Μήπως η άφιξη του χειμώνα σας οδηγεί στο κρεβάτι αγκαλιά με το θερμόμετρο; Αφενός η αλλαγή θερμοκρασίας και η υγρασία καθιστούν ευπαθέστερο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αφετέρου η συχνή εναλλαγή ζεστού-κρύου, οι χειραψίες αλλά και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους μετατρέπουν τον ανθρώπινο οργανισμό στο πλέον κατάλληλο έδαφος για την προσβολή από ιώσεις. Τι θα λέγατε, όμως, αυτή τη φορά να τον βοηθήσετε με τέτοιο τρόπο ώστε το θερμόμετρο να είναι κάτι μακρινό;

Η ισορροπημένη διατροφή ήταν ανέκαθεν ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλωστε, περιέχει σε μεγάλο βαθμό το μέτρο και την ποικιλία και εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζεται λίγη παραπάνω προσπάθεια καθημερινά για να επιτευχθεί.

«Όπλο» #1… Βιταμίνες
Είναι αναμενόμενο όταν τίθεται το θέμα βιταμίνες και ιώσεις να υπάρχει μια που επισκιάζει τις υπόλοιπες και όχι άδικα. H βιταμίνη C έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντί τους, καθώς βελτιώνει την «ετοιμότητα» των ερυθρών αιμοσφαιρίων που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Άρα, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) αλλά και λαχανικά όπως η ντομάτα, ο μαϊντανός, το σέλινο, οι πράσινες πιπεριές είναι σημαντικό να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο χώρο στο καθημερινό τραπέζι.

Εκτός από αυτή, οι βιταμίνες A και D είναι πολύ σημαντικές στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των ιώσεων. Τις βρίσκουμε σε τροφές όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια, τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά. Είναι καλό να θυμάστε ότι η βιταμίνη D που έχει διαπιστωθεί ότι συνδράμει στη γρήγορη ανάρρωση του οργανισμού από τις ιώσεις, συντίθεται κυρίως στο σώμα μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Τέλος, από τη συγκεκριμένη κατηγορία δε θα μπορούσε να λείπει η βιταμίνη E. Υπάρχει κυρίως στις ελιές, το ελαιόλαδο, τη φυτική μαργαρίνη, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια. Μάλιστα, πρόκειται για ένα μικροθρεπτικό συστατικό που «καθαρίζει» τον οργανισμό μας από επικίνδυνες ουσίες που είναι πιθανό να διαταράξουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Όπλο» #2… Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Εκτός από τις βιταμίνες, σημαντικά συστατικά της διατροφής έναντι των ιώσεων αποτελούν το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Το πρώτο είναι τόσο απαραίτητο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που πιθανή έλλειψή του ευνοεί την προσβολή από ιώσεις. Το συναντάμε κυρίως σε θαλασσινά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Σχετικά με τον ψευδάργυρο, πρόκειται για ένα δραστικό ιχνοστοιχείο έναντι των ιών και το βρίσκουμε στα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα όσπρια κλπ.

«Όπλο» #3… Αντιοξειδωτικά
Είναι καλό σε αυτό το σημείο να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας στα αντιοξειδωτικά. Πρόκειται για ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που εμπλέκονται σε διάφορων τύπων φλεγμονές του οργανισμού.Tα πρωταρχικά αντιοξειδωτικά είναι μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη E, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, το λυκοπένιο και το σελήνιο. Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν δείξει και τον σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο ορισμένων φυτοχημικών ουσιών, όπως είναι οι πολυφαινόλες, που έχουν βασικό «εκπρόσωπό» τους τον καφέ. Χρόνια τώρα ο καφές ξεχωρίζει για τις αντιοξειδωτικές του ικανότητες και τη συμβολή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει ότι καφέδες όπως ο ελληνικός και ο στιγμιαίος, που κατά κύριο λόγο καταναλώνουμε στην Ελλάδα καθημερινά, διαθέτουν έναν εντυπωσιακό αριθμό βιοδραστικών πολυφαινολών. Μάλιστα, πολλά δεδομένα δείχνουν ότι ο καφές παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά στην καθημερινή διατροφή συγκρινόμενος με οποιαδήποτε άλλη ομάδα τροφίμων, αναλογικά πάντα και με την ποσότητα κατανάλωσής του.



«Όπλο» #4… Ενυδάτωση
Το επόμενο δυνατό «όπλο» σ’ αυτή τη μάχη με τις ιώσεις είναι τα υγρά. Τι γίνεται όμως όταν το χειμώνα οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν τη δίψα μας και επομένως την πρόσληψη νερού; Μην αγχώνεστε και να έχετε υπόψη ότι το σώμα ενυδατώνεται και από άλλες πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά καθώς και από μη αλκοολούχα ροφήματα όπως ο καφές, οι φυσικοί χυμοί, το γάλα κτλ.
Ωστόσο, ένας ακόμα τρόπος ενυδάτωσης τις χειμωνιάτικες μέρες είναι οι σούπες και ειδικά όταν συνδυάζονται με ποικιλία λαχανικών και πρωτεΐνη όπως π.χ. σούπα με κοτόπουλο ή μοσχάρι. Οι ζωικές πρωτεΐνες συνδράμουν στην ακέραιη δομή των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός και είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση ιώσεων. Επομένως, προκύπτει ένας συνδυασμός που εφοδιάζει τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά και υγρά.

Συμπερασματικά, για να είστε νικητές στον αγώνα εναντίον των μικροβίων, φροντίστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και μάλιστα πολύχρωμων, καταναλώστε 2 φορές την εβδομάδα ψάρι κατά προτίμηση λιπαρό και ξεκινήστε την ημέρα σας με το καθιερωμένο σας καφεδάκι!

Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος www.drpapalazarou.gr
Instagram @drpapalazarou
F/b Αναστασιος Παπαλαζαρου

Πηγή: www.nutrimed.gr

Φωτογραφίες: Freepik.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ