Η παραδοσιακή συνταγή για μαρμελάδα σύκο, που μυρίζει καλοκαίρι

Φτιαγμένη από ώριμα σύκα, ζάχαρη και χυμό λεμονιού, η μαρμελάδα σύκο διατηρεί την πλούσια γεύση και το άρωμα του φρούτου, προσφέροντας μια γλυκιά και υγιεινή επιλογή για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο. 

Εκτός από την παραδοσιακή συνταγή, υπάρχουν και πολλές παραλλαγές με προσθήκη μπαχαρικών, όπως κανέλα, γαρύφαλο ή ξύσμα πορτοκαλιού, για ακόμα πιο πλούσια γεύση και άρωμα.

Υλικά:

1 κιλό σύκα ώριμα

500 γρ. ζάχαρη

1/2 λεμόνι, το χυμό του

1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά)

1 αστέρι γλυκάνισου (προαιρετικά)

Παραδοσιακή Συνταγή: Μαρμελάδα σύκο της γιαγιάς 
Παραδοσιακή Συνταγή: Μαρμελάδα σύκο της γιαγιάς 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά (αν θέλουμε).

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να μείνει για 30 λεπτά, να μαλακώσουν τα σύκα και να βγάλουν τα υγρά τους.

Σε δυνατή φωτιά, βράζουμε το μείγμα για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρώς.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε για 5 λεπτά.

Αποθηκεύουμε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Συμβουλές:

Για πιο πηχτή μαρμελάδα, μπορείτε να βράσετε το μείγμα για λίγο περισσότερο χρόνο.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά, όπως ξύσμα πορτοκαλιού, ρούμι ή βανίλια.

Αν θέλετε μια πιο λεία μαρμελάδα, μπορείτε να περάσετε τα βρασμένα σύκα από το μπλέντερ πριν τα βάλετε στα βάζα.

Η μαρμελάδα σύκο διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 6 μήνες.

Φωτογραφίες: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ