Κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τον Οκτώβριο, που έχει ανακηρυχθεί μήνας επαγρύπνησης για τον καρκίνο του μαστού, προσπαθούμε να θυμίσουμε στις γυναίκες την σημαντικότητα του ετήσιου ελέγχου.

Ο καρκίνος του μαστού υπάρχει και είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.

Γράφει η Μαιευτήρας-Χειρούργος-Γυναικολόγος, Αντωνία Λαζαράκη.

Δρ. Αντωνία Λαζαράκη

Όσο μεγαλώνουμε, η πιθανότητα να προσβληθούμε από τη νόσο αυξάνει. Η πεποίθηση ότι “πέρασα την επικίνδυνη ηλικία είναι απόλυτα λανθασμένη. Στις νεότερες γυναίκες, ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός, όμως μέχρι την ηλικία των 85 ετών μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσουν τη νόσο.

Το 90% των γυναικών δεν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται. Στις αναπτυγμένες χώρες εννέα στις δέκα γυναίκες τον νικούν σύμφωνα με τον WHO. H ασθένεια και η εξέλιξη της είναι πλέον πιο κατανοητή από την επιστημονική κοινότητα. Ο συνδυασμός θεραπειών εξατομικεύεται και υπάρχουν νέοι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης. Η ανίχνευση της πάθησης σε αρχικό στάδιο κάνει την ίαση πιο εύκολη και για αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας η πρόληψη.

Κάθε γυναίκα είναι ο καλύτερος γιατρός για το στήθος της. Ξέρουμε τον μαστό μας καλύτερα από οποιονδήποτε και μπορούμε να τον ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καρκίνος είναι κύτταρα του μαστού που αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά και να διαιρούνται γρήγορα σχηματίζοντας μια μάζα. Αυτό προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε με την ψηλάφιση. Αυτό όμως συμβαίνει σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού σε πολύ πρώιμο στάδιο, όταν ακόμα είναι σαν μικρές τελίτσες στην εικόνα. Μετά τα 40, η μαστογραφία γίνεται κάθε χρόνο. Ναι, έχει ακτινοβολία, αλλά είναι μικρή. Σαν αυτή που παίρνουμε από το περιβάλλον σε διάστημα επτά εβδομάδων περίπου. Ακόμα και όταν είμαστε συνεπείς με την μαστογραφία δεν ξεχνάμε την αυτοεξέταση μια και το διάστημα ενός έτους θεωρείται μεγάλο και μπορεί κάτι να πιάσουμε μέχρι την επόμενη μαστογραφία.

Ο υπέρηχος συμπληρώνει τον έλεγχο. Δεν έχει ακτινοβολία και μπορεί να γίνεται συχνότερα. Οι κύστες και τα ινοαδενώματα ανιχνεύονται και συγκρίνονται καλύτερα με τον υπέρηχο. Η μαγνητική μαστογραφία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους πυκνούς μαστούς και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τις ύποπτες περιοχές. Η βιοψία είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει τον καρκίνο, θα μας πει ποιον τύπο έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πόσο επιθετικός είναι και αν έχει ορμονικούς και άλλους υποδοχείς που θα βοηθήσουν στην στρατηγική της θεραπείας.

Η αντιμετώπισης της νόσου γίνεται από ομάδα συνεργαζόμενων ειδικοτήτων ανάλογα με το πλάνο της θεραπείας. Ο μαστολόγος είναι ο ιατρός που θα κάνει τη διάγνωση και όχι ο γυναικολόγος ή ο ακτινοδιαγνωστής.

Ποια είναι η αιτία του καρκίνου του μαστού;

Είναι μια συνδυασμένη άλλη αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος. Ο κληρονομικός καρκίνος ανέρχεται στο 5-10% με πιο γνωστά ογκογονίδια το BRCA1 και BRCA2. Δεν σημαίνει όμως ότι όταν φέρουμε το γονίδιο αναπτύσσουμε καρκίνο και ούτε το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν έχουμε το γονίδιο και είμαστε ασφαλείς. Παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο (απαντά και στους άντρες σε ποσοστό 1%), η ηλικία, οι ακτινοβολίες για άλλους λόγους υγείας, η παχυσαρκία, η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως (πριν τα 12 έτη), η καθυστερημένη έναρξη της εμμηνόπαυσης, η απόκτηση μετά τα 30, η μη απόκτηση παιδιών, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πάνω από 5 έτη, η καθημερινή χρήση αλκοόλ.

Η επιστήμη συνεχώς προοδεύει και μας χαρίζει μέσα να αντιμετωπίσουμε κάθε ασθένεια. Από τη μεριά μας θα πρέπει να ακολουθούμε τα πρωτόκολλα πρόληψης.

lazaraki.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ