Καθαρά Δευτέρα σήμερα και ο σεφ, Μάκης Γεωργιάδης μας προτείνει μία υπέροχη συνταγή για ντολμαδάκια.
Ντολμαδάκια
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Για 6 άτομα
Υλικά:
30 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή κονσέρβας)
150 γρ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα ή αρμπόριο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. κρασί λευκό ξηρό
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
50 γρ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
50 γρ. σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
ξύσμα από 1 λεμόνι
8 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, να μαραθεί και να γυαλίσει. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τον άνηθο, το δυόσμο και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε για 5 λεπτά να σωθούν τα υγρά και μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα ρηχό ταψί, να κρυώσει.
Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα. Τα βάζουμε ένα ένα στον πάγκο εργασίας, με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και ακουμπάμε στο κέντρο 1 κ.γ. γέμιση. Κλείνουμε καλά το κάθε ντολμαδάκι φυλακίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό και τα στρώνουμε κυκλικά μέσα σε μια κατσαρόλα, που έχουμε καλύψει τον πάτο της με λίγα αμπελόφυλλα.
Όταν ολοκληρώσουμε το τύλιγμα και στρώσουμε όλα τα ντολμαδάκια, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μερικές φέτες λεμονιού και νερό τόσο όσο να καλύψει τα ντολμαδάκια. Τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο που θα τα κρατάει σταθερά κατά τη διάρκεια του βρασμού ώστε να μην ξετυλιχτούν και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά.
TIP: Εναλλακτικά, στρώνουμε κυκλικά τα ντολμαδάκια σε ένα ταψάκι, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία μόνο σειρά. Τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, μερικές φέτες λεμονιού και νερό τόσο όσο να τα καλύπτει. Έπειτα σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο C, στον αέρα ή στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.