Γαλοπούλα γεμιστή, ο απόλυτος πρωταγωνιστής των γιορτινών τραπεζιών. Η συνταγή είναι του Πέτρου Συρίγου και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα εντυπωσιάσει γιατί η γέμιση της αποτελείται από μοναδικά μπαχαρικά, βότανα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα.

Ακολουθούμε βήμα βήμα τη συνταγή του σεφ και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως προς το αποτέλεσμα! Η πέτσα θα είναι τραγανή, το κρέας καλοψημένο, η γέμιση μοναδική.

Υλικά

  • 250 γραμμ. βούτυρο
  • 1 γαλοπούλα 3,5-4 κιλά
  • 1 χούφτα μαϊντανό (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Χυμό απο 1 λεμόνι
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πορτοκάλια (σε κυδωνάτες φέτες)
  • 1 λεμόνι (σε κυδωνάτες φέτες)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 4 κλωνάρια θυμάρι
  • Λίγο δεντρολίβανο
  • 1 κύβος ζωμός λαχανικών

Μιρεπουά

  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 πράσο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί

Για τη γέμιση

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 350 γραμμ. πλιγούρι
  • 700 ml νερό ζεστό
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδα ξανθή
  • 2 μανιτάρια
  • 4 φέτες μπέικον
  • 10 βερίκοκα αποξηραμένα
  • 100 γραμμ. κουκουνάρι
  • 100ml λευκό κρασί
  • Λίγο θυμάρι
  • 1 ρόδι

Διαδικασία

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το οποίο έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό από 1 λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, (το μαϊντανό) και το πολτοποιημένο σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε προσεκτικά το δέρμα της γαλοπούλας (σηκώνουμε την πέτσα) και περνάμε μέσα το μείγμα που φτιάξαμε με βούτυρο και μυρωδικά. Φροντίζουμε ώστε να πάει παντού. Κόβουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι σε κυδωνάτες φέτες ή κυβάκια.

Γεμίζουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας με τα πορτοκάλια (σε κομμάτια), το λεμόνι, το θυμάρι και τη δάφνη. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο δεντρολίβανο. Κρατάμε λίγο από το μείγμα βουτύρου και μυρωδικών και αλείφουμε την γαλοπούλα (πάνω από την πέτσα).

Βάζουμε και λίγο ελαιόλαδο για να μη καεί το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε σε κομμάτια 2 καρότα, 2 κρεμμύδια και 1 πράσο και τα «στρώνουμε» στο ταψί μας για να κάτσει από πάνω η γαλοπούλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για 1 ½ ώρα.

Να θυμάστε ότι υπολογίζουμε 25 λεπτά περίπου για το κάθε κιλό γαλοπούλας. Αν έχετε θερμόμετρο η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι στο στήθος από 72 έως 75 βαθμούς.

Για την γέμιση της γαλοπούλας: Βάζουμε το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Το αφήνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το υγρό. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα υπόλοιπα υλικά με βούτυρο λιωμένο και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και στο τέλος προσθέτουμε το ρόδι, ώστε να διατηρήσει το χρώμα του. Μπορούμε να σερβίρουμε την γέμιση και σαν συνοδευτικό της γαλοπούλας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ