Χριστούγεννα χωρίς πανετόνε δεν γίνονται!
Το πανετόνε έχει πάρει τα τελευταία χρόνια την θέση του στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δίπλα από τα μελομακάρονα τους κουραμπιέδες και τις δίπλες.
Η πατρίδα του πανετόνε είναι η Ιταλία και πιο συγκεκριμένα το Μιλάνο. Η παλαιότερη συνταγή που είναι γνωστή σήμερα χρονολογείται στο 1840.
Ωστόσο είναι μια συνταγή που κανένα σπίτι δεν έχει την δυνατότητα να την κάνει σήμερα γιατί θέλει πολύ χρόνο και πολύ κόπο. Με τον καιρό οι συνταγές απλοποιήθηκαν λόγω της έλλειψης χρόνου.
Λίγες είναι σήμερα οι εταιρείες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές χρονοβόρες συνταγές και μπορείτε να καταλάβετε ποιες είναι αυτές, από την τιμή πώλησης. Υπάρχουν πανετόνε στην Ιταλία που κοστίζουν περισσότερα από €50/κιλό.
Με την χριστουγεννιάτικη συνταγή του Δημήτρη Μακρυνιώτη, θα γευτείτε ένα πεντανόστιμο πανετόνε που αφού το δοκιμάσετε θα κρατήσετε την συνταγή στο αρχείο σας.
Υλικά:
200 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας
50 ml ποτό της αρεσκείας σας
150 γρ. βούτυρο αγελάδος lurpak
4 μέτρια αυγά
15 γρ. μαγιά ξηρή
120 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια
60 ml γάλα
450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1 κρόκο αυγού για επάλειψη
30 ml χυμό πορτοκαλιού
Προετοιμασία:
Απο το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε ένα μπολ τα αποξηραμένα φρούτα μας μαζί με το ποτό και λίγο ζεστό νερό και τα σκεπάζουμε.
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο, βάζουμε όλα μας τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει ένα λείο και γυαλιστερό ζυμάρι (προσοχή το ζυμάρι είναι πολύ ελαστικό και κολλάει).
Βάζουμε το ζυμάρι μας σε ένα μεγάλο μπωλ που πριν έχουμε βουτυρώσει καλά.
Καλύπτουμε το μπωλ με μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον για να φουσκώσει.
Αφού το ζυμάρι μας φουσκώσει, το ξαναριχνουμε μέσα στον κάδο μας και προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα μας αφού πριν τα έχουμε στραγγίξει.
Ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό μέχρι το ζυμαράκι μας να πάρει μέσα τα φρούτα.
Αδειάζουμε το ζυμάρι μας στην ειδική φόρμα του πανετόνε και το αφήνουμε για άλλη μια ώρα τουλάχιστον για να ξαναφουσκώσει.
Αφού το πανετόνε μας έχει διπλασιαστεί περίπου σε όγκο, το αλείφουμε πολύ προσεκτικά (για να μην ξεφουσκώσει) με έναν κρόκο αυγού ανακατεμένο με μια κουταλιά της σούπας γάλα ή νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160-170 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
Αμέσως μόλις ψηθεί, περνάμε 2 εκατοστά πάνω από την βάση του πανετόνε μια βέργα από τη μια πλευρά μέχρι την άλλη και το γυρνάμε ανάποδα για να κρατήσει το σχήμα του.
Πηγή: YouTube