Όλοι μεγαλώσαμε με την εικόνα του Ποπάυ που ανακτούσε τις δυνάμεις του τρώγοντας μια κονσέρβα με σπανάκι. Παράλληλα, το σπανάκι είναι γνωστό ότι περιέχει σίδηρο κι επομένως, γίνεται συνειρμικά η σύνδεση ότι αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού μας λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το σπανάκι, όντως, περιέχει σίδηρο, ωστόσο αυτό είναι ελάχιστα χρήσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς μόνο το 3-5 % αυτού απορροφάται (σε αντίθεση με τον σίδηρο ζωικής προέλευσης όπου η απορρόφηση φτάνει στο 30%). Άρα, η ζωντάνια και η ενέργεια που μας προσφέρει το σπανάκι δεν οφείλονται στον σίδηρο, αλλά στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του.

Στο σπανάκι έχουν βρεθεί περισσότερες από δεκατρείς αντιοξειδωτικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών και είναι γνωστές με την ονομασία γλυκουρονίδες. Σε μελέτες, όπου χορηγήθηκε σε ανθρώπους απόσταγμα από σπανάκι, φάνηκε ότι μειώνεται ο ρυθμός διαίρεσης των κυττάρων σε καρκινικά κυρίως στο στομάχι (γαστρικά αδενοκαρκινώματα), ενώ σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα μειώθηκε η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, σε μελέτες που έγιναν σε γυναίκες διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που κατανάλωνε σπανάκι είχε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

5 συμβουλές για να μην πάρουμε βάρος όσο μένουμε σπίτι – Βίντεο!

Στο σπανάκι περιέχεται και το καροτενοειδές νεοξανθίνη το οποίο βρέθηκε ότι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη με δύο τρόπους: από τη μία μειώνοντας το ρυθμό διαίρεσης των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη κι από την άλλη, εξαιτίας της διάσπασής της σε επιμέρους ουσίες στο έντερο, φαίνεται να σταματάει την αντιγραφή και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Στην επιδημιολογική μελέτη Nurses’ Health Study, στην οποία συμμετείχαν 66.940 γυναίκες, φάνηκε ότι εκείνες που είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη καμφερόλης, στην οποία το σπανάκι είναι πλούσιο, είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες. Πηγές καμφερόλης είναι το τσάι, τα κρεμμύδια, το πράσο και το μπρόκολο. Το σπανάκι είναι πολύ πλούσιο και σε βιταμίνη Κ.

Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι καλύπτει το 200% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για τη βιταμίνη αυτή, ενώ ένα φλιτζάνι βραστό σπανάκι περιέχει εξαπλάσια περίπου ποσότητα και προσδίδει περισσότερο από 1000% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία ευνοεί την παραμονή του ασβεστίου μέσα στα οστά. Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει τόσο ασβέστιο όσο και μαγνήσιο τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Βέβαια, διαθέτει και οξαλικά οξέα που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου.

Αναστάσιος Παπαλαζάρου: Τι πραγματικά σημαίνει comfort foods;

Επομένως, συστήνεται στο διαιτολόγιο της ημέρας που περιλαμβάνει σπανάκι, να καταναλώνονται στα υπόλοιπα γεύματα και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να επιτυγχάνεται η καλύτερη απορρόφηση του απαραίτητου αυτού συστατικού. Δύο άλλες σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο σπανάκι είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α, οι οποίες έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ μεταξύ άλλων προφυλάσσουν από καρκίνο του προστάτη και από αρθρίτιδα. Επιπλέον, το σπανάκι είναι πηγή φυλλικού οξέος αλλά και μαγνησίου που μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος www.drpapalazarou.gr

Instagram @drpapalazarou

Πηγή: www.nutrimed.gr

Φωτογραφίες: Freepik.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!