Φτιάξτε την παραδοσιακή και σιροπιαστή καρυδόπιτα εύκολα και γρήγορα με συνταγή ζαχαροπλαστείου 

Η καρυδόπιτα αποτελεί ένα κλασικό και αγαπημένο ελληνικό γλυκό, με πλούσια ιστορία και γεμάτη γεύση.

Η προέλευση της καρυδόπιτας χάνεται στα βάθη του χρόνου, με διάφορες εκδοχές για την ιστορία της. Κάποιοι την τοποθετούν στην αρχαία Ελλάδα, όπου φημίζονταν τα γλυκά με ξηρούς καρπούς, όπως το «καρυδόπαστον».

Άλλοι την εικάζουν ως μεσαιωνική δημιουργία, επηρεασμένη από ανατολίτικες συνταγές. Σίγουρα, η καρυδόπιτα γνώρισε μεγάλη άνθηση τον 19ο αιώνα, με πολλές παραλλαγές να εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Φτιάξτε την παραδοσιακή και σιροπιαστή καρυδόπιτα εύκολα και γρήγορα με συνταγή ζαχαροπλαστείου 
Φτιάξτε την παραδοσιακή και σιροπιαστή καρυδόπιτα εύκολα και γρήγορα με συνταγή ζαχαροπλαστείου | Πηγή: istock

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης μοιράζεται μια συνταγή ζαχαροπλαστείου για αφράτη και νόστιμη καρυδόπιτα!

Υλικά:
Για το σιρόπι:

770 γρ. νερό

770 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Για την καρυδόπιτα:

3 μεσαία αυγά

280 γρ. ζάχαρη

280 γρ. ηλιέλαιο

300 γρ. γάλα

460 γρ. αλεύρι 

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. γαρύφαλλο

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

200 γρ. αλεσμένα καρύδια

1 κ.σ. μαγειρική σόδα

1 κ.σ. ξίδι

Φτιάξτε την παραδοσιακή και σιροπιαστή καρυδόπιτα εύκολα και γρήγορα με συνταγή ζαχαροπλαστείου 

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο συνεχίζοντας το χτύπημα και μόλις ενσωματωθεί, προσθέτουμε και το γάλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό αλεύρι (230 γρ.), το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για 20″. Βάζουμε στο άδειο μπολ το άλλο μισό αλεύρι (230γρ.), τα καρύδια και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι με τα καρύδια στο μείγμα και χτυπάμε για 20″. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη σόδα με το ξίδι, τη ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε για 20″.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί 30×35 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 για περίπου 30′-35′.

Μόλις βάλουμε την καρυδόπιτα στον φούρνο βάζουμε σε μια κατσαρόλα 770 γρ. ζάχαρη με 770 γρ. νερό.

Μόλις βράσει, προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Την κόβουμε σε 12 κομμάτια και σιροπιάζουμε την χλιαρή καρυδόπιτα με το ζεστό προς χλιαρό (όχι καυτό!) σιρόπι.

Βάζουμε λίγο λίγο το σιρόπι για να το απορροφήσει καλά. Γαρνίρουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε την καρυδόπιτα για 2-3 ώρες να ρουφήξει καλά το σιρόπι.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη, εδώ 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ