Οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, ιχνοστοιχείων και ενέργειας. Όταν καταναλώνονται με μέτρο, είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο snack που συνιστάται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Διαβάστε στη συνέχεια τα κυριότερα οφέλη τους για την υγεία.
Το αμπέλι είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Υπάρχουν μαρτυρίες για κατανάλωση σταφίδας, του αποξηραμένου σταφυλιού, πριν το 2000 π.Χ. σε κυκλαδικές τοιχογραφίες, καθώς και στη μινωική Κρήτη. Η εξαγωγή σταφίδας ήταν ένας σημαντικός πόρος για την ελληνική οικονομία παλιότερα, αλλά ο διεθνής ανταγωνισμός προκάλεσε τη μείωση της παραγωγής της στα τέλη του 20ου αιώνα.
Όμως, τα τελευταία χρόνια η σταφίδα κάνει μια δυναμική επιστροφή, καθώς αναγνωρίζεται ως ένα πραγματικό super food, ένα υγιεινό και γεμάτο ενέργεια snack, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλους ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια και αμύγδαλα. Δείτε μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες της σταφίδας:
1. Οι σταφίδες παρέχουν ενέργεια
Οι σταφίδες περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά των φρέσκων σταφυλιών, σε πιο συμπυκνωμένη μορφή. Είναι μια καλή πηγή ενέργειας άμεσης απόδοσης, καθώς είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης και περιέχουν 70% φρουκτόζη. Για τον λόγο αυτό τις προτιμούν οι αθλητές στις προπονήσεις ή τους αγώνες. Επίσης, είναι ένα ιδιαίτερα οικονομικό σνακ, μπορείτε να βρείτε για παράδειγμα στο Discount φυλλάδιο ξανθή σταφίδα «Καρποί ζωής» σε συσκευασία 200 γραμμαρίων μόνο με 0,95 ευρώ.
2. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Οι σταφίδες είναι μια εξαιρετική πηγή φυσικών φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως οι φαινόλες και οι πολυφαινόλες. Αυτές θεωρούνται αντιοξειδωτικές και βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και το DNA.
3. Βοηθούν στη στοματική υγιεινή
Μια μελέτη του 2009 δείχνει ότι οι σταφίδες περιέχουν φυσικές αντιμικροβιακές ενώσεις που κρατούν υγιή τα δόντια και τα ούλα. Τα φυτοχημικά, όπως το ελαιοκομικό οξύ, το λινελαϊκό οξύ και το λινολενικό οξύ, καταπολεμούν τα βακτήρια στο στόμα που προκαλούν τερηδόνα. Επιπλέον, ως τροφή πλούσια σε ασβέστιο, βοηθούν στην πρόληψη θραύσης ή βλάβης του σμάλτου των δοντιών.
4. Βοηθούν στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας
Η κατανάλωση σταφίδων είναι ιδανική για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα λόγω των ήπιων υπακτικών ιδιοτήτων τους, που οφείλεται στα οργανικά οξέα, τη φρουκτόζη και την πηκτίνη που περιέχουν.
5. Προάγουν την καλή υγεία της καρδιάς
Η κατεχίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στις σταφίδες, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της χοληστερόλης και τον καθαρισμό των αρτηριών, αποτρέποντας τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι σταφίδες βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αποφυγή της υπέρτασης, ενώ συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
6. Έχουν αφροδισιακές ιδιότητες
Οι σταφίδες περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις αμινοξέων (αργινίνη), που θεωρείται ότι έχουν στενή σχέση με την αυξημένη σεξουαλική λίμπιντο, τη θεραπεία της ανικανότητας και της στειρότητας.
Σταφίδες για όλες τις ώρες της ημέρας
Μπορείτε να καταναλώσετε σταφίδες μόνες τους ως σνακ ή να τις προσθέσετε σε διάφορα επιδόρπια, αλμυρά πιάτα ή ημίγλυκα πιάτα. Δείτε μερικές ιδέες για να προσθέσετε σταφίδες στην καθημερινή σας διατροφή:
- Ψητά μήλα με σταφίδες
- Μπακαλιάρος με κουκουνάρι και σταφίδα
- Κέικ καρότου με σταφίδες
- Κους κους με σταφίδες
- Χοιρινό φιλέτο με σταφίδες και κουκουνάρι
- Σταφιδόψωμο
Όπως και για τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα, η υπερβολική κατανάλωση σταφίδων μπορεί να είναι οριακά ανθυγιεινή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και θερμίδες, ειδικά για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Έτσι, ενώ είναι χρήσιμο να τις προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο.
ΠΗΓΕΣ: Discount Markt φυλλαδιο | Raisins compared with other snack effects | Πώς βοηθούν την υγεία μας τα αντιοξειδωτικά;