Το περιοδικό “7 Μέρες Tv” πρόκειται να κυκλοφορήσει και σε extra έκδοση με τις αυθεντικές πολίτικες συνταγές σε έξι τόμους.
Μια από τις συνταγές που θα φιλοξενηθεί στο περιοδικό μας ταξιδεύει στη Σμύρνη και μας βάζει στην κουζίνα για να γευτούμε την απόλυτη σμυρνέικη καρυδόπιτα.
Προετοιμασία: 35 λεπτά
Ψήσιμο: 35-40 λεπτά
Μερίδες: 12-15
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
ΥΛΙΚΑ
‒ 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
‒ 8 αβγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
‒ 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
‒ 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
‒ 2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
‒ 2 φλιτζ. τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
‒ 2 κ.γ. σόδα σε σκόνη
‒ 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
‒ 3 κ.γ. μείγμα κανέλας-γαρίφαλου
‒ ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
‒ 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
‒ ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
‒ 4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
‒ 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
‒ 3 ποτήρια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ.
• Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το σιμιγδάλι, το μείγμα του αλευριού, τη διαλυμένη στο κονιάκ σόδα, το γάλα, τα καρύδια, τα κανελογαρίφαλα, το μείγμα των κρόκων και τη μαρέγκα και τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
• Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
• Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί η καρυδόπιτα μπήγοντας στο κέντρο της τη λάμα ενός μαχαιριού – θα πρέπει να βγει στεγνή. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
• Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε στη φωτιά για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
• Περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα με το καυτό σιρόπι και την αφήνουμε να το απορροφήσει καλά. Τέλος, γαρνίρουμε την επιφάνειά της με ένα μείγμα ξηρών καρπών της αρεσκείας μας.
TIP
Δεν κόβουμε ποτέ την καρυδόπιτα αν δεν έχει κρυώσει εντελώς. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τη φτιάξουμε την παραμονή της ημέρας που σκοπεύουμε να τη σερβίρουμε.