Μοσχαρίσιο κότσι

 

ΥΛΙΚΑ
•4-5 φέτες οσομπούκο
(μοσχαρίσιο κότσι)
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
•1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 8
•2 καρότα μέτρια
χοντροκομμένα
•2 πράσα μέτρια σε ροδέλες
•750 γρ. κρασί κόκκινο
•4-5 δαφνόφυλλα
•1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
•750 γρ. ζωμό κότας
•1-2 κ.σ. βούτυρο για το
δέσιμο της σάλτσας

Για τον πουρέ πατάτας
•2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς
κύβους
•1 λίτρο γάλα
•200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
•αλάτι
•πιπέρι
•σχοινόπρασο ή κρεμμύδι
φρέσκο για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαρινάρουμε καλά το κρέας στο ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και θωρακίζουμε τις φέτες από το μοσχαρίσιο κότσι –σε δύο δόσεις για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού– για περίπου 1΄-2΄ από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα ταψί.

Στο ίδιο σκεύος όπου θωρακίσαμε το κότσι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το πράσο, συμπληρώνοντας, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο, για 2΄-3΄. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις πάρει μία βράση, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο στο ταψί με το κρέας και απλώνουμε καλά τα λαχανικά.

Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, πασπαλίζουμε με τους κόκκους πιπεριού και τέλος ρίχνουμε το ζωμό. Κλείνουμε πάρα πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο, φυλακίζοντας έτσι τους υδρατμούς στο εσωτερικό του –ίσως χρειαστούν 4-5 φύλλα– και ψήνουμε το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στον αέρα για 2 ώρες.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ανοίγουμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο και αφαιρούμε τις φέτες από το μοσχαρίσιο κότσι. Με ένα πρες πουρέ ή μια τρυπητή κουτάλα, πολτοποιούμε ελαφρά τα λαχανικά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε στο σκεύος που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για περίπου 10΄-15΄. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι και αποσύρουμε τα λαχανικά. Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει και, μόλις αποκτήσει «σιροπιαστή» υφή, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. παγωμένο βούτυρο ανακατεύοντας κυκλικά.

Για τον πουρέ πατάτας
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τις κομμένες πατάτες με το γάλα και συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν οι πατάτες. Προσθέτουμε 1 κ.γ. αλάτι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι πατάτες και να τρυπιούνται με ένα πιρούνι.

Περισσότερες συνταγές στο Ηello Cusine

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ