Κάθε πλούσιο γεύμα -και ειδικά το Πασχαλινό– χρειάζεται το κατάλληλο επιδόρπιο. Εμείς βρήκαμε τους 5 καλύτερους τρόπους για να κλείσετε γλυκά και ελαφριά το τραπέζι της Λαμπρής.
Τα γλυκά που θα ακολουθήσουν ένα πλούσιο γεύμα, όπως κατ’ εξοχήν είναι αυτό του Πάσχα, πρέπει να είναι ελαφριά, για να μη μας βαρύνουν περισσότερο. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να είναι απολαυστικά και εντυπωσιακά, ακριβώς όπως ταιριάζει σε ένα εορταστικό τραπέζι. Αυτές οι 5 συνταγές αποτελούν εγγύηση ότι το γεύμα της Λαμπρής θα κλείσει με τον πιο γλυκό και ανάλαφρο τρόπο!
Μους γιαουρτιού με μέλι και καρύδια
Υλικά
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 ml κρέμα γάλακτος
1/3 φλ. ζάχαρη άχνη
Μέλι θυμαρίσιο και καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη σε σαντιγί. Σιγά-σιγά ρίχνουμε μέσα κουταλιές γιαούρτι και «διπλώνουμε» προσεκτικά με σπάτουλα, ώστε να παραμείνει το μείγμα αφράτο.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά τουλάχιστον στο ψυγείο.
Μοιράζουμε τη μους γιαουρτιού σε ποτήρια μέχρι λίγο πάνω από τη μέση. Προσθέτουμε μέλι και συμπληρώνουμε άλλη μία κουταλιά γιαουρτιού και καρύδια.
Φρουτένιο γλυκό ψυγείου
Υλικά
170 γρ. ζελέ φράουλα
170 γρ. ζελέ λεμόνι
760 γρ. ζαχαρούχο γάλα
20 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
λίγο ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τα δύο ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.
Τοποθετούμε τα ζελέ σε χωριστά δοχεία και τα αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες.
Μόλις κρυώσουν τα ζελέ, ξεφορμάρουμε και κόβουμε καθένα από τα δύο σε μικρά κυβάκια.
Λαδώνουμε ελαφρώς μία φόρμα και τοποθετούμε μέσα τα κυβάκια των ζελέ, ανακατεμένα.
Σε ένα άλλο μπολ διαλύουμε τη ζελατίνη σε 1 φλιτζάνι κρύο νερό. Μόλις φουσκώσει, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι καυτό νερό και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρύο μείγμα γάλακτος πάνω από τα ζελέ και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει όλη τη νύχτα. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Ελαφρύ γιαουρτογλυκό με φράουλες
Υλικά:
600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
200 ml κρέμα γάλακτος
400 γραμμ. φράουλες
Χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε φέτες.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ζαχαρούχο και το χυμό των λεμονιών να ενωθούν.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε το μείγμα. «Διπλώνουμε» με απαλές κινήσεις, μέχρι να πάρουμε μια βελούδινη, απαλή κρέμα.
Ρίχνουμε στην κρέμα τις φράουλες κι ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον να σφίξει. Τρώγεται δροσερό.
Γρανίτα φράουλα με μέντα
Υλικά:
500 γρ. φράουλες
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Λίγες σταγόνες μπαλσμάμικο
Φύλλα μέντας για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε ενα μεγάλο μπολ, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου να βγάλουν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε τις φράουλες μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει στο μίξερ, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό και τις πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά, ώστε να πάρουμε ένα λείο πουρέ. Τον αδειάζουμε μέσα σε ανοξείδωτο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει να παγώνει.
Βγάζουμε το μπολ με τη γρανίτα απ’ το ψυγείο, την ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, τη σκεπάζουμε ξανά και την καταψύχουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μετά από άλλα 45 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη γρανίτα να παγώσει για τουλάχιστον 3 ώρες.
Για να σερβίρουμε, ξύνουμε την επιφάνεια της γρανίτας με ένα πιρούνι και βάζουμε τα τρίμματα σε ποτήρι. Ραντίζουμε με ελάχιστο μπαλσάμικο και γαρνίρουμε με φυλλαράκια μέντας.
Τάρτα με φράουλες και ζελέ
Υλικά:
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
1-2 κ.σ. γάλα φρέσκο χλιαρό
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
2 φακελάκια έτοιμη κρέμα βανίλιας
2 φακελάκια ζελέ φράουλας
400 γραμμ. φράουλες
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC.
Σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και σπάμε το βούτυρο σε κομμάτια.
Προσθέτουμε το βούτυρο στο σταθερό μείγμα και το δουλεύουμε με τα δάχτυλα να ενωθεί όσο περισσότερο γίνεται. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας και ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μία σφιχτή ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη μας δουλεύοντάς τη με τα δάχτυλα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και την τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Γεμίζουμε την τάρτα μας με ωμά ρεβίθια, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου. Έπειτα, την αφήνουμε να κρυώσει, πετάμε τα ρεβίθια και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Φτιάχνουμε την κρέμα βανίλιας σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο και γεμίζουμε την τάρτα μας. Τη βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί.
Ετοιμάζουμε το ζελέ και καλύπτουμε με αυτό την επιφάνεια της τάρτας. Βυθίζουμε πριν κρυώσει τις καθαρισμένες φράουλες και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.