Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος φτιάχνει κοτόπιτα, με σπιτικό φύλλο και την καλύτερη γέμιση που έχετε δοκιμάσει. Εύκολη στην παρασκευή, είναι μία έξυπνη ιδέα για το lunch box σας στο γραφείο αλλά και για το μεσημεριανό των παιδιών.
Ακολουθήστε βήμα βήμα τη συνταγή και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος υπόσχεται ότι θα γίνει από τα αγαπημένα σας πιάτα.
Υλικά
Για το φύλλο
- 400 γραμμ. αλεύρι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 120 γραμμ. γιαούρτι πρόβειο
- 1 αβγό
- 4 γραμμ. μαγιά σκόνη
- Αλάτι
- Περίπου 120 γραμμ. νερό, ή όσο χρειαστεί
Για τη γέμιση
- 400 γραμμ. κοτόπουλο, φιλέτο
- 50 γραμμ. βούτυρο
- 50 γραμμ. αλεύρι
- 200 ml ζωμό κοτόπουλου, από το νερό που έβρασε το κοτόπουλο
- Μοσχοκάρυδο
- Λευκό πιπέρι
- 2 αβγά
- 50 γραμμ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 100 γραμμ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Διαδικασία
Πλένουμε, καθαρίζουμε και βράζουμε το κοτόπουλο, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα. Κρυώνουμε το κοτόπουλο και κρατάμε το ζωμό. Ετοιμάζουμε την ζύμη με αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο νερό, γιαούρτι, αβγά, μαγιά, αλάτι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρώς το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας, το κοτόπουλο που έχουμε ψιλοκόψει και τον ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε.
Μετά από 5 λεπτά το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κεφαλογραβιέρα, αβγά και ενσωματώνουμε όλα τα υλικά. Ανοίγουμε φύλλο και στρώνουμε το μισό σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε με το υπόλοιπο φύλλο.
Αλείφουμε με αβγό χτυπημένο, χαράσσουμε την πίτα ή τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε είτε ζεστή είτε κρύα.