Παραδοσιακή συνταγή: Τα μουστοκούλουρα ψήνονται παραδοσιακά σε ξυλόφουρνο, δίνοντάς τους μια μοναδική γεύση και άρωμα

Τα μουστοκούλουρα έχουν μακρά παράδοση στην Ελλάδα, με αναφορές σε αυτά να χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Συνδέονται στενά με την περίοδο του τρύγου, καθώς φτιάχνονται με μούστο (ή πετιμέζι), το γλυκό χυμό που παράγεται από τα σταφύλια πριν από την οινοποίηση.

Υπάρχουν διάφορες συνταγές μουστοκούλουρων, ανάλογα με την περιοχή παραγωγής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Εμείς σας παραθέτουμε την συνταγή του σεφ Άκη Πετρετζίκη για μαλακά και μυρωδάτα μουστοκούλουρα 

Υλικά: 

100 γρ. σπορέλαιο
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 κ.σ. κακάο
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. πετιμέζι
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. σουσάμι

Παραδοσιακή συνταγή: Μυρωδάτα μουστοκούλουρα
Παραδοσιακή συνταγή: Μυρωδάτα μουστοκούλουρα

Εκτέλεση: 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Βάζουμε σε ένα μπολ το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το κακάο, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, την κανέλα και το πετιμέζι, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Χωρίζουμε το μείγμα σε κομμάτια των 50 γρ. και τους δίνουμε το επιθυμητό στρογγυλό σχήμα, σαν σαλιγκαράκι. Ιδανικά απλώνουμε λίγο λάδι στον πάγκο εργασίας για να μην κολλάει η ζύμη.

Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Βάζουμε ένα-ένα τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε το καθένα ξεχωριστά για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Ακή Πετρετζίκη, εδώ
Φωτογραφίες: istock

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Ακολουθήστε το HELLO στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ