Η Λυδία Ιωαννίδου, Ψυχολόγος MSc Ψυχοθεραπεύτρια μας προτείνει τρόπους για να απολαύσουμε την παραμονή μας στο σπίτι.
Γράφει η Λυδία Ιωαννίδου:
Εν μέσω της πανδημίας του κορονοιού, πολλοί από εμάς μπορεί να βιώνουμε ένα αίσθημα αρνητικότητας. Αισθανόμαστε ανασφάλεια, φόβο και άγχος σαν απάντηση στην αβεβαιότητα της κατάστασης.
Ως ψυχολόγος, πιστέυω πως καλό είναι να ακολουθήσουμε όσο πιο εμπεριστατωμένες συμβουλές για την ενίσχυση της ψυχικής αντοχής έτσι ώστε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση.
Σύμφωνα με τις μελέτες ο ψυχολογικός αντίκτυπος της καραντίνας μπορεί να είναι μεγάλος, οδηγώντας σε μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας από το άγχος και την οργή έως τις διαταραχές του ύπνου, την κατάθλιψη και τη μετατραυματική διαταραχή του στρες (PTSD).
Διαπιστώνεται επίσης, ότι οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία θα μπορούσαν να προκληθούν από τους παράγοντες άγχους που συνδέονται με την καραντίνα, όπως οι φόβοι της λοίμωξης, η απογοήτευση, η πλήξη, οι ανεπαρκείς προμήθειες, η έλλειψη πληροφοριών, οι οικονομικές απώλειες και το στίγμα που σχετίζεται με την μετάδοση της νόσου.
Η διεισδυτική αβεβαιότητα της κατάστασης καθιστά δύσκολο το σχεδιασμό μιας πορείας δράσης και δημιουργεί ένα υψηλό επίπεδο άγχους. Οι συνήθεις τρόποι αποφυγής του στρες, όπως η εξάσκηση στο γυμναστήριο, η παρακολούθηση αθλημάτων, η συνάντηση για ευτυχισμένες ώρες με συναδέλφους ή η συναναστροφή με ομάδες φίλων, έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό.
Πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην κατάσταση του κορονοιού με τρόπο που θα διατηρήσει την ψυχολογική ευημερία μας; Οι ακόλουθες επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν.
1. Δημιουργία Ρουτίνας: Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ντους, δε μένουμε στο σπίτι με τις πυτζάμες μας! Η αίσθηση της κανονικότητας είναι σημαντική και η δημιουργία μιας λίστας με τα do’s της ημέρας δημιουργεί το αίσθημα της παραγωγικότητας.
2. Νέες ρουτίνες: Παρόλο που πολλοί άνθρωποι διαφεύγουν από την πραγματικότητα μέσω εφαρμογών όπως είναι το instagram, το facebook ή βλέποντας netflix ή/και παίζοντας playstation κτλ, oι μελέτες έχουν δείξει ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση νέων ρουτινών που μας συνδέουν και βοηθούν στην επικοινωνία είναι αυτό που μας τροφοδοτεί με ενέργεια. Καλό είναι οι δουλειές και το παιχνίδι να προγραμματιστούν, ενώ κατανοούμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε όποτε χρειαστεί.
3. Μοίρασμα των δραστηριοτήτων μέσα στην ημέρα: Μπορούμε να μοιράσουμε διαφορετικές δραστηριότητες για να γεμίσουμε την ημέρα μας!
4. Φροντίζουμε το σώμα μας: Η καλή και ισορροπημένη διατροφή, ο σωστός ύπνος και η άσκηση βοηθούν τη ψυχική μας υγεία. Καλό θα είναι η καθημερινότητα μας να περιλαμβάνει δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την άσκηση!
5. Αξιοποίηση της τεχνολογίας για να παραμείνουμε “συνδεδεμένοι” με τους ανθρώπους μας. Η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να διατηρήσουμε επαφή με τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά μας μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, κειμένων, κοινωνικών μέσων και τηλεδιάσκεψης.
6. Περιορισμένη έκθεση στα μέσα ενημέρωσης: Αναζήτηση ενημέρωσης για την κατάσταση μέσω αξιόπιστων πηγών μεν, με περιορισμένη έκθεση στα νέα και τα κοινωνικά μέσα δε.
7. Καταπολέμηση της πλήξης: Μπορούμε να παραμείνουμε ψυχικά ενεργοί και να καταπολεμήσουμε την πλήξη μας διαβάζοντας ένα βιβλίο, παίζοντας ένα επιτραπέζιο με την οικογένειά μας, βλέποντας κάποιες ταινίες της επιλογής μας. Είναι μια καλή ευκαιρία να φροντίσουμε το σπίτι μας και να κάνουμε εργασίες που δεν προλαβαίνουμε στην κανονική καθημερινότητα ή ακόμα και να ξεκουραστούμε.
8. Προσφέρουμε βοήθεια: Εφόσον μας επιτρέπεται και δεν βρισκόμαστε κάτω από αυστηρούς κανόνες απομόνωσης, μπορούμε να στηρίξουμε όσους μας έχουν ανάγκη. Θα μπορούσαμε να φέρουμε προμήθειες σε άνθρωπους που το έχουν ανάγκη και δεν βρίσκονται σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν.
9. Θετική σκέψη: Ενισχύουμε τις θετικές σκέψεις και την ευγνωμοσύνη μας για εκείνους που εργάζονται ακούραστα για να επιλύσουν την κατάσταση.
10. Μέρα με την μέρα – Προσπαθούμε να μην προβάλλουμε πολύ μακριά το μέλλον.
Η αποδοχή της κατάστασης και η αναγνώριση των ανήσυχων σκέψεων και συναισθημάτων που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι γεγονός. Ας τα δεχτούμε αντί να προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε ή να ξεφύγουμε από αυτά. Το ίδιο ισχύει και για τη θλίψη που απορρέει από την απώλεια των συνήθων τρόπων ζωής μας, την ανησυχία μας για την έλλειψη προμήθειας ή την ανησυχία για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η προσπάθεια αποφυγής τέτοιων σκέψεων ή συναισθημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα να τους κάνει ισχυρότερους και διαρκείς.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για προσωρινά μέτρα και δεν είμαστε μόνοι σε αυτό! Τα μέτρα έχουν παρθεί για το γενικό καλό και την καθυστέρηση της διασποράς του ιού.
Μας αφορά όλους και όλοι μαζί μπορούμε να το καταφέρουμε!