Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Ο σαμουσάς κατά το έθιμο ετοιμαζόταν από τους Μικρασιάτες για τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου.
Ο Μικρασιάτικος σασουμάς, ένας θησαυρός της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, αποτελεί μια ξεχωριστή παραλλαγή του αγαπημένου μας μπακλαβά. Η καταγωγή του χάνεται στα βάθη των αιώνων, φέρνοντας μαζί της μια πλούσια ιστορία και συμβολισμούς.
Οι ρίζες του σασουμά ξεκινούν από τη Μικρά Ασία, όπου αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των εορταστικών εδεσμάτων. Οι Έλληνες πρόσφυγες τον έφεραν μαζί τους, διατηρώντας ζωντανή μια παράδοση που συνέδεε το παρελθόν με το μέλλον.
Σύμφωνα με το έθιμο, οι νοικοκυρές τον έφτιαχναν με μεράκι και αγάπη, πιστεύοντας πως το σουσάμι που περιείχε συμβόλιζε την αφθονία και την ευημερία για τον ερχόμενο χρόνο.
Σήμερα, αν και η συνήθεια να φτιάχνεται ο σασουμάς έχει κάπως ξεθωριάσει, παραμένει ένα αγαπημένο γλυκό, ιδιαίτερα στη Λακωνία. Η πλούσια γεύση του με το τραγανό σουσάμι και το μελωμένο σιρόπι τον καθιστούν έναν ιδανικό συνοδό για όλη την περίοδο των εορτών.
Υλικά:
Μισό κιλό φύλλο κρούστας
400 γρ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
300-400 γρ. χοντροκομμένη αμυγδαλόψιχα
300-400 γρ. καβουρντισμένο σουσάμι
400-450 γρ. βούτυρο ή 200 γρ. βούτυρο και 200-250 γρ. σαμόλαδο (*σησαμέλαιο)
Μισό ποτήρι ζάχαρη
Δυο κουταλιές της σούπας τριμμένη κανέλα κι ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο τριμμένο γαρύφαλλο.
Εκτέλεση:
Καβουρντίζεις σ’ ένα τηγάνι το σουσάμι σε σιγανή φωτιά, μέχρι να ξανθύνει. Αφού καβουρδιστεί το σπάμε λίγο στο γουδί.
Σε σιγανή φωτιά λιώνεις τα βούτυρα και ρίχνεις το σαμόλαδο (να μη ζεσταθεί αυτό).
Ανακατεύεις πολύ καλά σε μια λεκάνη τσανάκα όλα τα υλικά για τη γέμιση εκτός από τα βούτυρα και το σαμόλαδο.
Βουτουρώνεις (λαδώνεις) καλά καλά το ταψί με το πινέλο. Στρώνεις τρία φύλλα κρούστας αλείφοντας τα ένα ένα καλά με το βούτυρα. Ρίχνεις λίγο από τη γέμιση, να πάει καλά παντού και στις γωνιές. Επαναλαμβάνεις την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα της κρούστας. Έχεις κρατήσει 3 φύλλα για το τέλος για τα οποία ακολουθείς την ίδια διαδικασία για τα φύλλα που έστρωσες στον πάτο του ταψιού. Βάζεις τα φύλλα μέσα στο ταψί όπως σε κάθε πίτα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβεις μέχρι τον πάτο του ταψιού τα κομμάτια στο σχήμα που θέλεις.
Ψήνεις για 20 – 25 λεπτά στους 175ο με αέρα, να καλοροδίσει.
Εναλλακτικά μπορείς να ψήσεις 15 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω κάτω και για τα επόμενα 10 λεπτά μόνο με αέρα.
Ρίχνουμε το σιρόπι καυτό
Άσε να ψηθεί ο σαμουσάς και ετοίμασε το σορόπι του. Πρέπει να ‘ναι βραστό, και όταν ψηθεί το γλυκό το περιχύνεις.
Σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
2 νεροπότηρα νερό
το ζουμί μισού λεμονιού
Τα βράζεις όλα μαζί και όταν πάρουνε βράση, μετράς 5 λεπτά ακόμη για να δέσει το σιρόπι. Όταν βγει το γλυκό απ’ το φούρνο, το περιχύνεις κουταλιά κουταλιά. Το αφήνεις να κρυώσει καλά καλά, πριν το κόψεις.
Πηγή: mikrasiatis