Καθαρά Δευτέρα σήμερα και τα νηστίσιμα εδέσματα έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι. Ο Μάκης Γεωργιάδης θα μας προτείνει μία συνταγή για πεντανόστιμους γίγαντες.
Γίγαντες
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1½ ώρα
Για 6 άτομα
Υλικά:
500 γρ. γίγαντες
1 κρεμμύδι
3 καρότα σε φέτες
1 κλωναράκι σέλινο
Για το ταψί:
300 γρ. ντομάτες κονκασέ
μία πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
100 γρ. πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη, τους σουρώνουμε και τους βράζουμε μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο για μία ώρα περίπου.
Στη συνέχεια, τους στραγγίζουμε και τους μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί όπου τους ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το πλιγούρι, προσθέτοντας το καρότο και το σέλινο που είχαμε βράσει. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε στο ταψί το πλιγούρι και, αν χρειάζεται, λίγο ζωμό λαχανικών ή 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 10 λεπτά ακόμη χωρίς να το σκεπάσουμε, ώστε να πάρει χρώμα.
TIP: Για πιο πλούσια γεύση, προσθέτουμε στους γίγαντες κολοκύθι και σελινόριζα ψιλοκομμένα και 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα.