δεκάδες κρούσματα βακτηριακής μόλυνσης. Το 2012, στο Κιλκίς δεκάδες παιδιά δημοτικού έπαθαν γαστρεντερίτιδα, κατά πάσα πιθανότητα από νοροϊό και αδενοϊό στο νερό.
Σίγουρα τέτοια ατυχήματα δεν είναι ο κανόνας. Άλλωστε, από δειγματοληψίες και αναλύσεις της ΕΥΔΑΠ για το 2020 φαίνεται ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί στο νερό του δικτύου. Παρόλα αυτά, οι ποσότητες χημικών στοιχείων και βαρέων μετάλλων που περιέχει το νερό είναι συχνά ανιχνεύσιμες. Από τα ίδια δεδομένα, προέκυψαν, για παράδειγμα, ίχνη σε νιτρικά, μόλυβδο, χλωροφόρμιο, υδράργυρο κ.ά. Με απλά λόγια, το νερό που έρχεται στη βρύση μας είναι γενικά ασφαλές, αλλά υπάρχει το περιθώριο να γίνει ασφαλέστερο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν δρομολογηθεί νέες προδιαγραφές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποια είναι η καλύτερη λύση για καθαρό νερό
Αυτή τη στιγμή, η πιο ολοκληρωμένη λύση για καθαρό νερό στο σπίτι παραμένει ένα καλό φίλτρο, αφού:
- Απομακρύνει ιούς και βακτήρια.
- Αφαιρεί το χλώριο και τα ίχνη χημικών και άλλων τοξικών στοιχείων.
- Βελτιώνει την οσμή και τη γεύση.
Βέβαια, η επιλογή του κατάλληλου φίλτρου νερού για τη βρύση δεν είναι μια απλή υπόθεση. Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη παράγοντες όπως η ποιότητα των υλικών του, και η αντοχή του στο χρόνο και στην παρατεταμένη χρήση. Τα συνήθη φίλτρα άνθρακα της αγοράς μπορούν εύκολα να φθαρούν αν περάσει από αυτά πολύ ζεστό νερό. Ορισμένα φίλτρα, επίσης, “γεμίζουν” εύκολα από ακαθαρσίες οι οποίες δεν συγκρατούνται πια από τη δομή τους,
Αντί να στραφούμε σε ένα κλασικό φίλτρο άνθρακα, αξίζει να επιλέξουμε πιο προηγμένη τεχνολογία, για να έχουμε και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, τα νέας γενιάς φίλτρα της Nanofilter είναι σχεδιασμένα με τη ρωσική νανοτεχνολογία Nano Aragon.
Είναι μια μοναδική στον κόσμο τεχνολογία φιλτραρίσματος που βασίζεται σε ένα μοναδικό πολυμερές υλικό σφαιρικής δομής (SGS-polymers). Επιτρέπει ως 20 φορές καλύτερο φιλτράρισμα του νερού με ανταλλαγή ιόντων σε σύγκριση με τις συμβατικές ρητίνες.
Μπορεί να μαλακώσει το νερό, μετατρέποντας τον ασβεστίτη σε αραγωνίτη, ο οποίος δεν δημιουργεί ιζήματα. Αυτό σημαίνει ότι όταν το νερό χρησιμοποιηθεί σε συσκευή βρασμού, δεν θα σχηματίσει άλατα σκληρότητας. Όλα τα φίλτρα νέας γενιάς της Nanofilter έχουν πιστοποιηθεί από εξειδικευμένους οργανισμούς και εργαστήρια, όπως το Ινστιτούτο Παστέρ, το Eurofins και το Πανεπιστήμιο της Φερράρα.
Φίλτρα νερού άνω πάγκου και φίλτρα για τη βρύση
Η Nanofilter είναι μια από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες οικιακών φίλτρων νερού στην Ελλάδα. Διαθέτει στην ελληνική αγορά:
- Φίλτρα που βιδώνονται πάνω στη βρύση, όπως το πολύ πρακτικό Nano Plus. Χωρίς να πιάνει χώρο στον πάγκο, έχει απόδοση 3.000 λίτρα, φέρει μειωτήρα πίεσης ελληνικής κατασκευής για σταθερή ροή, ενώ αντέχει στο ζεστό νερό (4 ως 75 βαθμούς).
- Φίλτρα άνω πάγκου, όπως το Nano X Plus, με ατσάλινο περίβλημα και εξαιρετικές δυνατότητες καθαρισμού. Έχει απόδοση 7.000 λίτρων, αντοχή σε θερμοκρασίες ως και 40 βαθμούς και σύστημα antidumping που παγιδεύει τις ακαθαρσίες.
Βασικό πλεονέκτημα των φίλτρων είναι βεβαίως η τεχνολογία τους, η οποία συνδυάζει πολλαπλούς τρόπους καθαρισμού: μηχανικά, με προσρόφηση και ανταλλαγή ιόντων. Έτσι τα καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην απομάκρυνση-κατακράτηση:
- του χλωρίου (έως 99%),
- βαρέων και ραδιενεργών μετάλλων (έως 96%),
- παθογόνων μικροοργανισμών (έως 99%),
- προϊόντων πετρελαίου (έως 88%),
- εντομοκτόνων και άλλων χημικών (έως 85%).
Στη γκάμα της Nanofilter θα βρούμε βέβαια και φίλτρα για το υπόλοιπο σπίτι, όπως φίλτρα νερού μπάνιου/ντους, με υψηλή ποιότητα κατασκευής και αντοχή στο χρόνο.
Nanofilter: μια επένδυση με διαρκή “απόδοση” υγείας και ποιότητας ζωής
Γνωρίζουμε πια γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε πραγματικά καθαρό και υγιεινό νερό. Χρόνο με το χρόνο, αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν τη λύση ενός φίλτρου για το νερό της βρύσης ή ακόμα και φίλτρου για το μπάνιο.
Το καθαρό και υγιεινό νερό, πέρα και πάνω από τις δυνατότητες του δικτύου ύδρευσης, είναι προτεραιότητα, είναι μια επένδυση υγείας. Γι’ αυτό και έχει σημασία να επιλέξουμε ένα φίλτρο κατάλληλο για τις ανάγκες μας, που να συνδυάζει ποιότητα, απόδοση και αντοχή.
Τα φίλτρα της Nanofilter είναι υψηλής ποιότητας, με εξαιρετικό αποτέλεσμα φιλτραρίσματος, ενώ τα προσιτά ανταλλακτικά τους τα καθιστούν μια συμφέρουσα αγορά. Ας μην ξεχνάμε ότι, ακόμα κι αν το νερό του σπιτιού μας έχει τις πιστοποιήσεις των αρμόδιων αρχών, υπάρχει η τεχνολογία που μπορεί να μας εξασφαλίσει ποιοτικό νερό, χωρίς οσμές και ακαθαρσίες, κάθε ώρα και στιγμή.