Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Η μαρινάδα από εσπεριδοειδή δίνουν φανταστική γεύση στο χοιρινό. Το μαγείρεμά του στη γάστρα ολοκληρώνει την απόλαυση. Σερβίρετέ το με μελωμένες πατάτες και συνοδέψτε το με κρασί. Φτιάξτε αυτή την συνταγή και κάντε το καλύτερο μαρινάρισμα χοιρινού που θα απογειώσει το φαγητό σας.
Υλικά
Για το μαριναρισμένο χοιρινό στη γάστρα με πατάτες
- 2 kg χοιρινό μπούτι (κομμένο σε μερίδες)
- 5 σκελ. σκόρδο
- 10 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 200 γρ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε μεγάλα καρέ)
- 2 πορτοκάλια (χυμό)
- 2 λεμόνια (χυμό)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. ξύδι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κλων. δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος.
Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί ολόκληρα.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι με πορτοκάλι και το χυμό εσπεριδοειδών.
Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.
Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Την επομένη καθαρίζουμε με μαχαίρι τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Τις στρώνουμε στη γάστρα.
Τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Θα ψήσουμε στους 200°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.
Ψήνουμε για 3/4 της ώρας χωρίς καπάκι.
Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.
Διαβάστε περισσότερες πεντανόστιμες και γρήγορες συνταγές, εδώ.