Η Λυδία Ιωαννίδου, Ψυχολόγος MSc Ψυχοθεραπεύτρια μας προτείνει τρόπους για να διαχειριστούμε τον πανικό με αφορμή τα κρούσματα του κορονοιού στη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Γράφει η Λυδία Ιωαννίδου
Φυσικό είναι να αγχωνόμαστε για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας. Απόλυτα κατανοητό είναι επίσης να αισθανόμαστε άγχος με όσα διαβάζουμε και τις εικόνες που κάνουν το γύρο του πλανήτη (ολόκληρες πόλεις να βρίσκονται σε καραντίνα, αεροπορικές πτήσεις ακυρώνονται κ.α) Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να καταπνίξουμε τον πανικό.
Τα αντίδοτα στον πανικό
1. Ας μην μεγαλοποιούμε τον κίνδυνο.
Ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται οτιδήποτε ακούγεται άγνωστο ή/και τρομακτικό σαν απειλή. Το τρομακτικό και το μεγάλο τραβάει την προσοχή μας!
Ζούμε σε ένα περιβάλλον που ενέχει πολλούς πιο «καθημερινούς» κίνδυνους, όπως είναι για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα. Αλλά αυτοί οι καθημερινοί κίνδυνοι δεν μας προσελκύουν την πρόσοχη γιατί έχουμε αποφασίσει ότι είναι αποδεκτοί κίνδυνοι.
2. Φυσιολογικές και όχι ακραίες προφυλάξεις.
Τόσο η γρίπη όσο και ο κορονοϊός μεταδίδονται μέσω της καθημερινής επαφής, του βήχα ή του φτερνίσματος.
Αν νιώθουμε άρρωστοι, καλό είναι να μείνουμε στο σπίτι, να μην πάμε στη δουλειά ή έξω στον κόσμο. Εάν νίωθουμε υγιείς, προσπαθούμε να μείνουμε μακριά από την στενή επαφή με ένα άτομο που είναι άρρωστο.
Καλό είναι να κρατάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα “ευτυχισμένο” και υγιές κάτι το οποίο βοηθάει, ειδικά αν αρρωστήσουμε. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά με μια ισορροπημένη διατροφή, καλό ύπνο και τακτική άσκηση, η οποία είναι επίσης σημαντική, ακόμη και το χειμώνα. Όμορφες στιγμές με δραστηριότητες που μας γεμίζουν και ανρθώπους που μας ευχαριστούν.
3. Λιγότερη έκθεση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Ας περιορίσουμε την έκθεση μας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονται στον κορονοιο.
Το αντίδοτο στο φόβο και την αβεβαιότητα είναι η διαφάνεια και η έγκαιρη, ακριβής ενημέρωση από αξιόπιστες πηγές.
Οι επιστήμονες και οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας εργάζονται για να κατανοήσουν καλύτερα τον ιό και εξετάζουν τρόπους περιορισμού των επιπτώσεών του. Ας εμπιστευτούμε το έργο και τις προσπάθειές τους.
Αν χρειαστούμε ενημέρωση, μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες σε έναν κυβερνητικό πόρο για καλύτερες και πιο ακριβείς πληροφορίες.
4. Η εμπειρία μας σε αντίστοιχες καταστάσεις θα μας βοηθήσει.
Σε όλους μας έχει συμβει να χρειαστεί να διαχειριστούμε μια στρεσογόνα κατάσταση ή γεγονός. Η εμπειρία, ανεξάρτητα από την εστίαση του άγχους, που έχουμε από το παρελθόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας βοηθήσει στη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων και μπορεί να φανεί πολύ οφέλημη.
Μερικές από αυτές τις τεχνικές διαχείρισης μπορεί να είναι κάποιες από τις ακόλουθες.
Να κάνουμε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας, με σκοπό να αντικαταστήσουμε τις παράλογες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας με λογικές απαντήσεις βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα. Η καταγραφή των σκέψεων μας είναι πολύ χρήσιμη καθώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται διαφορετικά το μήνυμα. Ίσως μπορουμε να μιλήσουμε σε έναν αξιόπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας και να μοιραστούμε το άγχος μας. Επίσης, η άσκηση ή/και οι τεχνικές διαλογισμού μπορούν να φανούν αποτελεσματικές.
Οτιδήποτε έχει φανεί στο παρελθόν να λειτουργεί για να μειώσουμε το άγχος μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Εκδηλώσεις διαφόρων ιών, όπως αυτή, συμβαίνουν από καιρό σε καιρό σε όλο τον κόσμο. Είναι φυσιολογικό. Παρόλο που μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό οι πραγματικές πιθανότητες να μολυνθούμε είναι πολύ μικρές εάν λάβουμε προφυλάξεις.
Τέλος, μπορεί να είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η ανησυχία δεν θα αλλάξει τίποτα. “Δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο πόσο ανησυχούμε και το πόσο κινδυνεύουμε”
Με άλλα λόγια: Ας πάρουμε τα πράγματα υπό τον έλεγχό μας (την άσκηση, την σωστή υγιεινή κατά των ασθενειών και την εκπόνηση σχεδίου ετοιμότητας) χωρίς να πανικοβληθούμε.
Γενικές τεχνικές διαχείρισης Άγχους:
Πάρτε τον χρόνο σας
Φάτε καλά ισορροπημένα γεύματα
Κοιμηθείτε αρκετά
Περιορίστε το αλκοόλ και την καφεΐνη
Ασκηθείτε καθημερινά
Πάρτε βαθιά αναπνοή
Μετρήστε αργά ως το 10
Βάλτε τα δυνατά σου
Δεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα
Μιλήστε σε κάποιον
Μάθετε τι προκαλεί το άγχος σας
Διατηρείστε μια θετική στάση
Χρησιμοποιήστε το χιούμορ στη ζωή σας