Η τυρόπιτα είναι το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων και ιδανικό για όσους θέλουν να φάνε κάτι νόστιμο και γρήγορο.
Ο Γιώργος Τσούλης έχει την τέλεια συνταγή που θα θες να φτιάχνεις ξανά και ξανά.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή κρούστας
800 ml γάλα, πλήρες
500 γρ. φέτα, καλά τριμμένη
200 γρ. ανθότυρο
80 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
80 γρ. βούτυρο
2 κρόκους αυγών
1-1.5 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο, για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αδειάζουμε σε ένα μπολ τη φέτα, το ανθότυρο, το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι.
Ύστερα, ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις φροντίζοντας να ανακατεύουμε αρκετά καλά ώστε να ενσωματώνεται στο μείγμα πριν προχωρήσουμε στην επόμενη δόση.
Μόλις η μπεσαμέλ βράσει και πήξει ελαφρώς, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα τυριά και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ώστε να γίνει εύγευστο.
Κατόπιν, προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε εκ νέου.
Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 30εκ., το λαδώνουμε και το καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης.
Ακριβώς από πάνω, τοποθετούμε ένα φύλλο ακόμα δημιουργώντας έναν σταυρό, το λαδώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 3 φύλλα ακόμα.
Αμέσως μετά, αδειάζουμε από πάνω ομοιόμορφα λίγο παραπάνω από τη μισή γέμιση, απλώνουμε από πάνω 2 λαδωμένα φύλλα τοποθετώντας τα σε σχήμα σταυρού και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Τέλος, τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση τα υπόλοιπα φύλλα σε σχήμα σταυρού, χωρίς να ξεχνάμε να τα λαδώνουμε.
Έπειτα, κόβουμε λίγο τις άκρες, αν δούμε πως προεξέχουν αρκετά, και τις τυλίγουμε προς τα μέσα.Ύστερα, χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια της αρεσκείας μας, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα πάνω-κάτω για περίπου 1 ώρα.
Μόλις ψηθεί η πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε
tsoulotip: Διαλέξαμε να βάλουμε ανθότυρο για να ισορροπήσουμε την ένταση της φέτας. Παρόλα αυτά μπορείτε να το αντικαταστήσετε είτε με φέτα είτε με γραβιέρα.