Παραδοσιακή Συνταγή: Μια γευστική νοσταλγική βόλτα στην Κωνσταντινούπολη των Ελλήνων!
Οι Έλληνες του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας είχαν μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που έφεραν μαζί τους – μετά τους διωγμούς τους- στην κυρίως Ελλάδα. Μια από αυτές είναι και τα γεμιστά
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας προσφέρει τη παραδοσιακή συνταγή για τα γεμιστά του, γεμάτα με αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν την Πόλη και γοητεύουν τους ουρανίσκους όλων.
Υλικά
6 ώριμες ντομάτες,
3 πράσινες πιπεριές
250 γρ. ρύζι γλασέ
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
60 γρ. σταφίδες, μαύρες
50 γρ. κουκουνάρι
1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
80 γρ. κασέρι, τριμμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
10 – 12 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
50 ml ελαιόλαδο + extra για το άλειμμα και το πασπάλισμα
400 γρ. χυμό ντομάτας
150 – 200 ml χλιαρό νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170°C στον αέρα. Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος το οποίο το λαδώνουμε.
Κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι το πάνω μέρος από τις ντομάτες και στη συνέχεια κόβουμε περιμετρικά τη σάρκα. Κάνουμε μερικά τρυπήματα περιμετρικά στη ντομάτα για να μπορεί η υγρασία να περάσει μέσα και να ψηθούν ωραία.
Αφαιρούμε με ένα κουτάλι της σούπας τη σάρκα, τη ρίχνουμε στο πολυκοπτικό και τοποθετούμε τη ντομάτα στο ταψί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις ντομάτες.
Παίρνουμε άλλες 3 ντομάτες κομμένες να τις πολτοποιήσουμε για να ενισχύσουμε τη γέμιση.
Κόβουμε τις πιπεριές μας είτε από πάνω είτε στα πλάγια (όπως μας βολεύει) με το πριωνοτό μαχαίρι, αφαιρούμε τα σπόρια και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο πολυκοπτικό και μόλις είναι έτοιμες ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ το ρύζι γλασέ, το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τέλος, το δυόσμο, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το βασιλικό.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση με ένα κουτάλι της σούπας. Πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας με λίγο ελαιόλαδο, τα γεμίζουμε με τη γέμιση μας μέχρι τα ¾ και καλύπτουμε με λίγο τριμμένο κασέρι.
Σκεπάζουμε τα λαχανικά μας με τα καπάκια τους και ότι γέμιση περισσέψει τη βάζουμε μέσα στο ταψί διάσπαρτα. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο ελαιόλαδο, χυμό ντομάτας, χλιαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε.
Τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα τελευταία 15 λεπτά ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Αφαιρούμε τα γεμιστά από το φούρνο, ρίχνουμε λίγο λάδι και ρίγανη και σερβίρουμε.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη, εδώ