Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας είναι μία καλή αφορμή για να αποτοξινωθούμε από τις τροφές που καταναλώνουμε καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και να ανανεώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Είναι οι ημέρες που συνηθίζουμε να αποφεύγουμε το κρέας, τα γαλακτομικά προϊόντα, τα αβγά, τα ψάρια και το ελαιόλαδο. Μοιραία, το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά, όσπρια, σε πιάτα με βάση τα ζυμαρικά ή την πατάτα. Πρόκειται για ένα διαιτολόγιο που βρίσκεται πολύ κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.
Και μόνο η αποχή από το κρέας και τα ζωικά λιπαρά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Η αναπλήρωση των αναγκών σε πρωτεΐνη λόγω αποχής από ζωικής προέλευσης τρόφιμα προκύπτει από την ευρύτερη κατανάλωση σε όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, μανιτάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς. Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν παρατηρείται ιδιαίτερη έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, λίγο παραπάνω προσοχή χρειάζεται σε ό,τι αφορά την πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D, τα οποία καλύπτονται αν φροντίζουμε να καταναλώνουμε μπρόκολο, όσπρια, ταχίνι, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς.
Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να βάλουμε βάρος αν το παρακάνουμε με το ψωμί, τα ζυμαρικά και τις πατάτες ή αν καταναλώνουμε περισσότερο από ό,τι συνήθως λάδι, όσοι δεν νηστεύουμε από αυτό.