Οι νηστίσιμες συνταγές αλλά και τα νηστίσιμα φαγητά γενικότερα, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν «πονοκέφαλο» σε κάποιον που ναι μεν θέλει να κάνει νηστεία και να αποτοξινωθεί, αλλά παράλληλα θέλει να φάει συνταγές χαμηλές σε θερμίδες, υγιεινές αλλά και νόστιμες! Ο Πέτρος Συρίγος στο site του, petros-syrigos.com έχει αρκετές, και εμείς ξεχωρίσαμε για εσένα τις παρακάτω 3:
Νηστίσιμη πίτσα με κολοκυθάκι και πιπεριά
Υλικά
- 380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml νερό
- 9γρ. μαγιά ξερή
- 20γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 1/2 κ.τ.γ. αλάτι
Για την σάλτσα
- 1 1/2 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.τ.γ σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
- 400 γρ. κονσέρβα με αποφλοιωμένο ντοματάκι
- κ.τ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
- 1 κ.τ.γ φρέσκια ρίγανη
- 1 κ.τ.γ ζάχαρη
- 1 ½ κ.τ.γ Αλάτι
- 1 ½ κ.τ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επίστρωση της πίτσας
- 250 γρ τυρί νηστίσιμο
- σάλτσα τομάτας
- 1 κολοκύθακι μικρό
- 1 πιπεριά
- 3 τμχ τομάτα λιαστή
Εκτέλεση
Για το ζυμάρι
- Το ζυμάρι μας βγάζει 4 πίτσες ιταλικού στύλ
- Βάζουμε το νερό, με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
- Αφήνουμε για 10΄ περίπου να δουλέψει η μαγιά, σκεπασμένο με πετσέτα, όταν αφρίσει λίγο τότε θα είναι έτοιμο.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το ηλιέλαιο, και τέλος το αλάτι.
- Ανακατεύουμε με τον γάντζο στο μίξερ ή αλλιώς στο χέρι για να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια λεία και εύπλαστη μπάλα.
- Λαδώνουμε καλά το μπολ και βάζουμε από πάνω το ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
- Αν δεν έχετε ζεστό μέρος, βάλτε τον φούρνο στους 50 βαθμούς.
- Σβήστε τον φούρνο, βάλτε μέσα το μπολ και αφήστε για 1 ώρα (με κλειστό φούρνο)
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπαλάκια να ανοίγουμε με έναν πλάστη.
Για την σάλτσα πίτσας
Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, σκόρδο, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Θέλουμε να έχουμε και κάποια κομμάτια ντομάτας στην σάλτσα.
- Η σάλτσα πρέπει να μείνει στο ψυγείο, όλο το βράδυ η για 3 ώρες το λιγότερo.
- Την σάλτσα της πίτσας δεν την βράζουμε, την κρατάμε ωμή.
Για τις πίτσες
- Ανοίγουμε τα ζυμάρια, τοποθετούμε πάνω σάλτσα, το τυρί και από πάνω τα υλικά της αρεσκείας μας όπως σας έχω δώσει προτάσεις.
- Στην πρώτη επιλογή βάζουμε την σάλτσα 2 κ.τ.σ σάλτσα από κάτω, τριμμένο τυρί, φέτες τομάτας και ελιές και ψήνουμε.
- Στη δεύτερη επιλογή βάζουμε 2 κ.τ.σ σάλτσα τομάτας, τυρί τριμμένο φέτες κολοκύθι, ψιλοκομμένη πιπεριά και ψήνουμε.
- Όταν βγει βάζουμε ψιλοκομμένη λιαστή τομάτα.
- Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10-12 λεπτάκια στο πάνω κάτω ή στον αέρα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ TOP CUISINE
Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ