Παραδοσιακή Συνταγή: Αφράτα μοσχοβολιστά και χωρίς ζάχαρη!

Εύκολη συνταγή για παραδοσιακά μουστοκούλουρα χωρίς καθόλου πλάσιμο! Σε 20 λεπτά έχετε φτιάξει ένα από τα πιο νόστιμα μπισκότα της ελληνικής κουζίνας.

Υλικά:

300 ml μούστος
250 ml ηλιέλαιο
150 ml πετιμέζι
1 κ.γλ. κανέλα τριμμένη
1 σφηνάκι κονιάκ
1μιση γεμάτη κ.γλ. σόδα
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)

Παραδοσιακή Συνταγή: Αφράτα Μουστοκούλουρα
Αφράτα Μουστοκούλουρα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το μούστο, το πετιμέζι (ή το μέλι) και το ηλιέλαιο. 

Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και δοκιμάζουμε για να καταλάβουμε τη γλύκα του μείγματος. 

Πρέπει η ένταση της γλυκιάς γεύσης να είναι 2 τόνους πιο έντονη από το σημείο προτίμησής μας καθώς στη συνέχεια με την προσθήκη του αλευριού θα μειωθεί. 

Αν είναι άγλυκο για εσάς το μείγμα σας προσθέστε επιπλέον πετιμέζι ή μέλι.

Προσθέτουμε τα αρώματα (μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα και κονιάκ) 

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την σόδα. Το μείγμα θα αφρίσει και θα φουσκώσει.

Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε απαλά. 

Το αλεύρι είτε το έχουμε κοσκινίσει από πριν ή το ρίχνουμε κοσκινίζοντάς το. 

Είναι σημαντικό το κοσκίνισμα στο αλεύρι καθώς η ζύμη μας θα γίνει πιο αφράτη. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε σταφίδες, τις ρίχνουμε στο μείγμα εφόσον γίνει σαν πηχτός χυλός. Φροντίστε να τις αναμείξετε με λίγο αλεύρι πριν τις προσθέσετε στο μείγμα.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να δούμε ότι η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. 

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς Κελσίου. 

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί φούρνου.  Βάζουμε τη ζύμη σε απλή σακούλα κορνέ. 

Κόψτε τη μύτη της σακούλας υπολογίζοντας πόσο χοντρά θέλετε να είναι τα μουστοκούλουρα. 

Πιέζουμε τη σακούλα με τη μύτη κοντά στην επιφάνεια του ταψιού και καθώς βγαίνει η ζύμη δίνουμε σχήμα στα μουστοκούλουρα, στρογγυλά ή σαν σπείρα. 

Αφήνουμε μικρή απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν το ένα με το άλλο καθώς θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο και το μέγεθος που θα έχουν τα μουστοκούλουρα. 

Υπολογίστε περίπου από 10 έως 15 λεπτά το πολύ! Στα 10 λεπτά ανοίξτε το φούρνο και δείτε το χρώμα τους. Εάν έχουν αρχίσει να ροδίζουν οι άκρες τους είναι έτοιμα. 

Αν τα αγγίξετε θα δείτε ότι είναι σαν ένα πάρα πολύ αφράτο κέικ που ακόμη και με απαλό πιάσιμο σχεδόν διαλύονται. 

Γυρίστε να ελέγξετε εάν έχουν πάρει χρώμα από κάτω. Αν όχι συνεχίστε το ψήσιμο για 1 με 2 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν τόσο όσο να μπορούμε να τα πιάσουμε και να μην καιγόμαστε. 

Όσο περισσότερο τα αφήνουμε στο ταψί τόσο αυτά συνεχίζουν να παίρνουν θερμοκρασία. Αυτό δεν το θέλουμε γιατί θα παραψηθούν και θα γίνουν ποιο σκληρά από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σακούλες τροφίμων με αεροστεγές κλείσιμο ζιπ  ώστε να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα για αρκετό καιρό.

Πηγή: Youtube

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ