Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Εγγυημένο αποτέλεσμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Το Χριστόψωμο είναι σχετικά γλυκό ψωμί που συνήθιζαν να φτιάχνουν στα σπίτια πολλών περιοχών της Ελλάδας, αλλά και στην Κύπρο, την Πόλη, την Μικρά Ασία αλλά και του Πόντου.
Αν και οι συνταγές, η μορφή και το σχήμα του Χριστόψωμου ποικίλουν αναλόγως της περιοχής, το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ο σταυρός στην κορυφή του και ο περίτεχνος στολισμός με αμύγδαλα και καρύδια τα οποία αποτελούν σύμβολα πλούσιας παραγωγής και ευμάρειας.
Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι ίσως η πιο εύκολη που υπάρχει για να μπορέσετε να κάνετε το Χριστόψωμο.
Υλικά:
600 γρ. αλεύρι
300 γρ. αλεύρι μαλακο
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα
60 νωπή μαγιά
2 κ.σ. μέλι
1½ κ.σ. αλάτι
100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 πρέζες μαστίχα
1/2 κ.γ. μαχλέπι
700 ml νερό χλιαρό
Για το στόλισμα:
Λίγα Καρύδια ολόκληρα (με το κέλυφος)
Λίγα Γαρίφαλα (καρφάκια)
Λίγη Αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα)
Διάλυμα αυγού (κρόκος + 2 κ. σ. γάλα)
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος όλα τα είδη αλευριού και τα ανακατεύουμε με το χέρι.
Η μαγια
Την ενεργοποιούμε διαλύοντάς τη σε κανάτα μαζί με το μέλι και το 1/2 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε για 8΄-10΄ σκεπασμένη να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει ελαφρά η επιφάνειά της).
Η ζυμη
Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και την προσθέτουμε μαζί με το γιαούρτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο.
Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο χλιαρό νερό και τ’ ανακατεύουμε.
Το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να μαζευτούν.
Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄ μέχρι να αφρατέψει.
Την τοποθετούμε σε μεγάλο λαδωμένο βαθύ μπολ.
Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αν είναι σε χλιαρό σημείο ή γύρω στις 2 ώρες αν είναι στον πάγκο.
Αφού κάνει το πρώτο φούσκωμα την ξαναβγάζουμε στον πάγκο.
Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει τελείως.
Στολισμα και σχεδια
Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο και το κρατάμε στην άκρη για το στόλισμα .
Δίνουμε σφαιρικό σχήμα και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32.
Την πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες σε όλη την επιφάνεια ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να γίνει ισόπαχο.
Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω του.
Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας.
Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με αμύγδαλα και μπήγουμε γαρίφαλα.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.
Θα χρειαστούν 40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο.
Τότε, αλείφουμε προσεκτικά με πινέλο με το διάλυμα αυγού.
Ψησιμο-χρονος
Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.
Περισσότερες συνταγές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ