Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Δώστε στο γιορτινό τραπέζι σας γαλλική φινέτσα με τον λευκό κορμό Bûche de Noël!
Για την συνταγή του λευκού Bûche de Noël θα χρειαστείτε:
Προετοιμασία: 20΄ Ψήσιμο: 45΄
Υλικά:
Για τη ζύμη
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
¼ κουτ. γλυκού βανίλια
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
Για την κρέμα
250 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κουτ. γλυκού βανιλίνη
150 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
Για το γαρνίρισμα
Χρωματιστή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ σε ένα μπολ.
Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπάδια με το αλάτι και χτυπάω στο με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτω έναν-έναν τους κρόκους, ενώ συνεχίζω το χτύπημα. Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνω τη βανίλια και λίγη λίγη την ζάχαρη. Συνεχίζω το χτύπημα και προσθέτω το αλεύρι με το μπέκιν. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω λίγη λίγη τη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις από επάνω προς τα κάτω, όσο να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Στρώνω στη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αδειάζω το μίγμα και το στρώνω καλά με τη σπάτουλα να απλώσει.
Ψήνω το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45 λεπτά περίπου. Βγάζω το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνω για λίγο να κρυώσει.
Για την κρέμα
Βάζω στον κάδο του μίξερ το τυρί, το βούτυρο, την άχνη και την βανίλια και χτυπάω καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα.
Για τη συναρμολόγηση
Απλώνω ένα μέρος από την κρέμα επάνω στο παντεσπάνι και πασπαλίζω με τα κράνμπερις. Τυλίγω προσεκτικά σε ρολό. Στρώνω την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνεια και πασπαλίζω με χρωματιστή ζάχαρη.
Bûche de Noël
Το έθιμο του Bûche de Noël ξεκίνησε πολύ πριν εμφανιστούν οι πρώτες πραγματικές τούρτες σε σχήμα κορμού. Αρχικά ήταν ένα πραγματικό κούτσουρο από ξύλο, που καιγόταν στο τζάκι. Αυτή η παράδοση, ήταν ουσιαστικά μια παγανιστική τελετή που συνδέονταν με το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, είναι επομένως, παλαιότερη από τις χριστιανικές γιορτές των Χριστουγέννων. Το κούτσουρο αυτό, είχε ευλογηθεί να προστατεύει το σπίτι και τους κατοίκους του και στη συνέχεια καιγόταν τη νύχτα του χειμερινού ηλιοστασίου και αργότερα την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το κούτσουρο θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μπορεί να καίει όλη τη νύχτα μέχρι να ξημερώσει. Η επιλογή αυτού του κομματιού ξύλου δεν ήταν καθόλου τυχαία. Έπρεπε να είναι απαραίτητα από κάποιο οπωροφόρο δέντρο (σύμβολο αφθονίας) ή από ένα πολύ σκληρό κορμό όπως η βελανιδιά ή οξιά. Το κάψιμό του, έπρεπε να δημιουργηθεί όμορφες σπίθες για να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα.
Περίπου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στη Γαλλία, το κούτσουρο αντικαταστάθηκε με ένα κέικ σε σχήμα κορμού, που μιμούνται ακόμη και φλοιό του ξύλου. Μόνο μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, γύρω στο 1945, η παράδοση της προετοιμασίας ενός κορμού καθιερώθηκε σε όλη τη Γαλλία και τις γαλλόφωνες χώρες ως το γλύκισμα των Χριστουγέννων.
Ποιος τελικά είναι ο δημιουργός του Bûche de Noël;
Αρκετοί ζαχαροπλάστες διαφωνούν για τον «πρωτομάστορα» του κορμού και αρκετές οι υποθέσεις που μας παρουσιάζουν οι ιστορικοί. Ίσως ο εφευρέτης του να ήταν ο παριζιάνος ζαχαροπλάστης Antoine Charadot το 1879, όπου επινόησε την κρέμα βουτύρου, ή ο ζαχαροπλάστης του δημαρχείου του Παρισιού το 1834, ή ο ζαχαροπλάστης του πρίγκιπα Καρόλου Γ´ του Μονακό, Pierre Lacam, διάσημος ζαχαροπλάστης της Belle Époque, το 1898 ή το 1899.
Επίσης, μια συνταγή για Bûche de Noël επικαλυμμένο με ganache και διακοσμημένο με ροζ λουλούδια και πράσινα φύλλα εμφανίζεται στο τετράδιο συνταγών ενός σοκολατοποιού-ζαχαροπλάστη από το Voiron στο Isère, Félix Bonnat, το 1903.
Ίσως να μη το μάθουμε ποτέ, ποιος είναι ο «πατέρας» του Bûche de Noël. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει να σερβίρεται την παραμονή των Χριστουγέννων σε Γάλλους αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη.
Dina’s Bakery
Περισσότερες συνταγές που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας και θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους μπορείτε να βρείτε στο Dina’s Bakery, My best recipes.
Είναι επίσης, ιδανικό δώρο για την περίοδο των Χριστουγέννων!
Πρόκειται για ένα βιβλίο με διαχρονικά αγαπημένες συνταγές με κοινά στοιχεία το αλεύρι και το μεράκι που περνούν από γενιά σε γενιά.
Η αγαπημένη σεφ Ντίνα Νικολάου, πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, μοιράζεται μαζί σας τις καλύτερες και πιο πετυχημένες συνταγές της.
Μέσα από αυτό το βιβλίο, θα την ακολουθήσετε σε όλα της τα ταξίδια: στο Παρίσι, στην Αθήνα, στην Κυρτώνη, σε επαγγελματικές κουζίνες, σε τηλεοπτικά πλατό, σε ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια.
Η γευστική μνήμη μεταμορφώνει κάθε πιάτο, χαρίζοντας στα φαγητά βαθιά νοστιμιά.