Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Γλυκό της χαράς, της γιορτής, του γάμου, της βάπτισης αλλά και των Χριστουγέννων! 

Κάθε υλικό της γέμισης έχει και το δικό του συμβολισμό. Αμύγδαλο για τη γονιμότητα, την αφθονία και την ευημερία. Καρύδι για τη μακροζωία. Σουσάμι για πλούτο και πάθος. Μυρωδάτη κανέλλα για πνευματικότητα και επιτυχία. Γαρύφαλλο για προστασία και δύναμη. Μοσχοκάρυδο για μια ζεστή και αγαπημένη οικογενειακή ζωή.

Την συνταγή παρουσίασε η Νεκταρία Κοκκινάκη στην εκπομπή «Στούντιο 4» 

Υλικα:
Για την ζύμη
300ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ζάχαρη
80ml χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι σόδα
50ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κιλό αλεύρι ΓΟΧ

Για την γέμιση:
500γρ. καρύδια
250γρ. αμύγδαλα
150γρ. σησάμι
100γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλάκια κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Για σιρόπι:
200ml νερό
200 γρ. ζάχαρη
80 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας

Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Κρητικά πατούδα
Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Κρητικά πατούδα

Εκτέλεση:
Αρχικά θα φτιάξουμε τη ζύμη, σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια διαλύουμε την σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε μέσα στο μπολ. Ρίχνουμε την ρακί, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει με την θερμοκρασία. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα τηγάνι, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι. Στη συνέχεια βάζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι σε multi για να θρυμματίσουμε όχι όμως να γίνουμε σκόνη.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και τέλος ρίχνουμε το σιρόπι και ζυμώνουμε πολύ καλά.

Χωρίζουμε τη γέμιση σε μπαλάκια των 20 – 25 γραμμαρίων και πλάθουμε σε σχήμα όπως τα σουτζουκάκια.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι της ζύμης σε φύλλο πάχους μισό εκατοστού.

Κόβουμε στρογγυλά φύλλα με ένα κούπ ή με ένα πιατάκι του καφέ. Τοποθετούμε τη γέμιση στο μισό μέρος του φύλλου και κλείνουμε με το άλλο μισό.

Μεταφέρουμε τα πατούδα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά.

Αφού ψηθούν, βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Τέλος, πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη ζάχαρη. Μπορούμε προαιρετικά να ραντίσουμε τα πατούδα με ανθόνερο πριν πασπαλίσουμε με τη ζάχαρη.

Βρείτε περισσότερες συνταγές της Νεκταρίας Κοκκινάκη, ΕΔΩ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ