Νηστίσιμη Συνταγή: Γιατί να χρυσοπληρώσετε την λαγάνα ενώ μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας την καλύτερη;

Συνταγή για εύκολη και νόστιμη λαγάνα με εγγυημένο αποτέλεσμα από τον Γιάννο Βαλιάνο! Γίνεται μόλις σε λίγα λεπτά (χωρίς τον χρόνο αναμονής) και θα έχετε την πιο νόστιμη σπιτική λαγάνα που όλοι θα λατρέψουν!

Υλικά:

500 γρ αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ)

 30 γρ ελαιόλαδο

 1 κ.γλ μέλι

 10 γρ αλάτι

 300 γρ νερό

Για άλειμμα

50 γρ νερό

 1-2 κ.γλ αλάτι

 Σουσάμι

Νηστίσιμη Συνταγή: Γιατί να χρυσοπληρώσετε την λαγάνα ενώ μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας την καλύτερη;
Νηστίσιμη Συνταγή: Γιατί να χρυσοπληρώσετε την λαγάνα ενώ μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας την καλύτερη;

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και μέσα διαλύουμε το μέλι. Προσθέτουμε την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αυτή.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα του νερού με την μαγιά.

Ανακατεύουμε με το κουτάλι. Μόλις αρχίσει να σφίγγει και να δυσκολεύει η ζύμη στο πλάσιμο τότε ρίχνουμε το λάδι. Ξεκινάμε να το ρίχνουμε επάνω στο χέρι πρώτα και έπειτα αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα και να πιει όλο το αλεύρι.
Μόλις συμβεί αυτό, βγάζουμε την ζύμη από το μπολ και την ακουμπάμε στον πάγκο. Ζυμώνουμε παρά πολύ καλά για 7-8 λεπτά.Εάν χρειαστεί χτυπάτε και την ζύμη με δύναμη πάνω στον πάγκο.Θέλουμε να ζυμωθεί μέχρι να γίνει απαλή και λεία.

Βάζουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο, καλά λαδωμένο, μπολ και σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη. Δεν πρέπει να παίρνει αέρα από πουθενά.

Αφήνουμε για 2-3 ώρες να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Εάν την αφήσετε σε ζεστό μέρος θα πάρει περίπου 1-2 ώρες.

Έπειτα βγάζουμε την μεμβράνη και ξεφουσκώνουμε τη ζύμη φέρνοντας τα τοιχώματα προς το κέντρο.

Βγάζουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 2 μέρη. Έπειτα φέρνουμε τις ενώσεις από κάτω σε κάθε μπάλα ζύμης.

Με τα χέρια μας ανοίγουμε και τις δυο μπάλες και τις ακουμπάμε σε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.

Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τα 50 γρ νερό και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και αλείφουμε τις λαγάνες μας χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος άλλα 30 λεπτά για να διπλασιαστούν.

Μόλις συμβεί αυτό, τις πατάμε με τα δάχτυλα μας για να κάνουμε τις χαρακτηριστικές λακούβες σε όλη την επιφάνεια. Εναλλακτικά πατάμε με ένα ξύλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν και από κάτω.

Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο τις αφήνουμε σε σχάρα για να στεγνώσουν λίγο.

Νηστίσιμη Συνταγή: Γιατί να χρυσοπληρώσετε την λαγάνα ενώ μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας την καλύτερη;

Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Γιάννο Βαλιάνο, εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, , ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ