Φτιάξτε σπιτική focaccia με κρέμα πέστο για να ξετρελαθούν όλοι! Μια αυθεντική συνταγή για φοκάτσια από τον Σεφ Γιώργο Τσούλη.
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
7 γρ. μαγιά, ξηρή
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.σ. αλάτι
300 ml νερό, χλιαρό
100 ml ελαιόλαδο + έξτρα, για το πασπάλισμα της ζύμης
250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κ.σ. πέστο βασιλικού
150 γρ. κατίκι + έξτρα, για το σερβίρισμα
Foccacia με κρέμα πέστο από τον Γιώργο Τσούλη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα αλεύρια, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης. Δημιουργούμε ένα μικρό λάκκο στο κέντρο, προσθέτουμε το νερό μέσα στο λάκκο και αρχίσουμε να ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε μία μαλακή και λεία ζύμη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου, διαστάσεων 30×35 εκ. και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Αρχίζουμε και την απλώνουμε σιγά-σιγά, σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, πιέζοντας με τα δάχτυλα των χεριών μας.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια πιέζοντας τα ελαφρά μέσα στη ζύμη.
Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και πάλι, για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C, στον αέρα και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το πέστο, το κατίκι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ξεφορμάρουμε τη φοκάτσια, απλώνουμε το μείγμα με το πέστο στην επιφάνειά της και σερβίρουμε με λίγο έξτρα κατίκι.