Γιαννιώτικη κοτόπιτα από τον Βαγγέλη Δρίσκα
Βαθµός δυσκολίας 3
12 µερίδες
Υλικά για 1 στρογγυλό ταψί 36 εκ.
• 6 χωριάτικα φύλλα για πίτες
• ½ κοτόπουλο βρασμένο και ξεψαχνισμένο
• 4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
• 300 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα ή γλασέ
• 250 γρ. φέτα
• 250 ml ελαιόλαδο
• 4 αβγά
• ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
• ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χαμηλώνουμε την ένταση και τα μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντάς τα κατά διαστήματα.
Βράζουμε το ρύζι σε 600 ml νερό για 10 λεπτά και το στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το βρασμένο ρύζι με τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το ψαχνό του κοτόπουλου, τη φέτα, το μαϊντανό και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τρία αβγά και ανακατεύουμε το μείγμα.
Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας, αλείφουμε το εσωτερικό του ταψιού με ελαιόλαδο και απλώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Με ένα μαχαίρι πιέζουμε τις άκρες που προεξέχουν ανάμεσα στο ταψί και στην πίτα. Χτυπάμε το αβγό που περίσσεψε με δύο κουταλιές νερό και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50 λεπτά.
Tip
Ενισχύουμε τα αρώματα της πίτας με λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά. Προσθέτουμε από 2-3 κολοκυθάκια και καρότα, βρασμένα και ψιλοκομμένα και 3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη.